Rumjacks: «Η μουσική μας είναι σαν οι Clash να απέκτησαν μωρό με τους Pogues»

Ο μπασίστας Johnny McKelvey βρίσκει την ψηφιακή τεχνολογία ένα εργαλείο για να μένεις στην επικαρότητα και αναπολεί την εμφάνισή τους στο Θεατράκι της Πάτρας

Από τον Παντελή Κουρέλη, 16/02/2024 @ 18:21

Μεταξύ ημών και των Rumjacks έχει δημιουργηθεί ένας ωραίος και ζεστός δεσμός που φτάνει από την Ελλάδα μέχρι τη μακρινή Αυστραλία. Μας έχουν ήδη επισκευτεί αρκετές φορές, ενώ το 2021 έκαναν μια μίνι περιοδεία γυρνώντας πολλά μέρη της χώρας μας και παρουσιάζοντας μια ενδιαφέρουσα, διαφορετική, ακουστική εκδοχή του καταλόγου τους. Έχουν κυκλοφορήσει μέχρι και επίσημο live album από την πρώτη συναυλία που έδωσαν ποτέ στην Αθήνα το 2018.

Η εξόρμησή τους στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα δε γίνεται με αφορμή κάποια περιοδεία, αλλά εποκλειστικά και μόνο την ημέρα του Αγίου Πατρικίου.Ο αγαπημένος άγιος της Ιρλανδίας, χώρας καταγωγής του μουσικού ιδιώματος που παίζουν οι Rumjacks, αναμένεται να βοηθήσει τα ποτήρια να γεμίσουν και τη διάθεση για χορό να ανέβει. Η κουβέντα που είχαμε με τον Johnny McKelney μας επιβεβαίωσε ότι μοιραζόμαστε την ίδια οπτική και με την ίδια τη μπάντα, οπότε δεν έχουμε παρά να περιμένουμε αυτές τις δύο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για ένα δυνατό ξεφάντωμα. Άσε που συμπίπτουν και με το δικό μας καρναβάλι!

The Rumjacks

Το "Hestia" ήταν μια πρόκληση για εσάς, λαμβάνοντας υπόψιν ότι είχατε νέο τραγουδιστή (σ.σ. ο παλιός εκδιώχθηκε λόγω κακής συμπεριφοράς). Το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό, κατά την άποψή μου κάνατε έναν από τους καλύτερους δίσκους του 2021. Ποια είναι τα δικά σας συναισθήματα γι’ αυτόν; Νιώθετε δικαιωμένοι;

Καταρχάς, σε ευχαριστούμε πάρα πολύ. Υποθέτω ότι κάθε νέος δίσκος είναι μια πρόκληση, αλλά φαντάζομαι ότι μπορούμε να πούμε ότι ο συγκεκριμένος είχε μερικά ακόμα στοιχεία πρόκλησης. Όταν μπήκαμε στο studio, ήμασταν τόσο ευτυχισμένοι, όσο δεν είχαμε υπάρξει εδώ και χρόνια. Ήμασταν πραγματικά ενθουσιασμένοι που δημιουργούσαμε ξανά μουσική μαζί και απλώς βάλαμε ο καθένας ό,τι καλύτερο μπορούσε για να δούμε πού θα θα φτάναμε. Το να έχουμε και τον Mike (σ.σ. Rivkees, ο καινούργιος) ως κομμάτι της ομάδας, που είναι απίστευτος τραγουδοποιός, μας έφερε πολλά στο συγκρότημα και μας βοήθησε όλους τους υπόλοιπους να είμαστε πιο χαλαροί. Ενδεχομένως κάποιοι οπαδοί μας να κάθονταν αναπαυτικά και να περίμεναν να διαπιστώσουν τι θα μας έφερναν οι αλλαγές, αλλά τη στιγμή κιόλας που βγήκανε τα πρώτα singles και μετά ο δίσκος "Hestia", η ανταπόκριση ήταν εκπληκτική. Εμείς πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε καταπληκτικά με αυτόν τον δίσκο και νομίζω ότι οι περισσότεροι θαυμαστές συμφώνησαν.

