«Ο τρόπος με τον οποίο ο John Coltrane επηρέασε το κιθαριστικό μου παίξιμο»

Ο Kirk Hammett βρίσκει κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στη jazz και το …speed metal!

01/08/2017 @ 14:21

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Kirk Hammett των Metallica αναφέρθηκε στην επιρροή που άσκησε στο παίξιμό του ο John Coltrane.

«Η αναπνοή που παίρνει ο Coltrane κατά τη διάρκεια παιξίματός του είναι το στοιχείο που αναζητώ όλα αυτά τα χρόνια. Όταν παίζω όμως ένα σόλο, δυστυχώς το ξεχνάω. Ξεχνάω να πάρω μια αναπνοή (γέλια)».

Και συνεχίζοντας:

«Ακούω τα σόλο του και φαντάζομαι ότι τα παίζει μια κιθάρα. Το "Giant Steps" είναι ένα οριακό κομμάτι το οποίο ξεκίνησε να με εξιτάρει. Τα σόλο του ακούγονται σαν σόλο του Yngwie (Malmsteen) στα αυτιά μου. Μιλάω σοβαρά. Έχετε παρατηρήσει πόσο γρήγορος είναι ο Coltrane; Είναι τρελό, σα να ακούς ...speed metal!».

Καταλήγοντας:

«Οι άνθρωποι άκουγαν speed metal τότε, απλά το αποκαλούσαν jazz (γέλια). Διαφορετικά όργανα, ίδια ενέργεια. Όταν άκουσα Coltrane αγόρασα ένα βιβλίο με jazz ακόρντα και άρχισα να μπαίνω στη διαδικασία του jazz παιξίματος. Όταν έμαθα να παίζω συνειδητοποίησα πως ο τύπος είναι ιδιοφυία. Τόσες πολλές αλλαγές ακόρντων χωρίς να χάνεται, όμως, η μελωδία. Έμοιαζε απίστευτο».

Θυμηθείτε εδώ το "Giant Steps" του μεγάλου John Coltrane.

  • SHARE
  • TWEET