The Rumjacks

Hestia

ABC (2021)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 12/03/2021
Ιδανικό ξεκίνημα με νέο frontman για τους Rumjacks
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Rumjacks εδώ και χρόνια είναι μια από τις πιο επιτυχημένες Celtic Punk μπάντες ενώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς και στη χώρα μας μετά από τις συνεχείς και πάντα δυναμικές ζωντανές εμφανίσεις τους. Παρά την πολύ ευχάριστη μουσική τους και την αυξανόμενη δημοτικότητά τους δεν έλειψαν και τα προβλήματα τα οποία έφτασαν στο αποκορύφωμά τους όταν ο frontman Frankie McLaughlin καταδικάστηκε για τρεις περιπτώσεις βιαιοπραγιών. Τόσο ο ίδιος όσο και η υπόλοιπη μπάντα δεν αρνήθηκαν την υπάρχουσα κατάσταση και δέχτηκαν τις συνέπειες. Δυστυχώς όμως τα προβλήματα δεν σταμάτησαν με αποτέλεσμα ο Frankie να απομακρυνθεί από την μπάντα. Λίγες μέρες αργότερα οι Rumjacks ανακοίνωσαν ότι τον ρόλο του τραγουδιστή αναλαμβάνει ο βοστονέζος Mike Rivkees, γνωστός στην μπάντα τόσο από τη συμμετοχή του στο κομμάτι "Billy McKinley" όσο και από την πορεία του με τους Mickey Rickshaw.

Τρία χρόνια, λοιπόν, μετά το "Saints Preserve Us" οι Rumjacks επιστρέφουν με τον νέο, πέμπτο, τους δίσκο "Hestia". Με τίτλο επηρεασμένο από την αρχαία θεά της εστίας και της οικογένειας οι Αυστραλοί παρουσιάζονται πιο ενωμένοι από ποτέ, επιθυμώντας έτσι να δηλώσουν ότι η μπάντα παραμένει δεμένη και αγαπημένη σαν οικογένεια.

Οι Rumjacks, παρά την πολύ σημαντική αλλαγή μέλους, δείχνουν ορεξάτοι, ανανεωμένοι και γεμάτοι έμπνευση. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του δίσκου και το ξέφρενο "Naysayers" όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ κεφάτο και δυναμικό δίσκο. Οι συνθέσεις είναι μοιρασμένες ανάμεσα στο κέλτικο folk και το punk rock ενώ σε διάφορα σημεία βρίσκουμε διάσπαρτα ska και reggae στοιχεία (κάτι που συνέβαινε και στο προηγούμενο "Saints Preserve Us").

Το "Hestia" περιέχει μερικές από τις καλύτερες συνθέσεις στην πορεία των Rumjacks όπως το ομώνυμο, το "Through These Iron Sights" με το "Drunken Sailor" πέρασμα του, το "Sainted Millions" του οποίου το ξεκίνημα «βρωμάει» ουίσκι και μαύρη μπύρα, αλλά και τo folk μπαλαντοειδές "Rhythm Of Her Name". To "Tell Me What Happened", με το reggae σημείο που αναφέραμε πιο πάνω, θυμίζει μπάντες τύπου NOFX αλλά πάντα έχοντας ένα κέλτικο «περιτύλιγμα». Ακόμα βρίσκουμε Ska ρυθμό στο "Wonderust" και έντονες ομοιότητες με πρόσφατους Dropkick Murphys στο "Light In My Shadow". Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με έναν δίσκο γεμάτο με καλές ιδέες και μεγάλη ποικιλομορφία. Σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι οι Celtic Punk μπάντες πολλές φορές κούρασαν λόγω της έλλειψης πρωτοτυπίας.

Ο Mike Rivkees είναι τελείως διαφορετικός από τον Frankie McLaughlin τόσο ως τραγουδιστής όσο και ως frontman. Αυτό θα βοηθήσει την μπάντα να αποφύγει οποιεσδήποτε συγκρίσεις αλλά και να γυρίσει σελίδα στην πορεία της. Το νέο μέλος της παρέας δείχνει να δένει απόλυτα με τους παλιότερους ενώ φαίνεται να διαθέτει την κατάλληλη δύναμη και ενέργεια για να στηρίξει τις παθιασμένες ζωντανές εμφανίσεις των Rumjacks.

Κατά πάσα πιθανότητα τα εκατομμύρια views του "An Irish Pub Song" δεν θα επαναληφθούν. Το γνωρίζει και η ίδια η μπάντα και γι'αυτό χτίζει σταδιακά ένα πιο αφοσιωμένο fanbase. Οι Rumjacks με τον Mike Rivkees όμως δείχνουν να έχουν τη διάθεση να ανεβάσουν την μπάντα ακόμα πιο ψηλά και το "Hestia" δείχνει ότι αποτελεί την ιδανική αφετηρία.

  • SHARE
  • TWEET