Έρχεται καινούργιο βιογραφικό βιβλίο για τους Led Zeppelin τον Νοέμβριο

Ο συγγραφέας του "Beatles", Bob Spitz, σκιαγραφεί την πορεία της μπάντας με την μοναδική του οπτική

15/04/2021 @ 15:45

Στις 9 Νοεμβρίου θα κυκλοφορήσει το  "Led Zeppelin: The Biography", από τον συγγραφέα του "Beatles", Bob Spitz.

Αναμφισβήτητα είναι μια από τις σημαντικότερες μπάντας της rock μουσικής. Κανείς στο παρελθόν δεν έζησε το όνειρο ακριβώς όπως το έκαναν οι Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones και John Bonham. Στο "Led Zeppelin", ο Spitz καλύπτει με πληρότητα την μπάντα, με τα καλά και τα άσχημα, διαχωρίζοντας τον μύθο από την πραγματικότητα με το γούστο του και την αφηγηματική του ικανότητα, σήματα κατατεθέν του.

Η μπάντα είναι ακραία επιφυλακτική, και τα προηγούμενα βιβλία ήταν περισσότερο προκλητικά παρά ενημερωτικά. Αλλά η αυθεντία του Spitz είναι αδιαμφισβήτητη και ακταματάχητη. Η αίσθηση της ατμόσφαιρας, και του πλαισίου - της μουσικής, της βιομηχανίας, των στούντιο ηχογράφησης, της ζωής στην περιοδεία, των ραδιοφωνικών σταθμών, των οπαδών, όλου του οικοσυστήματος της δημοφιλούς μουσικής - είναι απαράμιλλη. Η αναφορά του στην ένωση των Page και Jones, των βιρτουόζων εκλεπτυσμένων Λονδρέζων, με τους «άγριους» Plant και Bonham από τα Midlands, σε μια μπάντα που γεννήθηκε από τις στάχτες των The Yardbirds, σε μια σκηνή όπου κυριαρχούσαν οι Beatles και οι Rolling Stones αλλά ταχέως εξελισσόμενη, είναι από μόνη της μια αποκάλυψη.

Ο Spitz παίρνει την μουσική στα σοβαρά, και ζωντανεύει το καλλιτεχνικό ταξίδι του συγκροτήματος. Η μουσική είναι μόνο ένα μέρος του μύθο, ωστόσο το "Led Zeppelin" είναι επίσης η ιστορία για το πως τα '60s έγιναν '70s, πως από κλαμπ φτάνεις να παίζεις σε στάδια και να έχεις το δικό σου τζετ, του πως η αθωότητα έγινε παρακμή. Οι Led Zeppelin μπορεί να μην εφηύραν τον όρο groupie και δεν ήταν η πρώτη μπάντα που απελευθερωνόταν στις περιοδείες, αλλά το πήγαν σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, όπως με οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι όλοι οι μύθοι αληθινοί, αλλά με την προσεκτική καταγραφή του Spitz, ό,τι είναι αλήθεια είναι εντυπωσιακό, και κάποιες φορές ενοχλητικό.

  • SHARE
  • TWEET