Baby Woodrose live σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, 14-15/12/12

Οι Δανοί Baby Woodrose αποτελούν αναμφισβήτητα μία από τις κορυφαίες σύγχρονες garage/psych μπάντες. Η επιστροφή τους στα Αθηναϊκά συναυλιακά δρώμενα με support από δύο πολύ ενδιαφέροντα εγχώρια group ήταν μια ευκαιρία που δεν γινόταν να περάσει ανεκμετάλλευτη. Σε συνδυασμό με έναν χώρο όπου πληρούνται οι προδιαγραφές club χωρίς να θυσιάζεται η αμεσότητα οι προοπτικές ήταν εξαιρετικές και το βράδυ της Παρασκευής μετουσιώθηκαν προς ικανοποίηση όλων σε ένα πολύ δυνατό live.

14/12/12, Κύτταρο, Αθήνα

Πρώτοι στη σκηνή ανέβηκαν στις 21:50 οι Snails. Μπορεί ο σχετικά λίγος εκείνη την ώρα κόσμος να μην αποτελούσε σύμμαχο στο ξεκίνημα της προσπάθειάς τους, όμως η τετράδα δεν πτοήθηκε και με τη δυναμική της εμφάνιση κέρδισε το χειροκρότημα και τη συμμετοχή του κόσμου που σταδιακά γέμιζε τον χώρο. Πατώντας γερά στο 60s garage και το 80s garage revival, έχοντας αναφορές στο punk και την ψυχεδέλεια, έντονα κιθαριστικό ήχο, στιβαρό rhythm section και φωνητικά που ταιριάζουν άψογα στο στυλ τους, ικανοποίησαν σίγουρα τους φίλους του είδους. Το 40λεπτο set τους βασίστηκε καταρχήν στο ντεμπούτο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο (είχε προηγηθεί ένα επτάιντσο τεσσάρων κομματιών το 2009) για να ακολουθήσουν κάποια καινούργια κομμάτια και οι καθιερωμένες διασκευές. Ξεχώρισαν το ανατολίτικο "Haifa Nights" και ένα καθηλωτικό "Night Of The Vampire", σε μια εμφάνιση που άφησε συνολικά πολύ καλές εντυπώσεις.

The Snails setlist: Dancin' With The Zombies / Wyld Child / Dove / Confusion / Haifa Nights / Night Of The Vampire (Roky Erickson cover) / Tide / Mairmade / New Song / D-7 (The Wipers cover) / Graveyard (Dead Moon cover) / New Song

Ελάχιστα λεπτά μετά την αποχώρηση των Snails, πέντε γενειοφόροι νέοι κατέλαβαν τη σκηνή και για 40 περίπου λεπτά απέδωσαν άψογα το υλικό τους. Διαθέτοντας πολύ καλούς παίκτες και σχεδόν τέλειο ήχο, οι Mr. Highway Band ξεκίνησαν με τα δύο πρώτα κομμάτια από το παρθενικό τους άλμπουμ τους, "Is That Myself", που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό.

Mr. Highway Band

Φωνητικά που άλλοτε θυμίζουν έντονα Johnny Cash και άλλοτε εντυπωσιάζουν με τη δύναμή τους από έναν τραγουδιστή που θυμίζει εμφανισιακά τον Πουλικάκο στα νιάτα του, επιβλητικές μελωδίες και ήχος που ακροβατεί με μαεστρία ανάμεσα στον ακουστικό και τον ηλεκτρικό συνθέτουν ένα στυλ που έχει αφετηρία την country και τα blues και φτάνει έως το hard rock. Ένα καινούργιο, ένα παλιότερο και άλλα δυο από το CD ακολούθησαν στο ίδιο ύφος για να κλείσουν την εμφάνισή τους με μια πολύ δυνατή διασκευή του "5 To 1" των Doors και ένα ακόμη πιο δυνατό, με συνοδεία φυσαρμόνικας, νέο κομμάτι. Μπορεί να μην έπαιζαν εντός έδρας, μιας και το στυλ τους ήταν αρκετά διαφορετικό από το garage/phych των headliners, είμαι όμως σίγουρος ότι ο κόσμος τους παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αναγνώρισε την αξία τους.

Mr. Highway Band setlist: No One Can Bring Me down / I’m Gonna Give You Love / Burning Desire / Story Of My Life / Revolution / Overdose / 5 to 1(The Doors cover) / The River And The Town

Θοδωρής Ξουρίδας

Μετά τη σπάνια ευτυχία να ακούσουμε δύο πολύ καλά support σχήματα, η έλευση της παρέας του Lorenzo στη σκηνή δεν ήρθε ως ανακούφιση αλλά ως επιστέγασμα μιας βραδιάς που ούτως ή άλλως προδιαγραφόταν εξαιρετική. Η παρουσία του κόσμου στο Κύτταρο, χωρίς φυσικά να είναι κατακλυσμιαία, υπήρξε πολύ πιο αισιόδοξη από την προ τριετίας στήριξη που είχε δείξει το αθηναϊκό κοινό σε δύο βραδιές στο Ροντέο, αποδεικνύοντας ίσως ότι και ο χώρος παίζει το ρόλο του. Και το Κύτταρο, με την εξαιρετική ηχητική του εγκατάσταση εκτός των άλλων, έδωσε όλες τις απαραίτητες ανέσεις στους Baby Woodrose για να αποδώσουν τη μουσική τους.

