Bruce Springsteen And The E-Street Band @ Parc Des Princes (Παρίσι), 27/06/08

12/08/2008 @ 04:18
Το περιοδικό Q είχε δημοσιεύσει παλιότερα μια λίστα με τους καλλιτέχνες που πρέπει να δει κάποιος πριν πεθάνει. H λίστα περιείχε διάφορους αγαπημένους καλλιτέχνες, αλλά μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση το ότι ο Bruce Springsteen με την E-Street Band απουσίαζαν από τη λίστα. Αν κάποιος ζήσει μια live εμφάνισή τους, νομίζω πως είναι αδύνατον να μην τους συμπεριλάβει στο top 5... τουλάχιστον!

Έχοντας παρακολουθήσει πολλές εμφανίσεις του «αφεντικού» σε dvd (με κορυφαίο το "Live In Barcelona"), είχε φτάσει επιτέλους η ώρα να τον παρακολουθήσουμε με σάρκα και οστά, για να μας μεταφέρει την μαγεία της πολυετούς καριέρας του. Προορισμός το Parc des Princes στο Παρίσι.

Φτάσαμε στο στάδιο το πρωί, με σκοπό να μπορέσουμε να μπούμε όσο πιο μπροστά γινόταν. Οι fans του Bruce Springsteen έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα με αριθμούς, ώστε αυτοί που φτάνουν πρώτοι -μπορεί και δύο βράδια πριν!- να μπαίνουν στη συναυλία με τη σειρά που τους αντιστοιχεί. Τελικά, αυτό δεν τηρήθηκε από τους «περίεργους» Γάλλους διοργανωτές, που δεν έδιναν σημασία σε ό,τι και να τους έλεγε κανείς. Έτσι, μετά το sound check (όπου ακούστηκε το "Living In The Future"), στις 17.10, άνοιξαν οι πύλες του σταδίου και τρέχοντας φτάσαμε μπροστά στη σκηνή. Το Parc de Princes -έδρα της Paris Saint-Germain- γέμισε στις 20.45. Όταν το ρολόι έδειξε 20.50, χωρίς να έχει προηγηθεί support act, ο Bruce, αγκαλιά με τον Clarence Clemons και την E-Street Band, εμφανίστηκε στη σκηνή υπό τον ήχο γαλλικών, και διαφόρων άλλων, αλαλαγμών! Οι πρώτες εικόνες μας άφησαν με ανοιχτό το στόμα.

