Hamferð: «Δεν νιώθoυμε ότι δεσμευόμαστε πιά από το doom σαν είδος»

Μια συνέντευξη που γρήγορα μεταμορφώθηκε σε ταξιδιωτική εκπομπή στο εξωτικό σύμπλεγμα των Φερόε

Από τον Άλκη Κοροβέση, 03/10/2019 @ 14:52

Όταν ακούς τα νησιά Φερόε, σίγουρα το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό δεν είναι η μουσική σκηνή τους. Και όμως, παρά το μικρό τους μέγεθος, φαίνεται ότι κάτι καλό γίνεται στο αρχιπέλαγος του Βορείου Ατλαντικού. Μια από τις μπάντες που εκπροσωπεί επάξια τη metal σκηνή της χώρας είναι και οι Hamferð, οι οποίοι και εντυπωσίασαν με το περσινό "Támsins Likam". Με αφορμή τις εμφανίσεις τους σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, επικοινωνήσαμε με τους Theodor Kapnas και Esmar Joensen σε κιθάρα και πλήκτρα αντίστοιχα. Απάντησαν σε όλα τα ερωτήματά μας σχετικά με την μπάντα, τα πλάνα τους και τη συμβουλή που θα έδιναν σε κάποιον που θα ήθελε να ζήσει στα Φερόε.

Αυτήν τη στιγμή δουλεύουμε σε νέο υλικό, αλλά θα ήταν ψέμα αν σου έλεγα ακριβώς προς τα που κινείται ο ήχος αυτού

Η μπάντα μετρά ήδη πάνω από μια δεκαετία με δύο δίσκους και δύο EP στο ενεργητικό σας. Ποια είναι τα πλάνα σας;

Τεχνικά έχουμε κυκλοφορήσει το ντεμπούτο EP μας και δύο δίσκους. Η τελευταία μας κυκλοφορία, το "Ódn" είναι περισσότερο ένα live single, είναι το πρώτο κομμάτι που γράψαμε ποτέ και που πάντα παίζουμε στα live μας. Οπότε σκεφτήκαμε να το κυκλοφορήσουμε, αλλά δεν θα το αποκαλούσα EP.

Οι τελευταίες μας τρεις κυκλοφορίες είναι μέρη μιας θεματικής τριλογίας γύρω από το ίδιο μουσικό και στιχουργικό σύμπαν. Αλλά ταυτόχρονα ακούς και την εξέλιξή μας σαν μπάντα. Το "Vilst Er síðsta fet" ήταν το πρώτο πράγμα που κυκλοφορήσαμε οι περισσότεροι από μας (σ.σ ο Isak Petersen ήρθε το 2014, μετά την κυκλοφορία, στην μπάντα), και φτάνοντας στο τελευταίο μας άλμπουμ, το "Támsins Likam" νομίζω ότι μπορείς να ακούσεις ότι εξελιχθήκαμε αρκετά.

Μετά την κυκλοφορία του "Támsins Likam" έκλεισε αυτή η τριλογία. Αυτήν τη στιγμή δουλεύουμε σε νέο υλικό, αλλά θα ήταν ψέμα αν σου έλεγα ακριβώς προς τα που κινείται ο ήχος αυτού. Δουλεύουμε με διαφορετικά concept και διαφορετικούς τρόπους σύνθεσης, οπότε θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι μορφή θα πάρει αυτό. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι δεν θα κυκλοφορήσουμε τον ίδιο δίσκο δύο φορές, οπότε ό,τι προκύψει θα είναι διαφορετικό από ό,τι έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Αλλά θα έχει την ουσιώδη ατμόσφαιρα και τόνο που καθορίζει για μένα τους Hamferð.

Μεγάλη επιρροή για το δίσκο ήταν η μορφή της κλασικής συμφωνίας

Μπορείτε να μου δώσετε μερικές πληροφορίες σχετικά με τον πιο πρόσφατο δίσκο σας, το "Tamsins Likam".

TK: Το "Támsins Likam" ήταν ένα πολύ μεγάλο project για μας. Ολόκληρος ο δίσκος γράφτηκε σε κανά δυο χρόνια και ηχογραφήθηκε σε μια περίοδο 6 μηνών. Μεγάλη επιρροή για το δίσκο ήταν η μορφή της κλασικής συμφωνίας, θέλαμε να κάνουμε έναν δίσκο που θα αντιμετωπιζόταν ως ένα συμπαγές σύνολο μουσικής αντί για μια συλλογή από κομμάτια. Ήταν μια νέα πρόκληση για μας, αλλά κατά ένα περίεργο λόγο αυτό έκανε τη διαδικασία πιο εύκολη στο να ολοκληρωθεί.

