Πακέτο στήριξης δισεκατομμυρίων για τη διάσωση του πολιτιστικού τομέα από τη Βρετανική Κυβέρνηση

«Είναι η υψηλότερη επένδυση στον πολιτισμό στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου»

06/07/2020 @ 13:51

Η Βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτο πακέτο οικονομικής στήριξης του πολιτιστικού τομέα που επλήγη εξαιτίας της πανδημίας.

Το συνολικό ποσό που θα μοιραστεί στις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου φτάνει το ύψος των 1,6 δισεκατομμυρίων λιρών.

Το πακέτο, θα αφορά την ενίσχυση θεάτρων, μουσείων, γκαλερί, συναυλιακών χώρων, ανεξάρτητων κινηματογραφικών αιθουσών, αλλά και μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η Βρετανία θα απορροφήσει την μερίδα του λέοντος του πακέτου, με 880 εκατομμύρια να αφορούν χρηματοδοτήσεις και άλλα 220 για δάνεια, ενώ θα δοθούν 100 εκατομμύρια επιπλέον για την στήριξη μνημείων πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας.

Στην Σκωτία αναλογούν 97 εκατομμύρια, στην Ουαλία 59 και στη Βόρεια Ιρλανδία 33.

Η ανακοίνωση του πακέτου στήριξης έρχεται ως απάντηση της κυβέρνησης σε εκτεταμένη εκστρατεία καλλιτεχνών, με περισσότερους από 1400 να την υπογράφουν, όπου απαιτούσαν από τον Υπουργό Πολιτισμού και την Βρετανική Κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου.

Η κυβέρνηση με την σειρά της σχολίασε, πως το εν λόγω πακέτο, αποτελεί «την υψηλότερη επένδυση στον πολιτισμό στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ο Boris Johnson σχολίασε πως:

 «Τα μιούζικαλ σε εμβληματικά θέατρα, οι εκθέσεις σε επιβλητικές γκαλερί και οι συναυλίες σε κάθε τοπικό συναυλιακό χώρο, αποτελούν την καρδιά της χώρας. Τα χρήματα αυτά θα προστατέψουν την πολιτιστική βιομηχανία και θα την παραδώσουν ακμαία στις επόμενες γενιές, με όλους τους χώρους που παραμένουν κλειστοί λόγω των σχετικών μέτρων να διασφαλίζεται πως θα συνεχίσουν να υφίστανται, ενισχύοντας έτσι και τους εργαζομένους τους».

  • SHARE
  • TWEET