Το «αφεντικό» και η παρέα του ξεκίνησαν με το καταιγιστικό "Adam Raised A Cane", για να καταλήξουν στα "Radio Nowhere", "Νο Surrender" και "Promised Land", στα οποία το στάδιο πήρε φωτιά. Ο Springsteen νιώθει τόσο τα τραγούδια του, που η μεταδοτικότητά του και η επικοινωνία του με το κοινό είναι μοναδική. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστος ο σεβασμός που δείχνει στο κοινό του, όπως και το ότι προσαρμόζει το setlist σε κάθε συναυλία, ανάλογα με τις αντιδράσεις του κοινού και τα τραγούδια που θα του ζητήσουν. Στην κυριολεξία κατεβαίνει στο κοινό και μαζεύει τα χαρτόνια με τα requests που έχουν οι fans στις πρώτες σειρές!Αυτά τα χαρτόνια λοιπόν σκιαγράφησαν τη συνέχεια της συναυλίας: "Spirit In The Night", "Rendez-Vous" (αναμενόμενο, αφού ήμασταν στη Γαλλία), "Candy's Room", "Janey Don't You Loose Your Heart" και "Fire", στο οποίο ο Max Weinberg ξεκίνησε το "I'm On Fire" και όταν συνεννοήθηκαν για το ποιο κομμάτι τελικά θα παίξουν, ξέσπασαν σε γέλια.Τα επικά "Because The Night" (που είχε γράψει ο Bruce και έκανε γνωστό η Patti Smith) και "She's The One" συνέχισαν το set που εξελίχτηκε σε ένα τεράστιο rock party, με το "Mary's Place" και όλο το στάδιο να συμμετέχει. Ο Springsteen έμπαινε μέσα στο κοινό με τη βοήθεια των catwalks που είχαν στηθεί μπροστά στη σκηνή και τραγουδούσε μαζί του! "Τurn it up! Turn it up! Τurn it up!" (www.youtube.com/watch?v=_CvBn2iM4jA). Το τραγούδι τελείωσε με το πολυαναμενόμενο powerslide που έκανε ο Bruce, αφού έβρεξε τα πόδια του.Το main set έκλεισε με τα θρυλικά "Βadlands" και "Out In The Street". H E-Street band είχε ανάψει για τα καλά: o Clarence Clemons με μία του κίνηση ξεσήκωνε το κοινό. Η Patti Scialfa έλειπε από τη σύνθεση, αλλά αναπλήρωναν την απουσία της τα υπόλοιπα μέλη: Nils Lofgren, Garry Tallent και Soozie Tyrell. Το σχήμα έχει απίστευτη δυναμική στα live και μετά από τόσα χρόνια συνυπάρχουν στη σκηνή σα μια παρέα παλιόφιλων που παίζουν τα τραγούδια τους και το διασκεδάζουν όσο πάει! Ο δε Max Weinberg είναι σίγουρα από τους καλύτερους -αν όχι ο καλύτερος- drummer που έχω δει ποτέ live. Ο Steven Van Zandt (η μορφή) μόνο μου φάνηκε λίγο πιο ήρεμος σε κάποια σημεία της συναυλίας.Για το encore ακούστηκαν το καινούριο "Girls In Their Summer Clothes", με τον Bruce να το τραγουδάει σε διάφορες όμορφες υπάρξεις που βρίσκονταν στο κοινό, το "Tenth Avenue Freeze Out", το "Bobby Jean" και φυσικά οι ύμνοι "Born To Run" και "Dancing In The Dark". Στο "Born To Run" ανέβηκε στη σκηνή μαζί τους και ο Elliott Murphy, μόνιμος κάτοικος Παρισιού και παλιός φίλος του Springsteen. Η συναυλία έκλεισε με ξέφρενο χορό, με το "American Land" από τον αριστουργηματικό δίσκο "We Shall Overcome". Πάρα πολύ καλή επιλογή για κλείσιμο: παρόλη τη διάρκεια της συναυλίας και την ορθοστασία από το πρωί, ήταν αδύνατον να σταματήσουμε να χορεύουμε!

Στο φινάλε, ο Bruce και το συγκρότημα ανέβηκαν στο κεντρικό catwalk και έπαιξαν τις τελευταίες νότες όσο πιο κοντά μας γίνεται. Όταν τα φώτα του σταδίου άνοιξαν, ακόμα μπορούσες να ακούσεις το κοινό να τραγουδάει μαζικά συνθήματα και μελωδίες από τραγούδια του Bruce. Έβλεπες χαμόγελα ικανοποίησης παντού, σε ένα μείγμα κόσμου από όλες τις χώρες της Ευρώπης. Στη συναυλία έδωσαν βέβαια το παρόν και μέλη του ελληνικού fan club "No Surrender", που έκαναν αισθητή την παρουσία τους και στα video walls, με τις ελληνικές σημαίες και τα χαρτόνια ("Thank you Bruce! You've got our love, heart & soul - your Greek Fans") που είχαν τα παιδία.

Δυστυχώς είναι πολύ λίγοι οι καλλιτέχνες που έχουν μείνει τόσο αυθεντικοί όσο ο Bruce Springsteen με την E-Street Band. Οι συναυλίες τους είναι ακόμα μαραθώνιοι συναισθημάτων και καταθέσεις ψυχής. Άλλωστε πως αλλιώς θα μπορούσε να παίζει κάποιος 3ωρα live (170 λεπτά - 28 τραγούδια! Χωρίς drum solos και instrumentals) εάν δεν το νιώθει πραγματικά; Οι διοργανώτριες εταιρίες στην Ελλάδα έχουν υποχρέωση να τους φέρουν στα μέρη μας! Αλλιώς θα κανονίσουμε κι άλλα ταξίδια...

Setlist:
Adam Raised a Cain / Radio Nowhere / No Surrender / The Promised Land / Spirit in the Night / Rendezvous / Candy's Room / Atlantic City / Janey, Don't You Lose Heart / Darlington County / Because the Night / She's the One / Livin' in the Future / Mary's Place / Fire / For You (solo piano) / The River / The Rising / Last to Die / Long Walk Home / Badlands / Out in the Street
Encore:
Girls in Their Summer Clothes / Tenth Avenue Freeze-out / Born to Run (with Elliott Murphy) / Bobby Jean / Dancing in the Dark / American Land (with Elliott Murphy)

Ξενοφώντας Καράμπαλης
Αναγνώστης
  • SHARE
  • TWEET