Ο ποιητής της μουσικής, ο Gil Scott-Heron, άφησε την τελευταία του πνοή

30/05/2011 @ 12:13
Στο νοσοκομείο St. Luke's της Νέας Υόρκης, όπου εισήχθη εξ αιτίας αναπάντεχης ασθενείας κατά την επιστροφή του από ταξίδι στην Ευρώπη, άφησε την τελευταία του πνοή ο Gil Scott-Heron, το απόγευμα της Παρασκευής.

Ο μεγάλος ποιητής και τραγουδοποιός της Αμερικής γεννήθηκε στο Σικάγο και έζησε την εφηβεία του στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, μέσα στην κουλτούρα των blues και της jazz. Επηρεασμένος από τον Langston Hughes της «Αναγέννησης του Χάρλεμ», διέκοψε τις σπουδές του, για να αφιερωθεί στη συγγραφή των βιβλίων του, "The Vulture" και "Nigger Factory". Ταυτόχρονα, ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα, η οποία σημαδεύτηκε από το άλμπουμ "Pieces Of A Man" του 1971, που περιέχει το μνημειώδες τραγούδι "The Revolution Will Not Be Televised".

Το μουσικό του στιλ, ανάμεσα στη soul, στη jazz και στο λεγόμενο «spoken word», υπήρξε σημαντική επιρροή για τους καλλιτέχνες της rap, της dance και του hip-hop. Χάρη στο γεγονός αυτό, του απεδόθη ευρέως ο τίτλος του «Νονού της rap», τον οποίο ο ίδιος απέφευγε, ενώ ασκούσε κριτική στους hip-hop καλλιτέχνες, γιατί όπως ισχυριζόταν δε μαθαίνουν μουσική, δεν ενώνουν τις λέξεις με τη μουσική υπόκρουση, δεν εμβαθύνουν τη στιχουργία τους και αρκούνται στη «φιγούρα». Του απεδόθη επίσης ο -μάλλον καταλληλότερος- τίτλος του «μαύρου Bob Dylan», λόγω του πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου των αξιοθαύμαστων στίχων και του δηκτικά χιουμοριστικού πνεύματος του.

Μετά από μια πλούσια καριέρα, που διεκόπη από τον προσωπικό του κατήφορο, εξ αιτίας της εξάρτησής του στα ναρκωτικά, των δεινών της φημολογούμενης προσβολής του από τον ιό του AIDS και της πολυετούς φυλάκισής του για κατοχή ναρκωτικών, το 2010 επέστρεψε με το εξαιρετικό άλμπουμ "I'm New Here", το οποίο έμελλε να αποτελέσει το δισκογραφικό κύκνειο άσμα του.

Ο Gil Scott-Heron δεν ερμήνευσε ποτέ τη συγκλονιστικά ποίησή του στην Ελλάδα. Η προγραμματισμένη για την 23η Μαΐου του 2010 αθηναϊκή συναυλία του είχε αναβληθεί εξ αιτίας -όπως αορίστως ανακοινώθηκε- προσωπικών του λόγων. Σημειώνουμε ότι, δύο ημέρες μετά την ημερομηνία αυτή, είχε προγραμματιστεί συναυλία στο Ισραήλ, η οποία ακυρώθηκε μετά από παλαιστινιακό αίτημα.
  • SHARE
  • TWEET