Η μουσική κάνει καλό στην καρδιά

03/09/2013 @ 12:39
Όπως αποκαλύφθηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας του Άμστερνταμ, η μουσική μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από κάποια πάθηση της καρδιάς, ενώ μερικοί καρδιολόγοι πιστεύουν ότι η ακρόαση μουσικής συνεισφέρει στην καρδιακή υγεία όλων.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν ύστερα από έρευνα στην οποία υποβλήθηκαν 74 ασθενείς με καρδιακά προβλήματα. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Οι ασθενείς των δύο πρώτων ομάδων μπήκαν σε πρόγραμμα σωματικής άσκησης για τρεις εβδομάδες και στους ασθενείς της μιας εκ των δύο ομάδων ζητήθηκε να ακούν για μισή ώρα κάθε μέρα την μουσική της αρεσκείας τους. Στους ασθενείς της τρίτης ομάδας ζητήθηκε απλά να ακούν μουσική, χωρίς να υποβάλλονται σε καμία σωματική άσκηση.

Οι ασθενείς που ασκούνταν και άκουγαν μουσική βελτίωσαν τις ικανότητές τους στην άσκηση κατά 39%, ενώ βελτιώθηκε και η καρδιακή τους λειτουργία τη στιγμή που όσοι απλά ασκούνταν βελτίωσαν τις ικανότητές τους στην άσκηση κατά 29%. Οι ασθενείς της τρίτης ομάδας που άκουγαν μόνο μουσική, βελτίωσαν την λειτουργία της καρδιάς τους κατά 19%.

Ο υπεύθυνος της έρευνας, καθηγητής Delijanin Ilic, αναφέρει τα εξής: «Όταν ακούμε τη μουσική που μας αρέσει, ο εγκέφαλος απελευθερώνει ενδορφίνες που βελτιώνουν την υγεία των αγγείων. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατάλληλη μουσική για τον καθένα. Αυτό που έχει σημασία είναι τι αρέσει στον καθένα και τι τον κάνει ευτυχισμένο.»
  • SHARE
  • TWEET