Έφυγε από τη ζωή η εμβληματική Vivienne Westwood

Η σχεδιάστρια μόδας και ακτιβίστρια ήταν καθοριστική στη διάδοση του βρετανικού punk

30/12/2022 @ 14:11

Σύμφωνα με ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η Vivienne Westwood απεβίωσε την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου σε ηλικία 81 ετών.

Ο κόσμος χρειάζεται άτομα όπως η Vivienne για να αλλάξει προς το καλύτερο, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση, που εξηγεί πως η θρυλική σχεδιάστρια μόδας έφυγε από τη ζωή ήρεμα και περιτριγυρισμένη από την οικογένειά της.

Η Westwood, συνέβαλε καθοριστικά στη διάδοση του βρετανικού punk rock κινήματος τη δεκαετία του '70, αφού με τις ενδυματολογικές της δημιουργίες διαμόρφωσε σε σημαντικό βαθμό το οπτικό αποτύπωμα της σκηνής.

Στα πρώτα βήματα της πορείας της, σε συνεργασία με τον πρώην σύζυγύ τος Malcolm McLaren, έτρεχαν την περίφημη μπουτίκ SEX στο Chelsea, ντύνοντας τους Sex Pistols, των οποίων μάνατζερ ήταν ο McLaren.

Στο κατάστημα εργαζόταν ως μοντέλο η Pamela Rooke, ευρύτερα γνωστή ως Jordan, που επίσης απεβίωσε νωρίτερα μες τη χρονιά, ενώ τακτικοί θαμώνες ήταν σχήματα όπως οι Siouxsie And The Banshees και Adam And The Ants.

Διατηρώντας την επαναστατική νοοτροπία που την χαρακτήριζε από νεαρή ηλικία, συνέβαλε τα μέγιστα στην ευρεία διάδοση του τότε αναδυόμενου punk rock σε ένα mainstream επίπεδο:

«Άλλαξε την εμφάνιση του κόσμου. Ήμουν μεσσιανική όσον αφορά το punk, παρατηρώντας αν κάποιος μπορούσε να μιλήσει ενάντια στο σύστημα με κάποιο τρόπο.Αντιλήφθηκα πως δεν υπάρχει ανατροπή δίχως ιδέες. Δεν αρκεί το να θες να καταστρέψεις τα πάντα», ανέφερε σε χαρακτηριστική της συνέντευξη στον Independent.

Σε προ δεκαετίας συνέντευξη της στο Guardian, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Αν επενδύσεις στην τέχνη, αν μελετήσεις μόνο σου, θα γίνεις υπέρμαχος της ελευθερίας αμέσως, επειδή η ζωή σου αλλάζει, ξεφεύγεις από τον φαύλο κύκλο του καταναλωτισμού, αρχίζεις να σκέφτεσαι».

Στα '80s, η Westwood επικεντρώθηκε στη διακωμώδηση γυναικών των υψηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, σχεδιάζοντας στην πορεία ρούχα για το London's College, καθώς και χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών.

Η Westwood χρησιμοποίησε το βήμα της για ακτιβιστικούς λόγους, τοποθετούμενη συχνά δημόσια για πολιτικά ζητήματα, δημιουργώντας το 2012 τον οργανισμό "Climate Revolution", συγγράφοντας το μανιφέστο του.

Δείτε επίσης: «A Beginner's Guide»: Βρετανικό punk '77 - '82

Pistol: Και όμως, ο Rotten είχε δίκιο

  • SHARE
  • TWEET