O Tom G. Warrior τιμήθηκε με το Ελβετικό Μουσικό Βραβείο 2021

Ο κρατικός θεσμός επιλέγει καλλιτέχνες που κρίνει πως προάγουν τον πολιτισμό της χώρας

01/10/2021 @ 14:47

Όπως ανακοίνωσαν οι Triptykon μέσω του Facebook, o Tom Gabriel Fischer βραβεύτηκε μεταξύ άλλων στις 17 Σεπτεμβρίου με το Ελβετικό Μουσικό Βραβείο για το 2021, σε τελετή διοργανωμένη από το Ομοσπονδιακό Υπουργείου Πολιτισμού της Ελβετίας.

Ο Fischer, είναι ο πρώτος metal μουσικός που τιμάται με την εν λόγω διάκριση, η οποία επισφραγίζει τη συμβολή του εμβληματικού μουσικού στην εξέλιξη του σκληρού ήχου τόσο με τους Hellhammer, όσο και με τους Celtic Frost και τους Triptykon.

Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Οι μπάντες του Tom G. Warrior έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μουσική ιστορία και επηρέασαν συγκροτήματα ανά τον κόσμο. Ένας πρωτοπόρος της metal μουσικής, ο Warrior δεν είναι απλώς είδωλο μέσα στα σύνορα του metal, αλλά και ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ζώων, δίνει φωνή σε όσους δεν έχουν».

Μέρος της ιδιαίτερης ομιλίας του Fischer στα πλαίσια της βράβευσης, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αν και ήμουν ιδιαίτερα τυχερός να αποκτήσω από νωρίς στην καριέρα μου πιστό κοινό, ακόμη και στην Ελβετία, η τοπική βιομηχανία και οι πολιτισμικοί θεσμοί είτε με αγνοούσαν είτε απαξιούσαν για τη μουσική μου, φτάνοντας μερικές φορές στο σημείο να την εμποδίσουν.

Σύμφωνα με την οπτική τους, ήταν απλώς απροσάρμοστη και δεν είχε εμπορική απήχηση.

Πράγματι, η μουσική μου ήταν σκοτεινή, πειραματική και πεισματάρα. Εξαιτίας όμως ακριβώς αυτών των προτερημάτων της, αναγνωρίστηκε διεθνώς.

Αντιλαμβάνομαι βέβαια, πως μια τέτοια διάκριση είναι τιμητική και νιώθω ευγνώμων. Δεδομένου όμως του ότι πέρασαν, αδιανόητα, 40 χρόνια από το ξεκίνημά μου ως μουσικός, το βραβείο αυτό μου φαντάζει αδιάφορο πλέον.

Ανεξαρτήτως διακρίσεων, έχω ακολουθήσει το μονοπάτι μου, χωρίς να με περιθωριοποιώ εντός όλων αυτών των αναλώσιμων και αυτοαναφορικών τελετών της εγχώριας σκηνής, και χωρίς να έχω αναζητήσει ποτέ οποιουδήποτε είδους κρατική χρηματοδότηση από το κράτος ή παρεμφερή θεσμό.

Η υποστήριξη που έλαβα κατά τα χρόνια από τα εξής άτομα για μένα είναι ανυπολόγιστης αξίας και η ευγνωμοσύνη μου προς αυτούς δεν έχει όρια:

Antje Lange
Vanja Slajh
Alois Wendelin
Urs Sprenger
Maya Ghirardello
Martin Eric Ain
Michelle Fischer
H.R. Giger & Carmen Giger
Jörg Michael
Denise Mathieu
Corinne Kühne
Kathy Lenze

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου και προς όσους δεν σκοτώνουν ζώα, δεν τα αιχμαλωτίζουν και δεν τα κακομεταχειρίζονται, αλλά αντιθέτως τα σέβονται και τα προστατεύουν. Υποκλίνομαι μπροστά σας».

Υπενθυμίζεται πως η σύμπραξη των Triptykon με την Metropole Orkest για την επί σκηνής ολοκληρωμένη παρουσίαση του "Requiem" το 2019 στο Roadburn που κυκλοφόρησε επίσημα το 2020, αναδείχθηκε από το Rocking ως ένας από τους 30 καλύτερους δίσκους του έτους.

Δείτε επίσης:

«A Buyer's Guide»: Thomas Gabriel Fischer

  • SHARE
  • TWEET