Ηχογραφήσαμε το δίσκο στα νησιά Φερόε και οι έξι μας καθώς και το ντουέτο εγχόρδων των Hettarher που έπαιξε τα αντίστοιχα μέρη και ο αδερφός μου, Mattias Kapnas, που ηχογράφησε μερικά σημεία στο πιάνο. Η μίξη έγινε στη Σουηδία από τον Daniel Bergstrand και το mastering από τον καλό μου φίλο, George Nerantzis, ο οποίος τυχαίνει να είναι και Έλληνας. Οπότε υπάρχει μια ελληνική πινελιά στο δίσκο πέρα από τη δική μου συμμετοχή. Το εικαστικό κομμάτι το επιμελήθηκε ο εξαιρετικός Costin Chioreanu.

Hamferd

Αυτή ήταν η επόμενη ερώτηση μου. Όντως υπάρχει ελληνική ρίζα στην μπάντα;

TK: Στην πραγματικότητα είμαι μισός Έλληνας. Ο πατέρας μου ήταν Έλληνας και έχω περάσει πολλά καλοκαίρια στην Ελλάδα όταν ήμουν παιδί. Έχω συγγενείς που μένουν κοντά στην Αριδαία, μια ώρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, και οι οποίοι ελπίζω να μπορέσουν να έρθουν στο show. Οπότε το ότι παίζουμε στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο ιδιαίτερο για μένα.

Πιστεύω ότι έχουμε καθορίσει έναν ήχο και μια ατμόσφαιρα που είναι μοναδική για τους Hamferð και για όσο καιρό η μουσική ταιριάζει σε αυτό το πνεύμα δεν έχει σημασία σε ποιο είδος ανήκει πλέον

Συνήθως οι κριτικοί - και εγώ ανάμεσα τους - σας δίνουν την περιγραφή doom metal. Είναι αυτός ο πυρήνας της μουσικής σας; Πώς θα παρουσιάζατε το στυλ σας;

TK: Όταν ξεκινήσαμε είχαμε επιρροές από παραδοσιακές doom metal μπάντες, όπως οι My Dying Bride, οι Candlemass, οι Swallow The Sun, κ.ά. Αλλά συνειδητά προσπαθήσαμε να εξελίξουμε τον προσωπικό μας ήχο, και θα έλεγα ότι δεν νιώθουμε ότι δεσμευόμαστε πιά από το doom σαν είδος. Πιστεύω ότι έχουμε καθορίσει έναν ήχο και μια ατμόσφαιρα που είναι μοναδική για τους Hamferð και για όσο καιρό η μουσική ταιριάζει σε αυτό το πνεύμα δεν έχει σημασία σε ποιο είδος ανήκει πλέον. Εγώ προσωπικά δεν έχω ακούσει πολύ doom τα τελευταία χρόνια, σήμερα βρίσκω αυτή την ατμόσφαιρα στην κλασική μουσική.

Τι αποτελεί έμπνευση για σας;

TK: Οι Hamferð είναι βαθύτατα επηρεασμένοι από την ιστορία, τη φύση και τις παραδόσεις των Φερόε. Τα νησιά Φερόε είναι ιστορικά δύσκολο μέρος για να ζήσεις. Υπάρχει σίγουρα ένας μελαγχολικός τόνος στη μουσική (και την τέχνη γενικότερα) που δημιουργείται εδώ, ένας φεροϊκός τόνος. Αυτός ο τόνος είναι μεγάλη επιρροή για μας, τόσο συνειδητά όσο και υποσυνείδητα, και πιστεύω ότι είναι ένας από τους λόγους που είχαμε τόσο έντονες αντιδράσεις στη μουσική μας πίσω στην πατρίδα.

Όταν ξεκινήσαμε εμπνεόμασταν κυρίως από μπάντες όπως οι My Dying Bride, οι Swallow The Sun και οι Katatonia. Ωστόσο, είμαστε έξι διαφορετικές προσωπικότητες με αρκετά διαφορετικό γούστο στη μουσική, το οποίο και μας διαμόρφωσε με διαφορετικό τρόπο σε μουσικούς και συνθέτες.

Έχετε σκεφτεί να γράψετε ένα soundtrack; Ή έναν ακουστικό δίσκο; Πιστεύω και τα δυο θα δούλευαν εξίσου καλά με τη μουσική σας.