Baby     Woodrose

Καβάλα σε ένα εξαιρετικό νέο άλμπουμ ("Third Eye Surgery"), αλλά βασιζόμενοι στη γνώριμη τακτική τους να επιλέγουν για τις συναυλίες τους έναν κορμό από τις πιο γκα(ρα)ζιάρικες στιγμές της δισκογραφίας τους, οι Δανοί στηρίχτηκαν περισσότερο στην ένταση, τα riff και τη δυναμική τους, παρά στην ατμόσφαιρα και την ψυχεδέλεια. Ίσως για αυτό να μην είναι τυχαίο ότι το set τους στηρίχτηκε περισσότερο στα "Blows Your Mind" και "Money For Soul" που ως τα δύο πρώτα τους αποτελούν και τις πιο ατίθασες στιγμές τους ενώ το φετινό τους πόνημα αντιπροσωπεύτηκε με (μόλις;) τρεις επιλογές. Το αποτέλεσμα πάντως τους δικαίωσε αφού από τη στιγμή που ανέβηκαν στη σκηνή και μέχρι το τέλος της συναυλίας η κλιμάκωση ήταν διαρκής και ο ιδρώτας στο πουκάμισο του Lorenzo ενδεικτικός.

Baby Woodrose

Εμφανώς ευχαριστημένος και ο ίδιος με την επικοινωνία και την ειλικρινή διασκέδαση ενός σχετικά θερμού κοινού (σίγουρα όχι θερμότερου του συγκροτήματος πάντως) μας ευχαρίστησε πολλάκις, σχολίασε πόσο περίεργο είναι να έρχεται από μία από τις πλουσιότερες χώρες της Ε.Ε. σε μία από τις φτωχότερες για να πληρωθεί και μας μίλησε για τα κακά και τα καλά (υποχρεωτικά αν περνούσε από το χέρι του) ναρκωτικά, Βασικά όμως εξαπέλυε τόνους riff και χείμαρρους feedback στηριζόμενος σε ένα trio μουσικών που τον στήριζαν ηχητικά είτε έστεκε πιστά στις δομές του εκάστοτε τραγουδιού είτε ξέφευγε σε μικρής διάρκειας τζαμαρίσματα και αυτοσχεδιασμούς.

Baby Woodrose

Το τριπλό πρώτο encore μπορεί και να ήταν προσχεδιασμένο, αλλά το δεύτερο ήταν σίγουρα έκτακτο, αποτέλεσμα ενός επίμονου χειροκροτήματος, και με τις δύο έννοιες ας μου επιτραπεί το λογοπαίγνιο, αφού το "Nobody Spoil My Fun" έκλεισε ιδανικά και συμβολικά μία βραδιά που άφησε τους πάντες με ένα χαμόγελο αλλά και με ένα βουητό στα αυτιά που δεν προερχόταν μόνο από την επί του ενισχυτή και στο βύσμα αφημένη κιθάρα του Lorenzo.

Baby WoodroseSetlist:

What A Burn ("Blows Your Mind")
Disconnected ("Money For Soul")
Nothing Is Real ("Third Eye Surgery")
Let Yourself Go ("Chasing Rainbows")
Pouring Water ("Money For Soul")
Volcano ("Money For Soul")
Lights Are Changing ("Love Comes Down")
Get What You Give ("Blows Your Mind")
Chemical Buzz ("Love Comes Down")
Just A Ride ("Third Eye Surgery")
Bulllshit Detector ("Third Eye Surgery")
I Lost You In My Mind ("Dropout!" / The Painted Faces cover)
Baby Blows Your Mind ("Baby Blows Your Mind")
---------
Right To Get High ("Blows Your Mind")
Caught In Whirl ("Blows Your Mind")
Living A Dream ("Blows Your Mind")
---------
Nobody Spoil My Fun ("Blows Your Mind")

Κώστας Σακκαλής



15/12/12, Γαία, Θεσσαλονίκη

Ζούμε σε «περίεργους» καιρούς! Αυτό ήταν το συμπέρασμα μιας σύντομης κουβέντας έξω από το Γαία το περασμένο Σαββατόβραδο. Υπάρχουν συναυλίες που ακόμα και σε περίοδο κρίσης γεμίζουν το εκάστοτε venue (βλέπε Calexico, Sivert Hoyem) και άλλες όπου ο καλλιτέχνης δεν καταφέρνει να προσελκύσει ποσότητα κοινού ανάλογη της αντικειμενικής αξίας του (π.χ. Devon Graves). Οι Baby Woodrose αν και έχουν κυκλοφορήσει πολλούς αξιόλογους δίσκους στην δεκαετή καρίερα τους δεν κατάφεραν να γίνουν ευρύτερα γνωστοί στην χώρα μας άλλα η εικόνα που αντίκρισα έξω από το Γαία ήταν αποκαρδιωτική.

