Krokus @ AN Club, 12/01/07

Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 24/01/2007 @ 03:55
Οι Krokus αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στον hard ήχο. Όλες τους οι δουλειές, παρόλο που είναι βασισμένες σε λίγα riffs και με αρκετές δόσεις boogie, έχουν μελωδίες που σου καρφώνονται στο μυαλό από την πρώτη στιγμή. Η μπάντα όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να διασκεδάζει το κοινό μέσα από τα albums της, θέτοντας εαυτόν ως μία από τις αντιπροσωπευτικότερες του είδους. Οι παραπάνω λόγοι θεωρώ ότι ήταν αρκετά σημαντικοί για το ελληνικό κοινό έτσι ώστε να γεμίσει σχεδόν το συναυλιακό χώρο.Το μεγαλύτερο μέρος του κοινού φαινόταν άνω των 30 ετών, κάτι που επιβεβαιώνει την παλαιότητα της μπάντας. Στη θέα του κόσμου αναρωτήθηκα γιατί τόσα χρόνια δε μπορούσε να τους φέρει κάποιος στη χώρα μας. Τουλάχιστον οι Krokus είναι ακόμα ενεργοί, οπότε έστω και τώρα θα ήταν λογικά εμπειρία μοναδική. Support στο συγκεκριμένο live δεν υπήρχε οπότε η αναμονή δε θα ήταν μεγάλη.

Με μια μικρή καθυστέρηση, και εν μέσω επευφημιών, οι Krokus έκαναν την εμφάνιση τους στη σκηνή, σκορπώντας ενθουσιασμό στο κοινό. Η μεγάλη στιγμή είχε φτάσει. Το συγκρότημα μετά τα απαραίτητα "καλησπέρα" έδωσε αμέσως το σύνθημα για χορό: "Long Stick Goes Boom", "Too Wired To Sleep" και "Hangman" άνοιξαν την αυλαία για μια συναυλία που στο τελείωμα της θα ήταν ένα από τα καλύτερα live που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.Από την πρώτη στιγμή ο κόσμος τραγουδούσε τους στίχους και μοιραζόταν το κέφι που απέπνεε το group από τη σκηνή. Όλα τα μέλη ήταν σε μεγάλα κέφια, αποδίδοντας τα κομμάτια τους με τον καλύτερο τρόπο και μεταφέροντας την όλη εσωτερική τους δύναμη στον κόσμο. Η ενέργεια που μεταδίδουν είναι το κάτι άλλο! Οι Marc Storace (φωνή) και Mandy Meyer (κιθάρα - ο οποίος έχει πλούσιο παρελθόν αφού έχει παίξει με τους Cobra, Asia, Katmandu και Gotthard), όντας για μένα οι ηγέτες της μπάντας, έχουν δώσει και στους άλλους την ώθηση που χρειάζονταν. Παρόλο που είναι εμφανισιακά γερασμένοι, έχουν ο καθένας τους το τσαγανό ενός 25άρη, κάτι που φαίνεται σε όλες τους τις κινήσεις και τη συμπεριφορά. H πρόσφατη μεταγραφή του Stefan Schwarzmann στα drums σίγουρα έχει βοηθήσει κατά πολύ το όλο rhythm section.Οι Krokus επικεντρώθηκαν στο τελευταίο album τους, αφού για αυτό περιοδεύουν, κι έτσι δεν ακούστηκαν πολλά κομμάτια από το ένδοξο παρελθόν τους. Οι μεγαλύτεροι όμως σε ηλικία οπαδοί με κομμάτια όπως τα "Bad Boys Rag Dolls", "Screaming In The Night", "Easy Rocker", "Rock City", "Rock 'Ν' Roll Tonight" κλπ, τα οποία ακούγονταν κι αυτά πάρα πολύ καλά λόγω του πολύ καλού ήχου που είχε το συγκρότημα, γύρισαν πολλά χρόνια πίσω, αναπολώντας το καλό παρελθοντικό μουσικό στερέωμα.Οι Krokus έμειναν επί σκηνής περίπου μιάμιση και κάτι ώρα, μάλλον λίγο για την ποσότητα των albums που έχουν, αλλά και αυτό καλό ήταν! Έκλεισαν το set list τους με τα "Headhunter", "Bedside Radio" και "Eat The Rich", μάλλον ότι καλύτερο για τελείωμα! Ο κόσμος τους προέτρεψε να παίξουν και το all time classic "Tokyo Nights", αλλά δυστυχώς δεν το έκαναν. Ο Storace το μόνο που έκανε ήταν να τραγουδήσει το ρεφρέν a capela με το κοινό, προσφέροντας στον κόσμο έστω και μια ελάχιστη προσωρινή ικανοποίηση. Είναι πραγματικά απορίας άξιο γιατί δεν το παίζουν ζωντανά. Ίσως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με εταιρία ή με κάποιο μέλος που έχει τα δικαιώματα του κομματιού.

Κάπως έτσι τελείωσε το live ενός συγκροτήματος που με την εμφάνιση του απέδειξε το γιατί μια μπάντα μένει διαχρονική. Απέδειξαν επίσης ότι χωρίς να στριγκλίζεις, όταν έχεις περίσσιο τσαμπουκά και δύναμη μπορείς να παραμείνεις ενεργός στο χάρτη. Οι Krokus είναι ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση για τους παλαιότερους, ειδικά για όλους αυτούς που προσπαθούν να το παίξουν κάτι. Μακάρι να ξαναπεράσουν από τα μέρη μας, με περισσότερα παλιά κομμάτια όμως, έτσι ώστε όποιος δεν ήρθε, να τους δει γιατί αξίζουν. Το πλήρες set list τους ήταν:

Long Stick Goes Boom / Too Wired To Sleep / Hangman / Hellraiser / Bad Boys Rag Dolls / Midnight Fantasy / Fight On / Screaming In The Night / Mad World / American Woman / Angel Of My Dreams / Easy Rocker / Rock City / Rock 'N' Roll Tonight
Encore: Celebration / Headhunter / Bedside Radio / Eat The Rich

  • SHARE
  • TWEET