TK: Έχουμε παίξει αρκετά ακουστικά show σε διάφορα μέρη στα Φερόε, οπότε είναι μια ιδέα με την οποία έχουμε δουλέψει αρκετά. Ωστόσο, πάντα μας βλέπαμε σαν metal μπάντα και προσέχαμε οι ακουστικές εκτελέσεις να μην κυριαρχήσουν, γιατί τότε η μουσική γίνεται πιο προσβάσιμη και ως εκ τούτου «κατά παραγγελία» χωρίς ουρλιαχτά και παραμορφωμένες κιθάρες. Τους τελευταίους μήνες πειραματιζόμαστε με εναλλακτικές ιδέες για το πώς να οργανώσουμε και να εκτελέσουμε τη μουσική μας, οπότε ίσως κάτι ενδιαφέρον να υλοποιηθεί μια μέρα...

Hamferd

Ποια ταινία θα ταίριαζε στη μουσική σας;

EJ: Οπτικά, αρκετές ταινίες του Ingmar Bergman θα λειτουργούσαν καλά με τη μουσική μας. Επίσης, το "The Mist" του Frank Darabont θα ταίριαζε, λόγω της καταθλιπτικής και ασφυκτικής φύσης της ταινίας.

Ο Jon (σ.σ. τραγουδιστής) είναι και στους Barren Earth. Πόσο εύκολο είναι να αποφύγετε τις «συγκρούσεις» στα χρονοδιαγράμματα των δυο σχημάτων;

TK: Με τους Barren Earth να μην είναι ιδιαίτερα ενεργοί, τα παιδιά εκεί είναι πολύ απασχολημένα με άλλες μπάντες και υποχρεώσεις, οπότε σπανίως να δημιουργηθεί κάποιο τέτοιο θέμα. Ο Jón είναι ένας ιδιαίτερα δραστήριος τύπος γενικότερα, οπότε το να ταιριάξουν τα προγράμματα μας είναι μια πρόκληση ορισμένες φορές. Οι Barren Earth είναι το λιγότερο που μας απασχολεί σχετικά με αυτό το θέμα, είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που ο Jón μπορεί να είναι μέλος της μπάντας της οποίας υπήρξε μεγάλος οπαδός από πριν έρθει, και αποτελείται από εξαιρετικούς μουσικούς και καλά παιδιά.

Η αλλαγή του φωτός κατά τη διάρκεια της έκλειψης και η μεγαλοπρέπεια ενός τέτοιου γεγονότος συνδυασμένου με εμάς να παίζουμε μουσική την ίδια στιγμή ήταν μια σουρεαλιστική εμπειρία, κάτι που θα ήθελα να ξανακάνω

Πίσω στο 2015 είχατε κάνει ένα πολύ ιδιαίτερο show στην άκρη ενός γκρεμού κατά τη διάρκεια της έκλειψης Ηλίου. Πώς αισθανθήκατε τότε και πώς μετά από αυτό;

TK: Ήταν μια απίστευτη εμπειρία που συμβαίνει μια φορά στη ζωή. Η ιδέα μας ήρθε λίγες βδομάδες πριν συμβεί η έκλειψη. Φαινόταν αρκετά τραβηγμένο και δεν ήμασταν σίγουροι ότι θα πήγαινε καλά, αλλά είχαμε μόνο μια ευκαιρία να το κάνουμε, οπότε αποφασίσαμε να το τολμήσουμε. Καταλήξαμε να παρκάρουμε το αμάξι μου μερικά μέτρα από εκεί που στεκόμασταν και στήσαμε ένα laptop και τον μικρό εξοπλισμό ηχογράφησης που τροφοδοτούνταν από μια μπαταρία αυτοκινήτου.

Πολύς κόσμος έρχεται και μας λέει ότι εντυπωσιάστηκε που είχαμε γυρίσει τις πλάτες μας. Η αλλαγή του φωτός κατά τη διάρκεια της έκλειψης και η μεγαλοπρέπεια ενός τέτοιου γεγονότος συνδυασμένου με εμάς να παίζουμε μουσική την ίδια στιγμή ήταν μια σουρεαλιστική εμπειρία, κάτι που θα ήθελα να ξανακάνω.

Έχετε παίξει και μέσα σε καθεδρικό ναό. Για να τα ξεπεράσετε αυτά, τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

TK: Δεν πρόκειται να μου ξεφύγει κάτι, αλλά έχουμε μερικές ιδέες για κάποια ιδιαίτερα μέρη που θα μπορούσαμε να παίξουμε στο μέλλον. Είναι λίγο θέμα διαχειριστικό επειδή είμαστε έξι στην μπάντα, το να παίξουμε σε απομακρυσμένα μέρη, με περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, κλπ. Αλλά πάντα μας συνέπαιρνε η ιδέα να παίξουμε σε κάποιο ιδιαίτερο χώρο, πραγματικά η τοποθεσία προσθέτει κάτι στην όλη ζωντανή εμπειρία. Ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο εκτός των Φερόε επίσης.

