Η Apple μπορεί να φέρει το τέλος της παράνομης καταγραφής συναυλιών

Δείτε το σχετικό σκίτσο που συνοδεύει την ανάλυση μιας μόλις κατοχυρωθείσας πατέντας

30/06/2016 @ 22:58

Πίσω, το 2009, η Apple έκανε αίτηση για την κατοχύρωση πατέντας σχετικής με μια νέα, προηγμένη τεχνολογία για κάμερες που χρησιμοποιούσε υπέρυθρες ακτίνες. Όταν η Διεύθυνση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας Και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσιοποιήσε την αίτηση το 2011, οι περιλαμβανόμενες εκθέσεις εστίαζαν στο πώς η νέα αυτή τεχνολογία θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να εμποδίζει την παράνομη φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση συναυλιών από το κοινό.

Χθες, η Apple κέρδισε το δίπλωμα κατοχύρωσης της συγκεκριμένης ευρεσιτεχνίας, σύμφωνα με την οποία η νέα τεχνολογία θα επιτρέπει στην κάμερα να εντοπίζει όχι μόνο το ορατό φως, αλλά και την υπεριώδη ακτινοβολία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η συσκευή θα μπορούσε να κάνει χρήση των δεδομένων που θα παρέχουν τα υπεριώδη κύματα για να προβάλει στον χειριστή πληροφορίες σχετικές με τα παρακείμενα αντικείμενα, όπως χρειάζεται ας πούμε σε κάποια έκθεση μουσείου.

Σε άλλες περιπτώσεις, η συσκευή θα μπορούσε να «πάρει εντολή» από ένα υπέρυθρο σήμα και να απενεργοποιήσει από μόνη της την καταγραφική λειτουργία της. Ως παράδειγμα, η έκθεση της πατέντας περιλαμβάνει μια εικόνα μιας συναυλίας, κατά την οποία συγκρότημα παίζει ζωντανά σε σκηνή που εκπέμπει το σχετικό «απαγορευτικό» υπέρυθρο σήμα και μια οθόνη κινητής συσκευής όπου αναγράφεται το μήνυμα «Καταγραφικά Μέσα Απενεργοποιημένα». Μπορείτε να την δείτε κι εσείς παρακάτω.

Όπως είχαν σημειώσει και οι New York Times το 2011, «η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων μιας συναυλίας ή μιας ζωντανής εκτέλεσης διευκολύνεται δραματικά όταν η ίδια η κάμερα του iPhone απενεργοποιείται μέσω μιας υπέρυθρης δέσμης που εκπέμπεται από την σκηνή».

Εκπρόσωπος της Apple αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το μέλλον της νέας αυτής τεχνολογίας.

  • SHARE
  • TWEET