Υπάρχει νέα μουσική στα σκαριά; Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας σχετικά νέα;

Δεν μπορώ να πω πολλά, αλλά ναι, σίγουρα κάτι υπάρχει. Μπορεί ακόμη και να παίξουμε μερικά ολοκαίνουργια κομμάτια στην Ελλάδα. Νέα μουσική έρχεται ΠΟΛΥ σύντομα από εμάς.

Γιατί πιστεύεις ότι έχετε τέτοια επιτυχία εδώ στην Ελλάδα; Θα μπορούσε να αποτελεί παράγοντα το πάθος που έχουμε και οι δύο ως λαοί;

Φυσικά, συμφωνώ απόλυτα. Από την πρώτη μέρα που πατήσαμε το πόδι μας εδώ, η Ελλάδα μας υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες και μας έκανε να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Το κοινό είναι φανταστικό εκεί και ναι, έχεις δίκιο, υπάρχει πολύ πάθος. Φαίνεται ότι στους Έλληνες αρέσει να περνούν υπέροχα και να διασκεδάζουν όπως και εμείς, οπότε όλα λειτουργούν!

Η συνεχής κυκλοφορία μουσικής είναι μια μέθοδος για να μένεις στην επικαιρότητα και η ψηφιακή τεχνολογία λειτουργεί τέλεια ως προς αυτόν τον σκοπό

Πώς αποφασίσατε να ηχογραφήσετε έναν live δίσκο εδώ στην Αθήνα; Μιλάω για το "Live In Athens" που ηχογραφήθηκε το 2018.

Ήταν η πρώτη φορά που σχεδιάζαμε να παίξουμε στην Ελλάδα και μάθαμε λίγες μέρες πριν φτάσουμε ότι ο χώρος θα ήταν μάλλον αρκετά γεμάτος, γι' αυτό αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε τη συναυλία και να δούμε πώς θα βγει. Δεν είχαμε καν στο μυαλό μας να την κυκλοφορήσουμε. Ακούσαμε την ηχογράφηση και μετά τη βάλαμε στην άκρη για λίγο, μέχρι που αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε να κυκλοφορούμε μερικά τραγούδια. Ο κόσμος φαινόταν να απολαμβάνει το γεγονός ότι αυτές οι εκτελέσεις του έδινε μια ιδέα για το πώς θα ακουγόταν μια συναυλία μας, οπότε τελικά τη βγάλαμε ολόκληρη!

Κυκλοφορήσατε το "Live In Athens" μόνο σε ψηφιακή μορφή. Σχεδόν τα πάντα κυκλοφορύν ψηφιακά στις μέρες μας και η φυσική μορφή τραβάει όλο και λιγότερο την προσοχή. Ποια είναι τα συναισθήματά σας για αυτό το γεγονός; Πιστεύετε ότι έχει λειτουργήσει υπέρ ή κατά του συγκροτήματός σας;

Ο λόγος που κυκλοφορήσαμε το "Live in Athens" μόνο ψηφιακά είναι ότι στην πραγματικότητα, ποτέ δεν είχαμε καθήσει να σχεδιάσουμε την κυκλοφορία του. Οι ψηφιακές κυκλοφορίες έχουν κι αυτές τη θέση τους στη μουσική σήμερα και υποθέτω ότι πολλές μπάντες τις χρησιμοποιούν για να συνεχίσουν να «ταΐζουν το θηρίο». Η συνεχής κυκλοφορία μουσικής είναι μια μέθοδος για να μένεις στην επικαιρότητα και η ψηφιακή τεχνολογία λειτουργεί τέλεια ως προς αυτόν τον σκοπό. Είτε μας αρέσει είτε όχι, όλοι πλέον ακούνε μουσική μέσω streaming, οπότε αν με την ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να προσεγγιστεί όλο αυτό το μέγεθος κοινού, αμέσως καταλαβαίνει κανείς γιατί αυτή χρησιμοποιείται. Βέβαια, εννοείται ότι υπάρχει ακόμα μια τεράστια αγορά για προϊόντα όπως το βινύλιο κ.λπ., οπότε διαπιστώνουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να λειτουργήσει ένα συγκρότημα είναι η εύρεση αυτής της ισορροπίας.

