Brendan Perry (Dead Can Dance): Ακούστε τον νέο του δίσκο όπου τραγουδά ρεμπέτικα

Ο εμβληματικός μουσικός αφιερώνει τον δίσκο «σε όλους τους πρόσφυγες, παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος»

24/11/2020 @ 12:25

Ο Brendan Perry, ευρύτερα γνωστός ως μέλος των Dead Can Dance μαζί με τη Lisa Gerrard, κυκλοφόρησε την Παρασκευή, απρόσμενα, έναν νέο προσωπικό δίσκο.

Το άλμπουμ, ονόματι "Songs Of Disenchantment - Music From The Greek Underground", βρίσκει τον Perry να διασκευάζει, στην αγγλική γλώσσα, παραδοσιακά εγχώρια ρεμπέτικα τραγούδια.

Στην ανακοίνωση που συνόδευσε την κυκλοφορία του άλμπουμ, ο Perry δήλωσε χαρακτηριστικά:

«'Ακουσα για πρώτη φορά, αυτό που έπειτα από πολλά χρόνια έμαθα πως αποκαλείται ρεμπέτικο, αυτήν τη μουσική σε ελληνικά καφενεία και ταβέρνες της Μελβούρνης τη δεκαετία του '70. Σε αυτές τις περιοχές υπήρχε έντονη η παρουσία Ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι έρχονταν στην Αυστραλία από τον δέκατο ένατο αιώνα και εκείνες τις μέρες πολλοί ηλικιωμένοι έπιναν ούζο και άκουγαν λαϊκό και ρεμπέτικο.

Ήμουν και εγώ μετανάστης από την Αγγλία προς αυτές τις νότιες περιοχές, και μάλιστα είχα πραγματοποιήσει το ταξίδι προς την Αυστραλία σε ένα πλοίο ονόματι "Ellinis" για έξι εβδομάδες. Ήταν πάνω σε αυτό το πλοίο όπου ξεκίνησε η προσωπική μου μουσική οδύσσεια, εκεί έμαθα για πρώτη φορά να παίζω κιθάρα.

Με το πέρασμα των ετών, η αγάπη μου για κάθε τι ελληνικό έχει γίνει γνωστή, ειδικά όσον αφορά τη σχέση μου με το ρεμπέτικο τραγούδι. Διαθέτω μια αξιοσημείωτη συλλογή ηχογραφημένης μουσικής, μουσικών οργάνων και αναμνηστικών, τα οποία εν τέλει μου παρείχαν έμπνευση αλλά και εκπαίδευση σχετικά με το πώς θα ηχογραφήσω κάποια όμορφα τραγούδια αυτού του ύφους.

Το γεγονός πως δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα δείγμα ρεμπέτικων τραγουδιών ηχογραφημένων στην αγγλική γλώσσα, με εξέπληξε, και εν τέλει ήταν η κινητήριος δύναμη ώστε να μοιραστώ αυτές τις συνθέσεις με ένα αγγλόφωνο κοινό, αλλά και να εξάψω την περιέργεια όσων εμμένουν πιστά στην παράδοση.

Αυτός ο δίσκος είναι αφιερωμένους σε όλους τους Πρόσφυγες, παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος».

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το "Songs Of Disenchantment - Music From The Greek Underground" εδώ.

Υπενθυμίζεται πως στην περιοδεία για το "Anastasis", οι Dead Can Dance είχαν συμπεριλάβει στις συναυλίες τους ρεμπέτικο τραγούδι της Ρόζας Εσκενάζυ.

Δείτε επίσης:

Brendan Perry: «Λατρεύω τα ρεμπέτικα και νιώθω συγγένεια με τους Έλληνες»

  • SHARE
  • TWEET