Ο Bob Dylan για το Νόμπελ: «Κάτι που ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ»

Διαβάστε την αναφορά του στον William Shakespeare και δείτε την Patti Smith να ερμηνεύει το "A Hard Rain’s A-Gonna Fall"

11/12/2016 @ 13:25

Ο Bob Dylan απουσίασε χθες από την Στοκχόλμη και την Τελετή Απονομής των φετινών Βραβείων Νόμπελ, όπου και του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στην θέση του, τιμητικά, η Patti Smith ερμήνευσε συνοδεία ορχήστρας το "A Hard Rain’s A-Gonna Fall".

Παρακολουθείστε εδώ την ερμηνεία της.

Αμέσως μετά την Τελετή, έλαβε χώρα το Nobel Banquet, όπου όλοι οι βραβευθέντες εκφωνούν ομιλίες αποδεχόμενοι τα βραβεία τους. Ο Dylan, παρ’ ότι απών, απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους διά στόματος Azita Raji, του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Σουηδία.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας που εκφωνήθηκε.

Στον ευχαριστήριο λόγο του, ο τραγουδοποιός παραδέχτηκε ότι το Βραβείο «είναι κάτι που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί ή να περιμένει» και συνέχισε: «Αν κάποιος μου είχε οποτεδήποτε πει ότι είχα την παραμικρή πιθανότητα να κερδίσω ένα Νόμπελ, θα του έλεγα ότι έχω ίσες πιθανότητες να πατήσω στο Φεγγάρι».

Αλλού, θυμάται την στιγμή που έμαθε για την βράβευση:

«Ήμουν έξω, στον δρόμο, όταν έμαθα τα νέα και μου πήρε περισσότερα από μερικά λεπτά για να τα επεξεργαστώ καταλλήλως. Άρχισα να σκέφτομαι τον William Shakespeare, αυτή την μεγάλη μορφή της Λογοτεχνίας. Στοιχηματίζω ότι θα θεωρούσε εαυτόν δραματουργό. Η ιδέα ότι έγραφε λογοτεχνία δεν θα μπορούσε να του έχει μπει στο μυαλό. Οι λέξεις ήταν γραμμένες για το σανίδι. Προορισμένες να ειπωθούν, όχι να διαβαστούν. Ας πούμε, όταν έγραφε τον Άμλετ, είμαι βέβαιος πως οι ανησυχίες του θα ήταν άλλες από κείνες ενός λογοτέχνη και θα στοιχημάτιζα ότι η ερώτηση 'Είναι αυτό που γράφω Λογοτεχνία;' θα ήταν ό,τι πιο μακρινό από την σκέψη του».

Ο λόγος κλείνει: «Όμως, σαν τον Shakespeare, είμαι πολύ συχνά απασχολημένος με τις δημιουργικές μου επιδιώξεις και τα εγκόσμια. Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ούτε σε 400 χρόνια. Ούτε μία φορά δεν αναρωτήθηκα ποτέ 'Είναι τα τραγούδια μου λογοτεχνία;' γι’ αυτό και ευχαριστώ την Ακαδημία, και που σπατάλησε χρόνο να θέσει αυτό το ερώτημα, αλλά και που εν τέλει του έδωσε μια τόσο θαυμάσια απάντηση».

  • SHARE
  • TWEET