Γύρω στις 22:00 ανέβηκαν στην σκηνή οι 45Rats που έμειναν ως μοναδική support μπάντα μετά την αναγκαστική ακύρωση των Roundlights. Δυναμικό τρίο με instrumental συνθέσεις, desert rock βάση και λίγα rock 'n' roll περάσματα διεκδικούν τον ρόλο ως οι Έλληνες Karma To Burn. Βαρύς αλλά και groovy ήχος και ενδιαφέρουσες οι συνθέσεις τους κατά το 45λεπτο σετ τους. Μας πρόσφεραν και μια αξιόλογη διασκευή σε κομμάτι των Atomic Bitchwax ανάμεσα στα δικά τους από το EP τους "First Gear" αλλά και την πρώτη επερχόμενη κυκλοφορία τους.

Χωρίς πολλές καθυστερήσεις και μετά από τις απαραίτητες προετοιμασίες συνεχίστηκε η βραδιά με τους Baby Woodrose. To Γαία πλέον μισογεμάτο με το κοινό να πλησιάζει σιγά σιγά την σκηνή. Αποφεύγοντας τα περιττά λόγια, οι Δανοί κατέβασαν τα κεφάλια και αφοσιώθηκαν σε αυτό που απολαμβάνουν περισσότερο. Τα μάτια όλων φυσικά έμεναν στραμμένα στον Lorenzo Woodrose, μια φυσιογνωμία βγαλμένη από το underground. Αφού βάλθηκε να δημιουργήσει όλοκληρη σκηνή μόνος του με τα διάφορα projects επέστρεψε φέτος με το "Third Eye Surgery", έναν δίσκο με τον οποίο δυστυχώς δεν πρόλαβα να ασχοληθώ όσο θα ήθελα και έχασε άδικα τον δρόμο για την λίστα με τα καλύτερα (κατά την προσωπική μου άποψη) της χρονιάς.

Baby Woodrose

Οι Baby Woodrose όμως δεν είχαν σκοπό να βασιστούν μόνο στην προώθηση του νέου τους δίσκου αφού στο σύντομο, δυστυχώς, σετ τους ασχολήθηκαν με ολόκληρη την δισκογραφία τους. Για μία ώρα τα κεφάλια δεν σταμάτησαν να κουνιούνται ρυθμικά από τις fuzzy κιθάρες, τα σώματα να λικνίζονται από τους ψυχεδελικούς ήχους και το μυαλό να ταξιδεύει στις εποχές που το garage rock βασίλευε. Για μια ώρα οι πολλές λεπτομέρειες δεν έπαιζαν πια κανέναν ρόλο, χάθηκαν σε σύννεφα καπνού και βυθίστηκαν σε φτηνό αλκοόλ. Έτσι, ρομαντικά μας έκανε να νιώθουμε ο Lorenzo, μια προσωπικότητα τόσο αυθεντική, τόσο «ταγμένη» στην μουσική που αγαπά και αγαπάμε.

Baby     Woodrose

Κατά τα άλλα, δυνατό το straight rock "Disconnected", πιο συναισθηματικό το "Lights Are Changing", ενδιαφέρουσα και ταιριαστή η διασκευή στο "Ι Lost You In My Mind" των Painted Faces και ιδανικό το κλείσιμο με το "Honeydripper". Κατά κύριο λόγο το set των Woodrose βασίστηκε στις πιο δυναμικές συνθέσεις τους προσθέτοντας όμως τις απαραίτητες garage/psychedelic πινελίες τους.

Baby     Woodrose

Κατά πάσα πιθανότητα o Lorenzo και οι Baby Woodrose θα μείνουν για πάντα ένα από τα καλοκρυμμένα διαμάντια του σύγχρονου underground, ποτέ δεν θα γίνουν γνωστοί στο ευρύτερο κοινό, ούτε θα δημιουργήσουν το hit που θα μάθει όλος ο πλανήτης. Οι ίδιο δεν δείχνουν να νοιάζονται και ούτε πρόκειται να «ρίξουν νερό στο κρασί τους» προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί. Γι' αυτό τον λόγο όμως και οι λιγοστοί οπαδοί τους θα συνεχίσουν να εκτιμούν την τιμιότητα της μουσικής τους και θα τους χαρίζουν ένα μικρό κομμάτι της καρδιάς τους.

Baby WoodroseSetlist (με κάθε επιφύλαξη):

What A Burn!
Disconnected
Third Eye Surgery
Let Yourself Go
Pouring Water
Volcano
Lights Are Changing
D'Ya Get What Ya Give?
Chemical Buzz
Just A Ride
Bullshit Detector
Right To Get High
Caught In A Whirl
Living A Dream
I Lost You In My Mind (The Painted Faces cover)
Baby Blows Your Mind
Honeydripper

Γιάννης Βόλκας

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com - Γιάννης Βόλκας

  • SHARE
  • TWEET