Οι κορυφαίοι prog μουσικοί όλων των εποχών

Τα αποτελέσματα μεγάλου δημοψηφίσματος του Prog Magazine

29/09/2020 @ 13:57

Το γνωστό περιοδικό, Prog Magazine, διοργάνωσε μια μεγάλη διαδικτυακή ψηφοφορία, με σκοπό την ανάδειξη των κορυφαίων καλλιτεχνών της prog σκηνής.

Η ψηφοφορία, περιελάμβανε κοντά στις 250 επιλογές από όλο το φάσμα του εν λόγω μουσικού ιδιώματος, ενώ η συμμετοχή του κόσμου ήταν μαζική, με τις ψήφους να ξεπερνούν τις 80.000.

Ο, πρόσφατα εκλιπών, θρυλικός ντράμερ των Rush, Neil Peart, αναδείχθηκε ως ο σπουδαιότερος prog ουσικός όλων των εποχών, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση.

Αξίζει να αναφερθεί, πως και οι Geddy Lee και Alex Lifeson, συμπεριλαμβάνονται στην δεκάδα, αποτυπώνοντας έτσι το μέγεθος της κληρονομιάς των Rush.

O αρχισυντάκτης του περιοδικού, Jerry Ewing, σχολιάζοντας την θέση του Peart και γενικότερα την διαδικασία, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Προφανώς είναι πολύ ταιριαστό που οι αναγνώστες ψήφισαν τον Peart στην πρώτη θέση, δεδομένης της θλιβερής είδησης του θανάτου του στην αρχή της χρονιάς. Ήταν όμως άρχοντας της τέχνης του για πέντε δεκαετίες, και όπως υποδηλώνουν και οι αφιερώσεις από άλλους μουσικούς στο τεύχος, το δικαιούται και με το παραπάνω.

Η ψηφοφορία προσέλκυσε περισσότερα από 80.000 άτομα, κάτι που σημαίνει πως ο κόσμος την πήρε στα σοβαρά. Στα αποτελέσματα, διαφαίνονται αρκετές εκπλήξεις, αλλά θεωρώ θεμιτό το γεγονός, πως τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνει η παλαιά φρουρά του ήχου. Η επιρροή πιο πρόσφατων καλλιτεχνών στις νεότερες γενιές, αποτυπώνει ένα υγιές και ευρύ γκρουπ ατόμων που ελκύονται από το prog».

Η πρώτη εικοσάδα, διαμορφώνεται ως εξής:

1. Neil Peart
2. Robert Fripp
3. Rick Wakeman
4. Geddy Lee
5. David Gilmour
6. Keith Emerson
7. Frank Zappa
8. Mike Portnoy
9. Alex Lifeson
10. John Petrucci
11. Chris Squire
12. Steve Howe
13. Steven Wilson
14. Steve Hackett
15. Roger Waters
16. Tony Banks
17. Bill Bruford
18. Mike Oldfield
19. Greg Lake
20. Neal Morse

Δείτε επίσης:

The Absolute Guide To Progressive Metal

«10»: Φορές που ο Neil Peart μας μάγεψε με τους στίχους του

«A Buyer's Guide»: Rush

«A Buyer's Guide»: King Crimson

«A Buyer's Guide»: Yes

«A Buyer's Guide»: Pink Floyd

Αφιέρωμα & παρουσίαση δισκογραφίας: Camel

  • SHARE
  • TWEET