Πρώτη δικαστική «ήττα» για τους Led Zeppelin

Αφορά διαδικαστικό και όχι επί της ουσίας θέμα για την υπόθεση του "Stairway To Heaven"

20/10/2014 @ 13:03
Πριν λίγους μήνες τα παιδιά του μουσικού Randy California από τους Spirit είχαν κάνει αγωγή κατά των Led Zeppelin, αξιώνοντας πνευματικά δικαιώματα για το "Stairway To Heaven", ισχυριζόμενοι πως η θρυλική μπάντα αντέγραψε το"Taurus", μια σύνθεση του πατέρα τους.

Το εν λόγω κομμάτι κυκλοφόρησε το 1968 (ενώ το "Stairway" το 1971) εποχή που οι Led Zeppelin άνοιγαν συναυλίες των Spirit και έπαιζαν σε ίδια φεστιβάλ. Περισσότερα εδώ.

Η δίκη έχει προγραμματιστεί να γίνει στην Πολιτεία της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, εκεί που κατατέθηκε αρχικά η αγωγή, κάτι που οι δικηγόροι των Ζeppelin θεώρησαν παράνομο, καθώς η άλλη πλευρά κατοικεί στη Μ. Βρετανία, χωρίς την παραμικρή σχέση με την πόλη των ΗΠΑ. Οι Led Zeppelin ζήτησαν να κριθεί αναρμόδιο το αμερικανικό δικαστήριο για την υπόθεση.

Ωστόσο ο δικαστής δεν δέχτηκε την ένσταση αυτή και η δίκη θα προχωρήσει κανονικά. Η αιτιολογία αυτής της απόφασης ήταν πως «οι Led Zeppelin έχουν κερδίσει εκατομμύρια δολάρια από τη εκμετάλλευση του "Stairway To Heaven" στην Πενσυλβάνια, είτε ως αγορά, διαφήμιση, downloading, airplay σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, συναυλίες»μεταξύ άλλων.

  • SHARE
  • TWEET