The Rumjacks

Η Αυστραλία μας έχει δώσει μερικά από τα πιο σημαντικά ροκ συγκροτήματα, αλλά στις μέρες μας δεν κάνει τόσο θόρυβο όσο παλιά. Πώς είναι η σκηνή εκεί αυτή την περίοδο;

Εμείς είμαστε πάντα σε περιοδεία και μετακινούμαστε, οπότε δε μας είναι πολύ εύκολο να συμβαδίσουμε με τη σκηνή της χώρας μας αρκετές φορές, αλλά υπάρχουν μερικές καταπληκτικές μπάντες στην Αυστραλία και κάνουν πραγματικά απίστευτα πράγματα. Οι Chats και οι Amyl and the Sniffers γίνονται σιγά σιγά γνωστοί σε όλο τον κόσμο. Επίσης, οι Clowns τα πάνε πολύ καλά και παίζουν εκπληκτικές συναυλίες. Τσεκάρετέ τους και τους τρεις!

Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε ποτέ τη συναυλία στην Πάτρα, είχαμε παίξει δίπλα στο νερό, με τον ήλιο να πέφτει πίσω μας

Τι κάνετε όταν δεν περιοδεύετε ή ηχογραφείτε; Είναι η μουσική δουλειά πλήρους απασχόλησης για όλους σας;

Ο Covid τα άλλαξε εντελώς όλα αυτά. Το τι κάνουμε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο σφιχτό είναι το πρόγραμμα της περιοδείας μας. Όταν βρίσκεσαι στον δρόμο 8 ή 9 μήνες μέσα σε έναν χρόνο, όπως κάναμε εμείς το 2023, είναι αρκετά αδύνατο να έχεις μια δουλειά εκτός της μουσικής. Όταν όμως έχουμε κάποιο κενό, όλοι μας πιάνουμε κάποια άλλη δουλειά. Fun fact, ο Adam Kenny (σ.σ. παίζει έγχορδα) είναι στην πραγματικότητα χειρουργός δέντρων!

Οι εμφανίσεις σας εδώ το 2021 ήταν ακουστικές. Τι θυμάστε από αυτές; Οι δικές μου αναμνήσεις είναι πολύ αγαπημένες – σας είδα στην Αθήνα, όπως και το 2022.

Μας άρεσε πραγματικά!!! Ήταν περίεργες στιγμές, καθώς είχαμε μεγάλη επιθυμία να κάνουμε περιοδεία, αλλά οι περιορισμοί του Covid επηρέασαν πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε αυτό να γίνει. Σε εκείνη τη φάση η Ελλάδα επέτρεπε παραστάσεις μόνο σε υπαίθριους χώρους, οπότε τα μέρη που παίξαμε σε εκείνη την περιοδεία ήταν απίστευτα! Ειλικρινά, παίξαμε σε μερικές από τις ωραιότερες τοποθεσίες που έχουμε παίξει ποτέ. Στην Πάτρα είχαμε παίξει δίπλα στο νερό, με τον ήλιο να πέφτει πίσω μας ενώ παίζαμε (σ.σ. είχαν παίξει στο Θεατράκι, στη μαρίνα). Ουάου. Δεν πρόκειται να το ξεχάσουμε ποτέ.

Η ακουστική περιοδεία ήταν ένα είδος πειράματος; Τι σας άφησαν αυτές οι νέες ενορχηστρώσεις των τραγουδιών σας; Θα βάζατε, για παράδειγμα, ένα μικρό ακουστικό μέρος λίγων κομματιών στις συναυλίες της επόμενης περιοδείας σας;

Καλή ερώτηση. Τις ακουστικές συναλίες της απολαύσαμε, αλλά είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα. Χαίρομαι που είμαστε ένα συγκρότημα που μπορεί να κάνει και τα δύο. Είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα, οπότε είναι δύσκολο να συγκριθούν. Το ακουστικό σόου έχει μια «οικειότητα» που είναι πολύ ιδιαίτερη, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά εκφοβιστική. Το να παίζεις δυνατά, φορτωμένά και ηλεκτρικά, με όλους να χοροπηδάνε μπροστά σου κτλ είναι ένα πράγμα, αλλά το να κάθεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με τον κόσμο, σε έναν πιο ήσυχο χώρο και να τους βλέπεις όλους να σε παρακολουθούν, είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό. Νομίζω ότι προς το παρόν είναι καλό να διαχωρίσουμε τα δύο αυτά στυλ, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, ίσως μια μέρα αποφασίσουμε ότι είναι καλό να τα ανακατέψουμε.

