Aphrodite

Lust And War

Fighter (2019)
Από τον Γιάννη Δούκα, 26/07/2019
Ελληνική θεματολογία και μια αντίστοιχη έκπληξη στο τέλος
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πριν περίπου ένα χρόνο είχαμε παρουσιάσει τον δίσκο των Outline, συγκρότημα στο οποίο συμμετέχει στα φωνητικά η Tanza Speed. Σε αυτό το διάστημα δραστηριοποίησε ξανά το παλιό της group Demona και την συναντάμε και σε αυτό το ενδιαφέρον δισκάκι. Οι Aphrodite είναι κάτι σαν project του Καναδού Jo Steel ο οποίος παίζει τα πάντα, δηλαδή έγχορδα και τύμπανα. Αν δε σας λέει κάτι το όνομα έπαιζε στους Iron Dogs, οι οποίοι όταν έμεινε μόνος ονομάστηκαν Ice War. Σκεφτείτε '80s metal με το χρονικό προσδιορισμό υψωμένο στο τετράγωνο, περίπτωση Metalucifer ένα πράγμα.

Λοιπόν φαίνεται ότι είχε κάποια τραγούδια στην άκρη, speed metal θα μπορούσαμε να τα οριοθετήσουμε, με το χαρακτηριστικό ότι η θεματολογία τους κινούνταν πάνω στην αρχαία Ελληνική μυθολογία. Ο Ορφέας, ο Οδυσσέας, η Πανδώρα και φυσικά μεταξύ άλλων η Αφροδίτη από την οποία πήρε και το group το όνομά του. Αυτό λογικά συνεπαγόταν και γυναικεία φωνητικά οπότε ήρθε και στη προσκήνιο τη Tanza, γνωστή άλλωστε για το ιδιόμορφο στυλ της. Η υπόθεση line-up έκλεισε με τον κύριο Yan Turbo (γαμώ τα ονόματα, ο Γιάννης ο Τούρμπος). Αυτός ανέλαβε τα solo, τα οποία αν και μικρά σε διάρκεια καλουπώνουν αρκετά τις συνθέσεις.

Το "Lust And War" έχει πολύ απλά τραγούδια, κάποια με μόνο δύο ή τρία riff. Η Tanza συνήθως θα πατήσει πάνω στις μελωδίες τους και σπάνια θα κάνει τα πιο άναρχα που είχαμε συναντήσει στους Outline. Παρόλα ταύτα να ξαναπώ ότι η φωνή είναι μάλλον το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσει κάποιος αν θέλει να εντρυφήσει εδώ. Σε λίγους αρέσει, προσωπικά λατρεύουμε, οπότε προχωράμε. Λόγω της απλής δομής των συνθέσεων θα μπορούσε κάποιος να τις παρομοιάσει σαν ένωση punk και metal. Αν και η σχετική κουλαμάρα ίσως σας χαλάσει στην αρχή θα δείτε ότι παίζουν, για το στυλ τους τουλάχιστον, ικανοποιητικά. Τα πιασάρικα refrain σε κερδίζουν και συνθέσεις όπως τα "Pandora' Box Unleashed" ή "Gorgon Medusa" είναι πολύ δυνατές. Αυτές οι δύο θα έλεγα ότι είναι το top του δίσκου και ίσως η καλύτερη εισαγωγή στο βασίλειο της Αφροδίτης. Από κει και πέρα θα βρείτε και άλλα καλά πράγματα που θα θυμίσουν μια πιο punk εκδοχή των Acid. Ή αλλού την προ "Act Of God" περίοδος των Znöwhite. Η Nicole Lee στο "Act Of God" είναι μια καλή αναφορά για τους Aphrodite. Πέρα απ’ αυτό και για κάποιους μυστήριους λόγους μου θύμισαν πολύ τους Vice Human. Ειδικά ο ήχος τους και κάποια κιθαριστικά θέματα με τράβαγαν πίσω στα δύο πρώτα τους άλμπουμ.

Και ενώ σκεφτόμουν στίχους τύπου "heavy metal, it's yours and mine, heavy metal, makes me feel so fine" σκάει το τελευταίο τραγούδι. Το όνομά του "Gladiators", οπότε λέω πάπαλα η ελληνική μυθολογία. Και να σου μπαίνουν τα φωνητικά και αναρωτιέμαι “διάολε πλάκα μου κάνουν;”. Φίλε αναγνώστη με ρίγη συγκίνησης ανακαλύπτω πως είναι διασκευή του τραγουδιού "Gladiators" της ομώνυμης Ελληνικής μπάντας. Δεν θυμάμαι πόσο πίσω πρέπει να πάω για να θυμηθώ πότε το άκουσα για τελευταία φορά σε εκείνη τη συλλογή "Greece Attacks". Απίστευτο και όμως... ελληνικό! Πού στο διάολο το βρήκαν και το διασκεύασαν, τι να πω. Εντωμεταξύ η εκτέλεσή τους είναι μπόμπα, τα φωνητικά κολλάνε απίστευτα.

Ας κλείσουμε λοιπόν λέγοντας πως το "Lust And War" έχει κάποια πολύ ωραία τραγούδια ενώ σε άλλα θα μπορούσαν να τα πήγαιναν καλύτερα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το πρώτο solo του "Aphrodite, Queen Of Lust" μοιάζει βιαστικό. Πάντως σου αφήνει θετικό πρόσημο αρκεί, το επαναλαμβάνω, να θέλγεστε από τα φωνητικά. Οπότε ρίχτε μια αυτιά πρώτα και πράξτε ανάλογα. Α, μην ξεχάσω, λέτε να δούμε και καμιά διασκευή Vaal κάποτε και ταβλιαστούμε τελείως;

  • SHARE
  • TWEET