Orphaned Land, Thanatos στη Θεσσαλονίκη

Από τον Γιάννη Βόλκα, 24/01/2005 @ 06:06
15/01/05, Υδρόγειος, Θεσσαλονίκη

Μα που κολλάνε οι Thanatos με τους Orphaned Land; Μα ποιός τους ακούει αυτούς; Είναι τόσο μεγάλο όνομα για να κάνουν live ως headliners; Ερωτήσεις όπως οι παραπάνω ακούγονταν συνεχώς όσο πλησίαζε η μέρα για μία από τις πιο ιδιαίτερες συναυλίες που έχουν γίνει στην χώρα μας. Η αναμονή στην Θεσ/νίκη μεγάλωσε όταν έγινε γνωστό οτι η αντίστοιχη εμφάνιση των δυο συγκροτημάτων στην Αθήνα ακυρώθηκε.

Αναμενόμενη ήταν η χαμηλή προσέλευση στη συμπρωτεύουσα, γεγονός που σίγουρα δεν οφείλεται στην ποιότητα των εμφανιζόμενων, και έτσι οι Ολλανδοί Thanatos ανέβηκαν στην σκηνή μπροστά σε περίπου 150 άτομα. Χωρίς να τους ενδιαφέρει όμως και ζητώντας μόνο τη συμμετοχή των παρευρισκομένων παρουσίασαν αυτό που παίζουν παραπάνω από δέκα χρόνια. Death metal... the old way! Το setlist τους όπως αναμενόταν βασίστηκε στον τελευταίο τους δίσκο "Undead, Unholy, Divine" χωρίς όμως να ξεχάσουν τις παλιότερες δουλειές τους. Οι 20-30 που παραβρέθηκαν κυρίως για αυτούς είχαν την ευκαιρία να δουν ένα από τα cult ονόματα της ευρωπαϊκής σκήνης να αποδίδει άψογα αν και θα έδειχναν ακόμα καλύτεροι μπροστά σε ένα μεγαλύτερο και εξ' ολοκλήρου death metal κοινό. Κατάφεραν πάντως να ανάψουν τα αίματα με την διασκευή στο "Into The Crypts Of Rays" των Celtic Frost.

Playlist: And Jesus Wept, Undead - Unholy - Divine, Outward Of The Inward, Lambs To The Slaughter, The Sign Of Sadako, Angelic Encounters, Into The Crypts Of Rays, Eraser, Dawn Of The Dead, Beyond Terror, War.

Ενώ ο κόσμος αυξήθηκε λιγάκι, στη σκηνή ανέβηκαν οι Ισραηλινοί Orphaned Land. Από την πρώτη στιγμή λύθηκε η απορία αν η μουσική τους μεταφέρεται επί σκηνής. Με δύο κιθάρες, πλήκτρα, κρουστά και την τραγουδίστρια των συμπατριωτών τους Distorted καθώς και έναν ήχο κρύσταλλο δημιούργησαν μια μαγευτική ατμόσφαιρα. Ο τραγουδιστής Kobi Farhi έβγαζε με χαρακτηριστική άνεση τα καθαρά αλλά και τα brutal φωνητικά. Οι υπόλοιποι έδειχναν εμφανώς ευχαριστημένοι από την θερμή συμμετοχή του κόσμου, γεγονός που τους βοήθησε να αποδώσουν τα μέγιστα.


Μέσα σε μία ώρα και σαρανταπέντε λεπτά οι Orphaned Land κατάφεραν να παίξουν τα πάντα. Από τα τεχνικά αλλά πιασάρικα κομμάτια του τελευταίου τους δίσκου "Mabool" στα πιο άγρια του "Sahara", από τον σπαραγμό του "The Beloveds Cry" στα ανατολίτικα, σχεδόν τσιφτετέλι, περάσματα και αποκορύφωμα η διασκευή στο "Αχ, Ελλάδα σ' αγαπώ" του Παπάζογλου το οποίο αποδόθηκε σε άριστα ελληνικά μπερδέυοντας τον κόσμο που δεν ήξερε αν ήθελε να χτυπηθεί ή να χορέψει.

Νωρίς το πρωί της ημέρας της συναυλίας σε ένα μικρό διάλογο με μέλος των Orphaned Land μου είπε: "Δεν πρέπει να είναι ένα καλό live, πρέπει να είναι ένα τέλειο live". Κάτι μου λεέι ότι τα κατάφεραν...


Playlist: Mabool / Of Temptation Born, Kiss Of Babylon / Seasons Unite, Birth Of The Three, Aldiar medley, Halo Dies, Like Fire To Water, Never-Ending Way, Orphaned Land, Ocean Land, Find Yourself Discover God, El Meod Na 'Ala, Ornaments Of Gold, The Beloveds Cry / The Storm Still Rages Inside, Norrra El Norra, Ah Ellada S' Agapo (!).

Κείμενο / Φωτογραφίες: Γιάννης Βόλκας

  • SHARE
  • TWEET