Πώς θα σου φαινόταν να παίζατε ζωντανά έναν δίσκο ολόκληρο; Το βρίσκεις βαρετό ή αναζωογονητικό;

Ακόμα δεν το έχουμε κάνει ποτέ αυτό. Ισως μια μέρα το κάνουμε, δεν το αποκλείω. Δε θα πω ψέματα, μερικές μπάντες το κάνουν και είναι απίστευτο. Όταν ένας ολόκληρος δίσκος είναι ΤΟΣΟ καλός και τον παίζουν στην ολότητά του… το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ εκπληκτικό. Μία από τις αγαπημένες μου συναυλίες που είδα ήταν οι Weezer, που ερμήνευσαν όλο το "The Blue Album" στη Μελβούρνη της Αυστραλίας (σ.σ. την επόμενη μέρα είχαν παίξει το "Pinkerton").

Μια ακουστική συναυλία έχει μια οικειότητα που είναι ιδιαίτερη, αλλά ταυτόχρονα και αρκετά εκφοβιστική

Ποιες είναι οι κύριες επιρροές σας ως συγκρότημα; Με ποιες μπάντες μεγαλώσατε και ποιες σας διαμόρφωσαν ως μουσικούς;

Κάθε μέλος έχει τα δικά του αλλά συλλογικά μας ακούσματα είνα συγκροτήματα όπως οι Rancid, οι Bouncing Souls, οι Bad Religion, οι NOFX, οι The Clash και οι Cock Sparrer. Όλοι αυτοί ήταν μέρος του εαυτού μας καθώς μεγαλώναμε. Επίσης, προφανώς οι Pogues άλλαξαν χωρίς αμφιβολία όλο το παιχνίδι για εμάς. Θεωρούνται οι πρωτοπόροι αυτού του πράγματος που κάνουμε εμείς, αλλά και τόσοι άλλοι, και δικαίως. Αν έπρεπε να διαλέξω μόνο ένα συγκρότημα ως επιρροή, αυτοί θα ήταν οι Pogues. Καθένας μας πάντως έχει μια πολύ μοναδική μίξη μουσικής που αγαπά σήμερα ή που άκουγε μεγαλώνοντας, οπότε μου είναι πάρα πολύ δύσκολο να κατονομάσω όλα τα συγκροτήματα, σου είπα απλώς αυτά που έχουμε όλοι ως κοινά αγαπημένα μας.

The Rumjacks

Πώς θα περιέγραψες τη μουσική σου για να τη συστήσεις σε κάποιον;

«Οι Clash απέκτησαν μωρό με τους Pogues;» Χαχα, το βρίσκω δύσκολο να την περιγράψω!

Πώς βλέπετε και πώς θα θέλατε να είναι το μέλλον των Rumjacks;

Πραγματικά συναρπαστικό! Έρχεται σύντομα νέα μουσική και έχουμε μερικά πολύ ωραία πράγματα στα σκαριά, για τα οποία είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Θέλουμε απλώς να συνεχίσουμε να ηχογραφούμε και να περιοδεύουμε και να βλέπουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη. Όλοι απολαμβάνουμε ξανά τη μουσική και είμαστε πολύ θετικοί απέναντι στα πράγματα που θα ακολουθήσουν.

Η αφίσα για τις συναυλίες του Μαρτίου γράφει «το πάρτι της ημέρας του Αγίου Πατρικίου». Τι να περιμένουμε;

Ακριβώς αυτό! Ελλάδα... Ημέρα Αγίου Πατρικίου... Σαββατοκύριακο... κανονικά τα πράγματα θα πρέπει να είναι πολύ άγρια! Αν πάντως είναι σαν κάποια από τις προηγούμενες ελληνικές συναυλίες μας, τότε είμαι σίγουρος ότι αυτές που θα γίνουν τώρα θα τις θυμόμαστε όλοι μας για πολύ καιρό!

Οι Rumjacks εμφανίζονται στις 16 Μαρτίου στο Principal Club Theater στη Θεσσαλονίκη και στις 17 Μαρτίου στο Gagarin 205 στην Αθήνα. Εισιτήρια εδώ για Θεσσαλονίκη και εδώ για Αθήνα.

  • SHARE
  • TWEET