Moderat @ Ηρώδειο, 16/07/22

Μια εντυπωσιακή οπτικά και μουσικά βραδιά

18/07/2022 @ 22:46

Στο άκουσμα της ανακοίνωσης ότι οι Moderat (η πολύ επιτυχημένη από κοινού σύμπραξη των Βερολινέζων Modeselektor & Apparat) πρόκειται να εμφανιστούν φέτος το καλοκαίρι στο Ηρώδειο, η αμφιθυμία μου ήταν μεγάλη. Απ’ τη μια με εξίταρε πολύ το γεγονός ότι τους δόθηκε ένα τόσο σημαντικός χώρος που πληροί όλες τις προδιαγραφές για ένα άρτιο, ακουστικά τουλάχιστον, show, από την άλλη το είδος της μουσικής που πρεσβεύει το group και συγκεκριμένα το τόσο δυναμικό performance τους, μου δημιούργησε την ανησυχία πως θα περιοριστεί πολύ σε έναν χώρο αποκλειστικά για καθήμενους.

Η αλήθεια είναι πως οι φόβοι μου σε έναν μικρό βαθμό επιβεβαιώθηκαν, με την έννοια του ότι νιώσαμε αρκετές στιγμές μέσα στην βραδιά να περιοριζόμαστε (γεγονός που φάνηκε κι από το τελευταίο μέρος της συναυλίας όπου ο κόσμος δεν κρατήθηκε και στάθηκε όρθιος χορεύοντας για όλη την διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τραγουδιών) θα ήταν όμως άδικο να σταθούμε σε οτιδήποτε αρνητικό όταν μιλάμε για μια τόσο σπουδαία εμφάνιση και για μια συνθήκη που γνωρίζαμε ήδη.  Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απ’ την αρχή.

Moderat

Λίγο μετά τις 21.15 τα φώτα σβήνουν και το τρίο εμφανίζεται στη σκηνή μέσα σε ένα πλήθος ενθουσιασμένου, ανυπόμονου και σχεδόν κατάμεστου, Ηρωδείου, που έδωσε αμέσως τη σπίθα για να ακολουθήσει μια πλήρως φορτισμένη βραδιά.

Η αρχή γίνεται με το κλασσικό intro, έτσι ακριβώς όπως ανοίγει και το live album που κυκλοφόρησαν το 2016, για να περάσουν αμέσως στον  ολοκαίνουργιο τους δίσκο με τίτλο "More Data" (πανέξυπνος και εύστοχος, για το concept του, αναγραμματισμός της λέξης Moderat), με το προσωπικό highlight, "Doom Hype". Εντυπωσιακό το πως υπήρχαν αρκετά στόματα που έκαναν sing-along σε ένα τόσο καινούριο τους κομμάτι, σημάδι που δείχνει πως το κοινό ήταν αρκετά μυημένο.

Moderat

Συνέχεια με τρία classics από τις προηγούμενες δουλειές, με το Rusty Nails να ξεχωρίζει, ενώ τα καινούρια τους τραγούδια εναλλάσονταν συνεχώς με τα παλιά δίνοντας έτσι μια άλλη «οπτική» σε σχέση με την ακρόαση του δίσκου. Λίγο πριν το κλείσιμο του βασικού set έρχεται το αγαπημένο Nr.22 με τον Sascha Ring (Apparat) να αναλαμβάνει χρέη κιθαρίστα και το κοινό να τον αποθεώνει, το μεγάλο hit τους "Bad Kingdom" που ξεσήκωσε τους πάντες και την συγκλονιστική εκτέλεση του "New Error" που ήταν αναμφισβήτητα η πιο εντυπωσιακή στιγμή της συναυλίας. Ένα άψογα δομημένο συνολικά setlist, που παραδίδει μαθήματα για το πως παρουσιάζεις το καινούριο σου υλικό ανάμεσα στο ήδη γνωστό και αγαπημένο, κάνοντας ακόμα και τις πιο αδύναμες στιγμές του να φαντάζουν εξίσου μεγάλες.

Moderat

Μαζί με το intruder (και τα Easy Prey και Fast Land που προηγηθηκαν και προστέθηκαν στο πρόγραμμα τους), οι moderat έφυγαν από την κλασική φόρμα του setlist τους από τις τελευταίες συναυλίες του καλοκαιρινού tour, πριν την εμφάνιση τους στο Ηρώδειο, και μας έδειξαν την περίσσεια αγάπη τους για την Ελλάδα αλλά και την συγκίνηση τους στο να εμφανίζονται σε ένα τόσο ιδιαίτερο αλλά και γεμάτο ιστορία χώρο όπως το Θέατρο Ηρώδου του Αττικού.

Τα λόγια είναι περιττά για την αρτιότητα της ακουστικής του Ηρωδείου, αλλά και για τα καταπληκτικά visuals και φώτα, τα οποία ήταν ακόμα περισσότερο φροντισμένα και εναρμονισμένα για τον συγκεκριμένο χώρο, ένα ακόμα γεγονός που δείχνει πόσο σημαντική ήταν και για τους ίδιους η συγκεκριμένη συναυλία.

Moderat

Οι Moderat είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις projects που ενώ έχουν δημιουργηθεί μέσα από τα «σπλάχνα» άλλων ήδη καταξιωμένων groups ή solo acts, έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τους προκατόχους τους, και σε δημιουργικούς αλλά και σε εμπορικούς όρους. Είναι επίσης εξίσου εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία έχουν καταφέρει να «εισχωρήσουν» σε ακροατές που δεν έχουν πολύ μεγάλη επαφή με την ηλεκτρονική μουσική, χωρίς να καταφεύγουν σε μουσικές ευκολίες. Αντιθέτως, πειραματίζονται συνεχώς ακροβατώντας ανάμεσα σε διάφορα παρακλάδια της ηλεκτρονικής μουσικής (house, techno, electro, IDM), με ένα δικό τους, ισχυρής ταυτότητας, τρόπο.

Δεν ξέρω για πόσα χρόνια θα συνεχίσουν ακόμα να δημιουργούν στο ίδιο επίπεδο (η αλήθεια είναι πως η τελευταία τους δουλειά υστερεί σε σημεία, των προηγουμένων), το σίγουρο όμως είναι πως η φετινή τους εμφάνιση στο Ηρώδειο έγινε την ιδανική στιγμή: Στο πιο ολοκληρωμένο, δουλεμένο & εντυπωσιακό show που έχουν παρουσιάσει οι ίδιοι μέχρι στιγμής, απέναντι σε ένα διψασμένο και ταλαιπωρημένο από 2,5 χρόνια covid, κοινό, που ανταποκρίθηκε πλήρως, δεδομένων και των «περιορισμών» του χώρου.

Moderat

Μια εμφάνιση που ήρθε να επισφραγίσει την παρουσία της ψηλά στην λίστα με τα σημαντικότερα live ενός καλοκαιριού, που μετράει ήδη αρκετές βραδιές τις οποίες θα μνημονεύουμε για καιρό.

Κείμενο: Θανάσης Καρανίκας
Φωτογραφίες: Μαρίζα Καψαμπέλη

SETLIST

Intro
Doom Hype
Rusty Nails
Eating Hooks
Running
Neon Rats
Reminder
More Love
Animal Trails
Undo Redo
Fast Land
Easy Prey
Les Grandes Marches
Nr. 22
Bad Kingdom
Ghostmother
A New Error

Encore:

Intruder

  • SHARE
  • TWEET