Therion, Elyose, Αntalgia @ Gagarin 205, 21/10/12

Από τον Παναγιώτη Λουκά, 24/10/2012 @ 12:43
Πώς γιορτάζεις τα 25 χρόνια παρουσίας στη μουσική, αναρωτήθηκε λίγο πριν το τέλος της συναυλίας ο Christofer Johnsson κάνοντας και έναν σύντομο απολογισμό της πορείας του συγκροτήματος. Δεν είχαν περάσει ούτε δύο χρόνια από την τελευταία φόρα που είδαμε τους Therion στον ίδιο χώρο με support τους Leprous και Loch Vostok. Αυτή την φορά είχαν ως support δυο καινούρια συγκροτήματα, με τους Ισπανούς Αntalgia να κάνουν την εμφάνισή τους στο λιγοστό κοινό γύρω στις 19:45.

Έχοντας πρόσφατα κυκλοφορήσει το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο "Perception Of Reality" και με μπροστάρη των κιθαρίστα τους, Igna Jover, για 30 λεπτά έπαιξαν τραγούδια από το ντεμπούτο τους που είναι στο χώρο του progressive symphonic metal. Η συνεσταλμένη τραγουδίστρια τους, Bella Dianez, συνεχώς ευχαριστούσε το κοινό καθώς και τους Therion για την ευκαιρία που τους έδωσαν να είναι μαζί στην περιοδεία τους. Στο τέλος της εμφάνισής τους, ο κιθαρίστας μοίρασε καμιά εικοσαριά μπλούζες στο κοινό και με ένα τεράστιο χαμόγελο μας αποχαιρέτησαν.

Για τη συνέχεια είχαμε τους Γάλλους Elyose. Το δελτίο τύπου έλεγε ότι «ο ήχος τους είναι μοντέρνος, βασισμένος σε μια μίξη από electronic, techno, dance, indus, trance και classical στοιχεία φέρνοντας μια δυνατή νέα πνοή στο gothic συμφωνικό μέταλ». Μπορεί η Justine Daaé (φωνή) να είναι μια όμορφη παρουσία, αλλά το στυλ τους δεν με κέρδισε καθόλου, καθώς για να μπορέσεις να συνδυάσεις όλα αυτά θέλει να έχεις το κάτι παραπάνω που προς το παρόν δεν το έχουν ακόμα οι Elyose. Βάλε και το γεγονός ότι μερικά τραγούδια ήταν και στα γαλλικά και ότι δεν είχαν και καλό ήχο με αποτέλεσμα η παρουσία τους να μην καταφέρει να ξεσηκώσει το κοινό.

Therion

Αφού καταφέραμε για πρώτη φόρα στην καριέρα τους οι Therion να παίξουν ένα ακουστικό show στη Θεσσαλονίκη, μας αξίζει ένα μεγάλο μπράβο! Τώρα, για να είμαι ειλικρινής, δεν θα με πείραζε να έκαναν και κάτι αντίστοιχο στην Αθήνα παίζοντας για παράδειγμα μισό ακουστικό και μισό ηλεκτρικό show, αλλά μάλλον είμαι ο μοναδικός που θα ήθελε κάτι τέτοιο. Στην ώρα τους, 21:40, κάνουν την εμφάνισή τους με τις πρώτες νότες από το "O Fortuna" για να συνεχίσουν με το "Poupée De Cire, Poupée De Son" από την πρόσφατη δουλειά τους "Les Fleurs Du Mal" που είναι άλμπουμ διασκευών σε γαλλικά pop τραγούδια.

Therion

Για την αρχή του setlist, όπως μας είπε ο Johnsson, είχαν μερικά από τα «sad songs», κάνοντας λόγο και για έναν φίλο του που πέθανε σε μικρή ηλικία αφιερώνοντας του και ένα τραγούδι. Μέχρι εκείνη την στιγμή είχα την αίσθηση ότι ο ήχος ήταν λίγο χαμηλά, αλλά ως δια μαγείας έπρεπε να φτάσουμε στο δυναμικό "Abraxas", που έγινε και ο πρώτος χαμός από τους περίπου 900 θεατές, για να έχουμε τον ήχο όπως πρέπει. Εάν και δεν νομίζω να υπάρχει στους Therion νούμερο ένα και νούμερο δύο τραγουδιστές αυτή την φορά η Lori Lewis ήταν αυτή που είχε τα πρωτεία με τον Thomas και Linnéa Vikström να έχουν βέβαια και αυτοί τις στιγμές τους στα τραγούδια.