Η εμφάνισή μας απεικονίζει τη σκηνή μιας κηδείας, οπότε φοράμε μαύρα κοστούμια με λευκά πουκάμισα και μαύρες γραβάτες, παραδοσιακή ενδυμασία για ένα τέτοιο γεγονός

Συνήθως εμφανίζεστε με κοστούμια, υπάρχει κάποιος λόγος πίσω από αυτό;

TK: Είναι κάτι που κάνουμε από το πρώτο μας show. Η εμφάνισή μας απεικονίζει τη σκηνή μιας κηδείας, οπότε φοράμε μαύρα κοστούμια με λευκά πουκάμισα και μαύρες γραβάτες, παραδοσιακή ενδυμασία για ένα τέτοιο γεγονός. Επειδή είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι των εμφανίσεων μας, θα μου φαινόταν παράξενο να παίξω live με τους Hamferð και να φοράω κανονικά ρούχα.

Η μουσική των Φερόε είναι γενικά λιγότερο εμπορική και όχι τόσο "hip" όπως πολλά από αυτά που έρχονται από την Ισλανδία, και γενικότερα δεν είμαστε τόσο καλοί στο να το πουλήσουμε όσο οι γείτονές μας στο Βορρά

Είναι τα Φερόε η νέα Ισλανδία της μουσικής;

TK: Θα έλεγα πως όχι. Υπάρχει πολλή και εξαιρετική μουσική τόσο στην Ισλανδία όσο και στα νησιά Φερόε, αλλά θα έλεγα ότι είναι αρκετά διαφορετικές. Η μουσική των Φερόε είναι γενικά λιγότερο εμπορική και όχι τόσο "hip" όπως πολλά από αυτά που έρχονται από την Ισλανδία, και γενικότερα δεν είμαστε τόσο καλοί στο να το πουλήσουμε όσο οι γείτονές μας στο Βορρά. Υπάρχει πολύ ταλέντο εδώ, και ευελπιστώ ότι τα επόμενα χρόνια τα Φερόε θα έχουν την ίδια επιτυχία στην εξαγωγή μουσικής όπως είχε και η Ισλανδία.

Feroe

Μένετε ακόμα στα Φερόε; Πώς είναι εκεί η καθημερινότητα; Θα συνιστούσατε σε κάποιον να μετακομίσει εκεί;

TK: Τέσσερις από εμάς μένουμε ακόμα εδώ, ενώ ο Remi και ο Ísak μένουν στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Τα νησιά Φερόε είναι μια μοντέρνα δυτική κοινωνία και σήμερα είναι πολύ καλά διασυνδεδεμένη με τον έξω κόσμο με αρκετές καθημερινές πτήσεις που δεν είναι τόσο ακριβές πλέον. Ωστόσο, είναι ένα μικρό αρχιπέλαγος στο Βόρειο Ατλαντικό, οπότε αν είσαι άνθρωπος που του αρέσει η φασαρία μιας μεγαλούπολης τότε τα Φερόε δεν είναι για σένα.

Μιλώντας για μένα, τα λατρεύω. Μένω σε ένα μικρό χωρίο έξω από την πρωτεύουσα Tórshavn και δεν θα μπορούσα να μετακομίσω σε μια μεγάλη πόλη, όπου δεν θα μπορούσα να πηγαίνω βόλτες στα βουνά και δεν θα έβλεπα τον ωκεανό από το σαλόνι μου. Οι κάτοικοι των Φερόε παίρνουμε αυτά ως δεδομένα, αλλά όταν λείπεις για λίγο καιρό μαθαίνεις να εκτιμάς πόσο προνομιούχοι είμαστε που ζούμε σε ένα τόσο γεμάτο έμπνευση μέρος. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, κάποιοι τα ευχαριστιούνται και άλλοι τα βρίσκουν πολύ μικρά και απομονωμένα και φεύγουν.

Μπορώ να πω με σιγουριά, όμως, ότι ο καιρός και το φαγητό είναι πολύ καλύτερα στην Ελλάδα, οπότε σκέψου το διπλά πριν μετακομίσεις εδώ. Αλλά θα πρότεινα σε όποιον θέλει να έρθει μια δυο βδομάδες το καλοκαίρι για να ζήσει την εμπειρία των Φερόε, είναι ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο μέρος.

Πρώτη φορά που έρχεστε στην Ελλάδα αν δεν κάνω λάθος. Τι να περιμένουμε από σας;

TK: Αδημονούμε να παίξουμε επιτέλους στην Ελλάδα. Πάντα προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στα live, μια τελετουργία αν θες, και αυτό δεν θα αλλάξει στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα. Οπότε ευελπιστούμε το ελληνικό κοινό να το εκτιμήσει και να απολαύσει την παράσταση μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

 
  • SHARE
  • TWEET