Επίσημος κρατικός φορέας των Η.Π.Α. αλλάζει τα δεδομένα στις πληρωμές μουσικών

Το Copyright Office κατέθεσε έκθεση/πρόταση 245 σελίδων στο Κογκρέσο

07/02/2015 @ 11:42
Ο αμερικάνικος κρατικός φορέας Copyright Office κατέθεσε στο Κογκρέσο έκθεση 450 σελίδων αναφέροντας ότι «οι δημιουργοί μουσικής πρέπει να λαμβάνουν δίκαιη αποζημίωση για τις συνεισφορές τους».

Η έκθεση, όμως, δεν μένει εκεί. Κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Καταρχάς, επιχειρεί να κλείσει ένα μεγάλο νομικό κενό, το οποίο επιτρέπει στις υπηρεσίες streaming να μην πληρώνουν δικαιώματα για κομμάτια που έχουν κυκλοφορήσει πριν το 1972. Επίσης, προτείνει τα παραδοσιακά ραδιόφωνα των FM και AM να πληρώνουν για κάθε φορά που ακούγεται ένα κομμάτι στον αέρα, όπως ακριβώς κάνουν οι υπηρεσίες streaming σαν το Pandora και το Spotify.

«Υπάρχει η ευρεία αντίληψη ότι το σύστημα δεν λειτουργεί. Οι μουσικοσυνθέτες και όλοι οι καλλιτέχνες που ηχογραφούν δεν μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην με την παρούσα δομή. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολήσει πολύ σοβαρά για το μέλλον», αναφέρει η έκθεση του Copyright Office.

Μέχρι στιγμής, ο καλλιτέχνης πληρωνόταν διαφορετικά αν παιζόταν στο Pandora, αν παιζόταν στο ραδιόφωνο, αν παιζόταν στο Spotify, αν πουλούσε CD, αν πουλούσε MP3 κ.ο.κ. Το Copyright Office προτείνει στο Κογκρέσο ενιαία πολιτική πνευματικής ιδιοκτησίας που θα ορίζεται από την κυβέρνηση, ενώ οι τρόποι πληρωμής θα πρέπει να είναι πάντα διαφανείς και διαθέσιμοι στους κατόχους των δικαιωμάτων.

Αν και η έκθεση του Copyright Office δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πρόταση, υπάρχει πιθανότητα να γίνει η ραχοκοκαλιά πάνω στην οποία θα στηριχτεί η αντίστοιχη νομοθεσία των Η.Π.Α. -και άρα και των υπόλοιπων χωρών που θα δράσουν ανάλογα.
  • SHARE
  • TWEET