Therion

Όπως έχω αναφέρει και παλιότερα, οι Therion στην σκηνή δεν είναι ένα τυπικό live συγκρότημα, αλλά το κάθε μέλος έχει τον συγκεκριμένο ρόλο του και πολλές φόρες σου έδιναν την εντύπωση ότι οι τραγουδιστές εκτελούν συγκεκριμένη χορογραφία με τον τρόπο που κινούνται και ερμηνεύουν τα τραγούδια. Το ακουστικό "Lemuria" ήταν μια ευχάριστη νότα, ενώ το επιβλητικό "The Siren Of The Woods" μας ταξίδευσε κάπου σε μακρινές Βόρειες χώρες. Ο δεύτερος χαμός έγινε με το "The Rise Of Sodom And Gomorrah" και το setlist ήταν βασισμένο από το "Theli" και μετά, με το "Sirius B" να έχει τέσσερα τραγούδια και μόνο το προηγούμενο τους, "Sitra Ahra" να έχει ένα τραγούδι.

Therion

Το κανονικό set έκλεισε με το "Son Of The Staves Of Time" για να πετάξει την πατάτα κάπου εκεί η Linnéa ότι ήμαστε το καλύτερο κοινό που έχει δει ποτέ για να εισπράξει ένα δολοφονικό βλέμμα από τον Johnsson! Φυσικά η συναυλία δεν υπήρχε περίπτωση να τελειώσει εκεί και οι Therion ξαναβγήκαν και μετά τα "The Wondrous World Of Punt" και "The Blood Of Kingu" πήρε τον λόγο ο Johnsson.

Therion

Πώς γιορτάζεις λοιπόν τα 25 χρόνια ενός συγκροτήματος; Κυκλοφορώντας ένα best-of; Βγάζεις ξανά τα CD σου με bonus τραγούδια; Ηχογραφείς ξανά τα παλιά σου τραγούδια όπως θα «έπρεπε» να κυκλοφορήσουν; Για τον Johnsson η ενδεδειγμένη λύση δεν είναι τίποτα από τα παραπάνω. Αφού μας είπε την ιστορία πίσω από το "Les Fleurs Du Mal", την πρόθεση τους να κάνουν οι Therion ένα μεγάλο διάλλειμα με σκοπό να γράψουν την όπερα που θέλουν καθώς και όταν αγοράζεις ένα CD δεν αγοράζεις το ίδιο το CD αλλά την ιδέα που υπάρχει πίσω από αυτό, άρχισε να παίζει μαζί μας για το τελευταίο τραγούδι που θα παίξουν. Όλοι ξέραμε ποιο θα ήταν, αλλά αφού είναι η τελευταία συναυλία της περιοδείας, αφού σε αγαπάμε και το ξέρεις κάνε μια έκπληξη και παίξε κάτι εκτός προγράμματος. Ας είναι, το "To Mega Therion" λοιπόν έκλεισε την εμφάνισή τους μετά από περίπου δύο ώρες.

Therion

Ήταν η τρίτη σερί φορά που τους βλέπω. Αν και δεν μου αρέσει να κάνω συγκρίσεις νομίζω ότι είτε λόγω set, είτε λόγω Mats Leven, Snowy Shaw ήταν ένα κλικ καλύτεροι στην εμφάνισή τους το 2007 με τα κλουβιά και όλα τα σχετικά να είναι το νούμερο ένα στις φορές που τους έχω δει. Τίποτα βέβαια δεν αναιρεί το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά οι Therion έπαιξαν πάρα πολύ καλά, με έναν πολύ καλό και καθαρό ήχο και όταν βλέπεις ότι συγκροτήματα με δέκα και αν χρόνια ιστορίας να παίζουν 65 λεπτά από άποψη (!) και έχεις τους Therion να παίζουν 20 τραγούδια και δύο ώρες, ε, δεν θέλεις κάτι παραπάνω.

Setlist:

TherionO Fortuna
Poupee De Cire, Poupee De Son
Son Of The Sun
Via Nocturna
The Flight Of The Lord Of The Flies
J'ai Le Mal De Toi
Abraxas
Vanaheim
Lemuria
Gothic Kabbalah
The Siren Of The Woods
Ginnungagap
Land Of Canaan
Wine Of Aluqah
The Rise Of Sodom And Gomorrah
The Khlysti Evangelist
Une Fleur Dans Le Coeur
Son Of The Staves Of Time
----------------
The Wondrous World Of Punt
The Blood Of Kingu
----------------
To Mega Therion

Παναγιώτης Λουκάς

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com

  • SHARE
  • TWEET