Απροσάρμοστοι: Μια βραδιά στο Π. Σιδηρόπουλο και στο Λουκά Γκέκα

16/12/2003 @ 08:56
Στις 6 Δεκεμβρίου συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από το θάνατο του Έλληνα που έφτασε πιό κοντά από κάθε άλλον δικό μας στην ουσία του Ροκ. Λίγες μέρες πριν παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης η νέα ταινία του Ανδρέα Θωμόπουλου "Να μ'αγαπάς", αφιερωμένη στον Παύλο Σιδηρόπουλο. Και οι Απροσάρμοστοι, το συγκρότημα με το οποίο ο Παύλος ηχογράφησε 3 δίσκους (ο ένας μετά το θάνατό του) και 1 live, εν έτει 2003 συνεχίζουν να παίζουν στη μνήμη του. Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου στο Μύλο, με τιμή εισόδου μόνο 4 ευρώ (στην Αθήνα η συναυλία ήταν δωρεάν), το γκρουπ έπαιξε μπροστά σε λίγους και καλούς νοσταλγούς ένα set αφιερωμένο στον Παύλο Σιδηρόπουλο και το Λουκά Γκέκα (που έπαιξε πλήκτρα κάποτε για τους Απροσάρμοστους).

Το "θορυβώδες μνημόσυνο", όπως το αποκάλεσαν, άρχισε περίπου στις 11 το βράδυ και κράτησε 2 ώρες και κάτι. Με δύναμη αλλά και πολύ σεβασμό έπαιξαν μόνο τραγούδια του Παύλου από όλη τη δισκογραφία του, διασκευάζοντας σε rock 'n' roll ρυθμούς όποτε ήταν απαραίτητο (πχ. στα μπλουζ του πρίγκηπα).

Καλός ο ήχος, τα φωνητικά όμως δεν ακούγονταν ιδιαίτερα, κάτι που εν μέρει ίσως να έγινε επίτηδες. Το κοινό ήταν ζεστό και συνήθως τραγουδούσε μαζί με τη μπάντα. Προσωπικά θεώρησα αρνητικό το γεγονός ότι έπεσε λίγο ξύλο κατά τη διάρκεια δυνατών κομματιών, αφού μιλάμε για μνημόσυνο, αλλά κάποιος θα μπορούσε να απαντήσει πως η ενέργεια του Παύλου εξωτερικεύεται με διάφορους τρόπους. Απλά εγώ το βρήκα δείγμα ανωριμότητας από πλευράς μέρους του κοινού. Δεν έλειψαν ακόμα οι γνωστές περιπτώσεις με γυμνασιόπαιδα που φορούσαν μπλουζάκια "ΠΑΥΛΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ" λες και ήταν κανένας ροκ σταρ, αλλά τα προσπερνάμε κι αυτά. Αυτό που μένει σίγουρα είναι παραπάνω από θετικό, αφού ήταν μια συναυλία γεμάτη μνήμη και σεβασμό. Είδαμε στο κοινό και (λίγους) μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, που προφανώς σε αντίθεση με εμάς τους νεότερους είχαν ζήσει ίσως κάποια συναυλία του Παύλου.

Όσον αφορά το γκρούπ, δεν μπορούμε να πουμε τίποτα παραπάνω. Η ιδιαιτερότητα της συναυλίας δεν επιτρέπει σχολιασμούς ως προς την παρουσία τους, ούτε και θα ήθελα να κάνω κάτι τέτοιο. Τα ήδη γνωστά κομμάτια που ερμήνευσαν, τα έπαιξαν στο ακέραιο. Ιδίως ο κιθαρίστας έδειξε πως το κατέχει το αντικείμενο, χωρίς βέβαια να κάνει κάτι το συγκλονιστικό. Δεν το επέτρεπαν φυσικά και τα τραγούδια, τα οποία επιβάλλουν να παίζονται χωρίς πειραματισμούς. Σε γενικές γραμμές όλα τα μέλη έδειξαν πως βρισκόμασταν μπροστά σε μια παρέα από αυθεντικούς ροκάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο set list, όπως είδα αργότερα, υπήρχε και το "Εν κατακλείδι", το οποίο όμως τελικά δεν το ακούσαμε, άγνωστο γιατί. Το χαρτί βρισκόταν μπροστά στα πόδια των μελών της μπάντας, και στη χαμηλή σκηνή του Μύλου ήταν εύκολο όσοι ήταν μπροστά να δουν τα κομμάτια. Έτσι υπήρξαν λίγες εκπλήξεις, ακόμα και όταν το συγκρότημα έλεγε "καληνύχτα σας" και μετά από λίγο ξανάρχιζε. Στα θετικά η αποφυγή του "Να μ'αγαπάς", κι ακόμα θετικότερο το ότι δεν άκουσα κανέναν να το ζητάει.

Οι Απροσάρμοστοι είναι οι: Αλέκος Αράπης (Μπάσο), Οδυσσέας Γαλανάκης (Κιθάρα, έπαιξε όλα τα solo αν δεν κάνω λάθος), Βασίλης Πετρίδης (Κιθάρα), Κυριάκος Δαρίβας (drums).

Τα κομμάτια που ακούστηκαν ήταν τα εξής:
-Welcome to the Show
-Το βιβλίο των ηρώων
-Ο Μπάμπης ο Φλου
-Τω άγνωστω θεώ
-Απογοήτευση
-Ξέσπασμα
-Αντεργκράουντ με στράς
-Voodoo Child
-Χωρίς αιτία
-Θάνατος
-Στην Κ
-Πού να γυρίζεις
-Τα σιγανά ποταμάκια

-Κρίμα το παιδί
-Ετούτη η πόλη
-Ο Χαφιές
-Κάποτε θα δεις
-Χαρμάνης κι άφραγκος
-Της εθνικής συμφιλίωσης
-Πες μου αν θέλεις κάτι
-Μου πες θα φύγω
-Rock & Roll στο κρεβάτι
-Αποκάλυψη
-Αν ήσουν φίλος
-Η ληστεία
-Το 69 με κάποιο φίλο

Γιώργος Τράκας

  • SHARE
  • TWEET