J Mascis, Jef Maarawi @ An Club, 21/06/2019

Άσπρα τα μαλλιά στην κεφαλή, πολλά τα watt στον ενισχυτή

Από τον Παντελή Κουρέλη, 25/06/2019 @ 18:58

Αρκετές γνωστές ροκόφατσες μαζεύτηκαν στο Αν για να δούνε μια σημαντική προσωπικότητα του αμερικανικού ανεξάρτητου χώρου στην πρώτη του solo επίσκεψη στη χώρα μας. Αφορμή της περιοδείας αποτελεί ένας ακόμα όμορφος προσωπικός δίσκος του J Mascis, το "Elastic Days", για την προώθηση του οποίου βγήκε στον δρόμο παρέα με τους ηλεκτρικούς ενισχυτές του και τα εφέ του.

Ο Jef Maarawi άνοιξε τη βραδιά με την ακουστική του κιθάρα, παίζοντάς μας για λίγο παραπάνω από μισή ώρα τα «λίγο φλώρικα» τραγούδια του, σύμφωνα με τα ίδια του τα λόγια. Ο χαρακτηρισμός αποδείχτηκε αταίριαστος, μιας και παρ' όλη την απλότητα της ενορχήστρωσης, τα τραγούδια του δεν ακούστηκαν καθόλου φλώρικα - τα δισκογραφημένα μάλιστα, μάλλον μου αρέσανε και λίγο περισσότερο από τις studio εκτελέσεις.

Jef Maarawi

Η φωνή του Ελληνοβραζιλιάνου μου έφερνε στο μυαλό ελαφρώς τον Jim James των My Morning Jacket. Ο νέος του δίσκος φαίνεται πως είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμος, γιατί μας έπαιξε αρκετά καινούργια κομμάτια, ενώ αποκαλύφθηκε και ότι ο τίτλος του θα είναι "Terra Papagali". Τα δύο τελευταία τραγούδια ήταν σε λίγο πιο άγριο ύφος - ναι, μπορείς να βγάλεις αγριάδα ακόμα και μόνο με μια ακουστική κιθάρα. Ωραία εμφάνιση από ένα ελαφρώς συνεσταλμένο παιδί με ταλέντο στην τραγουδοποιΐα και φωνή που έχει αρκετές δυνατότητες.

Ίσα-ίσα που πρόλαβε να περάσει ένα πεντάλεπτο και ο J Mascis, αυτή η persona με τη χαρακτηριστική πλέον άσπρη μαλλούρα, πήρε θέση στη σκηνή. Το Αν ήταν σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό γεμάτο, με εκατοντάδες κόσμου να έχει δώσει το «παρών», δημιουργώντας κατάλληλη ατμόσφαιρα γι’ αυτό που θα βλέπαμε.

J Mascis

Σε αυτό το σκέλος της περιοδείας του, το οποίο μάλιστα τελείωσε στην Αθήνα, ο J Mascis ήταν μόνος του, παίζοντας με ενισχυτές και με λούπες υλικό τόσο από Dinosaur Jr, όσο και από την υπόλοιπη καριέρα του, η οποία μόνο αμελητέα δεν είναι. Τα κομμάτια των Dinosaur Jr δε χρειάζονταν ιδιαίτερες συστάσεις και ήταν αυτά που προκάλεσαν τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο.

Οι εκτελέσεις ήταν, προφανώς δεδομένου του στησίματος, λιγότερο πλούσιες από τις κανονικές, όμως εκεί που χρειαζόταν οι στρώσεις από λούπες έδιναν αυτό το «κάτι παραπάνω». Το γνωστό και μη εξαιρετέο "Thumb" διαδέχτηκε το όμορφο "Everything She Said" από το "Elastic Days", στο πλαίσιο του οποίου άλλωστε ήταν η περιοδεία. Αφού μας ευχαρίστησε ευγενικά που γεμίσαμε το Αν, μας πήγε περίπου 30 χρόνια πίσω με τα "Blowing It" και "Little Fury Things".

J Mascis

Το "Repulsion" αποδείχτηκε μια ευχάριστη σφήνα στο setlist, μιας και κατά κανόνα δεν παιζόταν στις υπόλοιπες συναυλίες της περιοδείας. Ο Mascis, ως επιδέξιος κιθαρίστας, σε πολλά κομμάτια έχτιζε στην αρχή τις λούπες που ήθελε και μετά τις άφησε να παίζουν σα μουσικό χαλί και κεντούσε πάνω τους. Στο μέσο του set άλλαξε κιθάρα και εν μέσω Αγιών Λουπών μας έδωσε μια ωραία εκτέλεση του "Drifter" με το "Heal The Star" να ακολουθεί χωρίς διακοπή, τελειώνοντας έτσι την ανασκόπησή του στο "Tied To A Star".

Κατά τη διάρκεια κάποιων κομματιών, όπως για παράδειγμα του "See You At The Movies", μας έκανε ακόμα και επίδειξη των κιθαριστικών του ικανοτήτων, φτάνοντας στο όριο του shredding! Το κλείσιμο έγινε αμιγώς με Dinosaur Jr, με τα "The Wagon", "Not You Again" και "Alone", εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων.

J Mascis

Χωρίς ουσιαστικά να φύγει από τη σκηνή, ξανάπιασε την κιθάρα του για δυο διασκευές, σε ένα άτυπο encore. Οι επιλογές του, σταθερές σε όλη την περιοδεία, ήταν το αγνώριστο "Just Like Heaven" των Cure και το ακόμα πιο αγνώριστο "Fade Into You" των Mazzy Star. Μετά από πραγματική απαίτηση του κοινού, η οποία παραδόξως εισακούστηκε, ο Mascis επέστρεψε ύστερα από λίγα λεπτά για μια ηλεκτρισμένη εκτέλεση του "Out There", το οποίο ήταν και το πραγματικό encore της βραδιάς.

Ωραία εμφάνιση από έναν σημαντικό καλλιτέχνη, υπό συνθήκες όπου πρέπει να είσαι πραγματικά καλός και ταλαντούχος για να αντεπεξέλθεις. Όταν είσαι μόνος σου στη σκηνή, δε χωράνε ψέματα και ο J Mascis ήταν εντελώς αληθινός. Το δε απρογραμμάτιστο encore κατά τη γνώμη μου αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα και κέρδισε τις εντυπώσεις.

Φωτογραφίες: Χρήστος Λεμονής / Chris Lemonis Photography

SETLIST
 

Thumb (Dinosaur Jr.)
Everything She Said
Blowing It (Dinosaur Jr.)
Little Fury Things (Dinosaur Jr.)
Ammaring (J Mascis + The Fog)
Elastic Days
Repulsion (Dinosaur Jr)
Every Morning
Get Me (Dinosaur Jr.)
Drifter
Heal the Star
See You at the Movies
The Wagon (Dinosaur Jr.)
Not You Again (Dinosaur Jr.)
Alone (Dinosaur Jr.)
Encore:
Just Like Heaven (The Cure cover)
Fade Into You (Mazzy Star cover)

Encore:

Out There (Dinosaur Jr.)

  • SHARE
  • TWEET