6:33

Feary Tales For Strange Lullabies: The Dome

Wormholedeath Records (2021)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 10/01/2022
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις στον χώρο του avant-garde
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Γάλλοι 6:33 έχουν μια σχετική προϊστορία στον πειραματικό ήχο, έχοντας κυκλοφορήσει ήδη 4 δίσκους. Tο ντεμπούτο τους "Orphan Of Good Manners" είναι εμφανώς ιδιαίτερα πιο κοντά στον χαρακτηρισμό metal, αν και η αφθονία διαφορετικών επιρροών έδειχνε ίσως τον δρόμο που θα ακολουθούσαν. Δεύτερος δίσκος με τον Rorschach στη θέση του Arno Strobl στα φωνητικά και με παλιά και νέα μέλη να εισέρχονται στην μπάντα, φαίνεται πως μάλλον ήρθε η ώρα να εκτιμηθεί ο κόπος του ιδιαίτερου αυτού σχήματος.

Μια δεκαετία μετά, με το φουτουριστικό εξώφυλλο που παραπέμπει εύκολα στο "Simulation Theory" των Muse, οι 6:33 συνεχίζουν να ψάχνονται. Αυτή τη φορά πάνε πίσω στα ‘80s και την electro/disco/pop κουλτούρα, η οποία είναι διάχυτη στις συνθέσεις του "Feary Tales For Strange Lullabies: The Dome". Μερικές εξ αυτών, όπως το εξαίρετο "Act Like An Animal" και το "Holy Golden Boner" κερδίζουν πιο άμεσα τον ακροατή, αφού μοιράζονται αρκετά στοιχεία με παραπλήσιες μπάντες του είδους όπως οι Faith No More, οι Diablo Swing Orchestra και οι Twelve Foot Ninja. Επιπλέον, το progressive έπος "Hangover" ή το υπερ-τεχνικό "Wacky Worms" αποδεικνύουν ότι η μπαντα γουστάρει να ακούει ή έστω να παίζει ακόμα metal και σίγουρα θα εκτιμηθεί από τους λάτρεις του είδους.

Ένας δίσκος με επιρροές από ABBA, ταινίες της Disney, τα άπαντα του Mike Patton, τους Diablo Swing Orchestra, τους Queen, το τεχνικό και το progressive metal και την αναγεννημένη 80s electro/pop/disco κουλτούρα θα μπορούσε να είναι μέγιστη μπαρούφα. Ωστόσο, αυτοί εδώ οι Γάλλοι καταφέρνουν να τα συνδυάσουν όλα αυτά, ως επί το πλείστον, με επιτυχία. Δημιουργούν έτσι ένα τουλάχιστον αξιόλογο avant-garde άκουσμα, με έντονο το χορευτικό στοιχείο, αλλά και τα metal ξεσπάσματα του, συγκρινόμενο σε «διαστροφή», αλλά και ευρηματικότητα με τις δουλειές του χαρισματικού frontman των Faith No More.

Ήταν εμφανές από την γέννησή τους πως η εξέλιξη των 6:33 θα ήταν εξαιρετικά ταχεία, ωστόσο, θαρρώ πως ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός τους δεν θα προέβλεπε το πόσο καλά θα ωρίμαζαν μια δεκαετία μετά το ντεμπούτο άλμπουμ τους. Το "Feary Tales For Strange Lullabies: The Dome" είναι δίχως αμφιβολία από τις πιο τολμηρές, αξιόλογες, όσο και ιδιαίτερες, κυκλοφορίες του 2021.

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET