Carlos Santana live στο Bercy της Γαλλίας, 15/05/06

24/05/2006 @ 07:18
Όταν ακούς το όνομα Santana είναι σίγουρο ότι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο νου είναι καλή μουσική και ωραία ηλεκτρική κιθάρα με latin / rock ηχοχρώματα. Έτσι βρέθηκα λοιπόν στο Bercy, το οποίο βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του Παρισιού, στο οποίο κυριαρχεί φυσικά το κόκκινο χρώμα -τι άλλο!- και έχει χωρητικότητα 16.500 με 18.000 θεατών, για να παρακολουθήσω την πολυαναμενόμενη συναυλία ενός μουσικού που έχει αφήσει, αν μη τι άλλο, το όνομα του ανεξίτηλα γραμμένο στην ιστορία της rock και όχι μόνο μουσικής.

Ώρα εναρξής οκτώ έγραφε το «μαγικό χαρτάκι»! Και πράγματι στις οκτώ και πέντε λεπτά περίπου έκανε την εμφάνιση του το συγκρότημα που κάνει το support στην περιοδεία και δεν είναι άλλο απ' το Salvador Santana Band, το συγκρότημα του γιού του, ο οποίος παίζει keyboards και τραγουδάει. Το συγκρότημα, που αποτελείται από έναν drummer, έναν κιθαρίστα, μια τραγουδίστρια, τον μπασίστα και έναν τραγουδιστή που παίζει και σαξόφωνο, παίζει ένα όμορφο μείγμα hip-hop, r'n'b, rock και latin. Η απόδοση του ήταν αρκετά καλή και τα κομμάτια αρκετά όμορφα χωρίς να υπάρχει κάποιο που να σου «καρφώνεται» στο κεφάλι. Στο τελευταίο κομμάτι βγήκε και ο πατήρ-Santana με την περίφημη πορτοκαλοκόκκινη Paul Reed Smith του και έγινε χαμός! Ακόμα όμως δεν είχαμε δει τίποτα.

Αφού τελείωσε το support έγιναν όλα τα γνωστά και απαραίτητα (στησίματα, ξεστησίματα κλπ) και στις εννιά και πέντε περίπου έκανε την εμφάνιση της η Carlos Santana Band! Αυτό που ακολούθησε δεν περιγράφεται με λόγια. Η μπάντα καταρχήν αποτελείται, εκτός βέβαια απ' τον ίδιο τον Santana που είναι μια μπάντα από μόνος του (!), από άλλα 9 άτομα!!! Όλοι ήταν φανταστικοί, αλλά ανάμεσα σ' όλους ξεχωρίζει αναμφίβολα η τεράστια μορφή του Dennis Chambers στα drums. Μυθικό όνομα στη jazz / fusion μουσική σκηνή, με θητεία δίπλα σε ιερά τέρατα του χώρου, όπως ο John Scofield, ήταν live το κάτι άλλο (αξίζει κανείς να επισκεφτεί το www.dennischambers.com).

Η συναυλία ήταν άψογη. Εξαιρετικός ήχος, που σπάνια φτάνει σε τέτοια επίπεδα, όμορφα φωτορυθμικά χωρίς υπερβολές, ένα videowall στο βάθος της σκηνής που έδειχνε διάφορες εικόνες, σκηνές απ' την πορεία και τη ζωή του Santana ή videoclips ("Maria Maria", "Smooth" κλπ) και η γνωστή latinojazzrock αισθητική να κυριαρχεί. To Bercy ήταν βέβαια κατάμεστο και ο κόσμος κατενθουσιασμένος. Πρώτο κομμάτι η εισαγωγή "Woodstock Chant" και ακολουθεί το "Jingo"! H απόδοση ήταν εξαιρετική και τα κομμάτια τα επέκτειναν με solos ή διάφορα περάσματα από κλασικούς rock σκοπούς ("Purple Haze", "Sunshine Οf Υour Love" για παράδειγμα!). Ακολουθούν "Africa Bamba", "Maria Maria" κλπ.

Κάποια στιγμή ο Santana αρχίζει να παίζει σόλο διάφορα πράγματα και ακολουθούν "Black Magic Woman", "Gupsy Queen" και "Oye Como Va"! Η απόδοση της μπάντας ήταν εξαιρετική και τα κομμάτια τα τραβούσαν 8 και 9 λεπτά! Αφού είχαν περάσει περίπου 2 ώρες, η μπάντα αποσύρθηκε και έμεινε ο Chambers μόνος του όπου κι έπαιξε ένα απίστευτο πραγματικά σόλο στα drums. Τι να πεις... Είχε όμως ήδη φτάσει η ώρα του encore. "Jingo" (!), "Corazon Espinado", "Εvil Ways" και "A Love Supreme" μέσα σε γενική αποθέωση. Η συναυλία κράτησε συνολικά 3 ώρες και 20 λεπτά (!!!). H εμφάνιση του Santana κράτησε περίπου δυόμιση χορταστικές ώρες! Ένα εξαιρετικό live από μια μεγάλη μορφή της rock ιστορίας. Κρίμα που δε θα παίξει και στην Ελλάδα. Όποιος τυχόν βρεθεί σε κάποια πόλη που εμφανίζεται ο Santana να μην τον χάσει σε καμία περίπτωση.

Set list:
Woodstock Chant
Soul Sacrifice
Into The Night
Put Your Lights On
Africa Bamba
Concerto / Maria Maria
Foo Foo
I Am Somebody
Carlos solo, jam
Black Magic Woman, Gypsy Queen
Oye Como Va
Venus / Upper Egypt
Batuka / No One To Depend On
Apache / Smooth / Dame Tu
Encore:
Peace intro / Jingo
Corazon Espinado
Evil Ways / A Love Supreme

  • SHARE
  • TWEET