Joe Satriani: «Έκανα "tapping" στην κιθάρα πριν ακούσω τον Eddie Van Halen»

«Την πρώτη φορά όμως που άκουσα το "Eruption" μου έπεσε το σαγόνι»

01/12/2020 @ 10:40

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο podcast "Behind The Vinyl" ο βιρτουόζος Joe Satriani, ερωτήθηκε σχετικά με το αν ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την τεχνική του "tapping" αφότου άκουσε τον Eddie Van Halen.

Ο μουσικός, απάντησε σχετικά με το ζήτημα:

«Έκανα tapping πριν από αυτό. Νομίζω πως όπως και ο Eddie, επειδή προερχόμαστε από την ίδια εποχή και ξεκινήσαμε να παίζουμε κιθάρα περίπου ταυτόχρονα, είχαμε δει άλλους στην τηλεόραση να το εφαρμόζουν. Είχα δει μια συναυλία και νομίζω ήταν οι Wishbone Ash. Και αν θυμάμαι καλά έβλεπε ο πατέρας μου, και μπήκα στο δωμάτιο για μια στιγμή και είδα τι έκαναν οι κιθαρίστες με τα δάκτυλά τους.

Έπαθα μεγάλη έκπληξη. Πήγα κατευθείαν στο δωμάτιό μου έπιασα την κιθάρα και σκέφτηκα αυτό είναι εξαιρετικη ιδέα, θα το κάνω και εγώ συνέχεια.

Όλοι οι φίλοι μου χρησιμοποιούσαν αυτή την τεχνική, αλλά η ιδιοφυία του Εddie έγκειται στο τι κατάφερε με αυτήν. Και αυτό μπορείς να το πεις για τα πάντα. Ξέραμε τις ίδιες συγχορδίες. Υπάρχουν εκατομμύρια κιθαρίστες που ξέρουν τις ίδιες ακριβώς 12 νότες, αγοράζουν τις ίδιες χορδές, εξασκούνται στις ίδιες τεχνικές, οπότε τι κάνει τον Eddie ξεχωριστό; Αποφάσιζε πως θα κάνει κάτι και το πετύχαινε και εμείς αντιδρούσαμε λες και ήταν θεόσταλτο.

Η πρώτη φορά που άκουσα τον Eddie ήταν όταν έπαιξε το "Eruption" στο ραδιόφωνο, καθόμουν και έπαιζα με την κιθάρα μου ενώ άκουγα μουσική, και τότε μου έπεσε το σαγόνι. Κατέβασα τα χέρια μου και είπα πως εβρίσκομαι ενώπιον μεγαλείου. Αυτός ο τύπος ξέρει πως να χρησιμοποιήσει πράγματα που γνωρίζω και εγώ. Σκεφτόμουν πως είμαι μπροστά σε ένα τραπέζι με τα ίδια ακριβώς εργαλεία που έχει και αυτός, αλλά, να τι κάνει με αυτά! Και χαμογέλασα, ήμουν τόσο χαρούμενος».

Σε παλιότερη συνέντευξή του, ο Eddie Van Halen είχε αναφέρει πως η έμπνευσή του αναφορικά με την τεχνική του "tapping" προερχόταν από τους Led Zeppelin, τους οποίους είχε παρακολουθήσει στις αρχές της δεκαετίας του '70 σε μια συναυλία στο Los Angeles.

Το solo του Jimmy Page στο "Heartbreaker" ήταν η στιγμή που ενέπνευσε τον εκλιπόντα κιθαρίστα να εξασκήσει αυτήν την τεχνική.

  • SHARE
  • TWEET