Biff Byford: «Οι Saxon είναι τόσο δημοφιλείς όσο δεν ήταν εδώ και 20 χρόνια»

Ο τραγουδιστής των Saxon μας διηγείται πώς αναβλήθηκε η πρώτη συναυλία που έδωσαν ποτέ εδώ και με ποιο σκεπτικό πήραν τον Brian Tatler για τις συναυλίες τους

Από τον Παντελή Κουρέλη, 04/07/2023 @ 15:30

 Οι Βρετανοί Saxon δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις ούτε στη χώρα μας, ούτε σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα. Είναι ένα συγκρότημα που αποτελεί θεμέλιο λίθο του heavy metal και βρίσκεται κοντά μας εδώ και 45 συνεχόμενα χρόνια, με αδιάλειπτη (και ποιοτική) δισκογραφική παρουσία και αξιοσημείωτη συνέπεια. Σε μια άλλη εποχή, που η Ελλάδα προσπαθούσε ακόμα να βγει από πιο δύσκολα χρόνια, οι Saxon ήταν το πρώτο ξένο συγκρότημα του σκληρού ήχου που μας πρόσθεσε ως σταθμό σε κάποια περιοδεία του. Σχετικά με αυτή τους την εμφάνιση στη Ριζούπολη το 1986, ο Biff μας διηγείται μια ωραία ιστορία που δείχνει το πάθος, το δέσιμο και την προσμονή του ελληνικού κοινού για μια αγαπημένη του μπάντα.

Επειδή από τον πανδαμάτορα χρόνο δε γλιτώνει κανείς μας, ο εμβληματικός κιθαρίστας Paul Quinn αποφάσισε πριν λίγο καιρό να σταματήσει να περιοδεύει εκτενώς με τους Saxon και να περιοριστεί στο studio και σε κάποιες επιλεγμένες ζωντανές εμφανίσεις. Σε μια πολύ τίμια κίνηση, οι Saxon επέλεξαν τον Brian Tatler, κιθαρίστα των Diamond Head και συνοδοιπόρο τους επί δεκαετίες στη βρετανική metal σκηνή, ως αντικαταστάτη του Quinn. Μάλιστα, η επερχόμενη εμφάνισή τους στο Rockwave Festival θα είναι το βάπτισμα του πυρός για τον Tatler επί σκηνής μαζί τους και αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μέχρι τότε, ας απολαύσουμε το τι είχε να μας πει ο Biff Byford, η ψυχή των Saxon, από τον ηλιόλουστο κήπο του σπιτιού του κάπου στο York.

Saxon

Γεια χαρά Biff, ελπίζω να είσαι καλά!

Καλησπέρα, είμαι μια χαρά, ευχαριστώ. Κάθομαι εδώ στον ήλιο, στον κήπο μου.

Μάλιστα. Εδώ στην Ελλάδα βρέχει.

Βρέχει; Αυτό θα ταίριαζε ίσως περισσότερο στην Αγγλία.

Έχεις δίκιο! Πού ζεις στην Αγγλία;

Κοντά στο York, στη βόρεια Αγγλία.

Έρχεστε για συναυλία εδώ στην Αθήνα σε μερικές εβδομάδες και σου έχω μερικές ερωτήσεις.

Ξεκίνα λοιπόν!

Ο τελευταίος σας δίσκος είναι ένας δίσκος διασκευών Πώς και αποφασίσατε να κυκλοφορήσετε έναν δίσκο διασκευών αντί για έναν «κανονικό» δίσκο Saxon;

Ξέρεις, για εμάς είναι διασκεδαστικό να παίζουμε τα τραγούδια που μας ενέπνευσαν και μας επηρέασαν. Από τη στιγμή που και ο κόσμος δείχνει να ενδιαφέρεται για το τι μας άρεσε όταν ήμασταν έφηβοι ή νεαροί άντρες, τις δεκαετίες του '60 και του ’70, ακόμα καλύτερα. Νομίζω κι εγώ ότι ένας τέτοις δίσκος είναι ενδιαφέρων για τους οπαδούς. Κάθε τραγούδι εκεί μέσα έχει μια ιστορία από πίσω του.

Πώς διαλέξατε τα τραγούδια που εμφανίζονται εκεί; Έκαναν όλοι στο συγκρότημα κάποια πρόταση;

Καταρχάς προτείναμε στη δισκογραφική εταιρεία να κάνουμε έναν δίσκο διασκευών και το συμφωνήσαμε. Τα περισσότερα τραγούδια μέσα σε αυτόν αποτελούν κοινές επιρροές για όλους μας στο συγκρότημα, μιας και κατά βάση έχουμε παρόμοιες επιρροές. Υπάρχουν και μερικά που ήταν περισσότερο επιθυμία ενός από εμάς. Για παράδειγμα, ενώ μου αρέσουν οι Kiss, δεν ήμουν μεγάλος θαυμαστής τους στα νιάτα μου. Αλλά ο Nigel, ο ντράμερ μας, ήταν. Αποφασίσαμε λοιπόν να βάλουμε ένα τραγούδι από Kiss στον δίσκο. Το αγαπημένο μου εμένα είναι το "Detroit Rock City" και σκέφτηκα να κάνουμε αυτό. Δεν ήταν ένα εύκολο τραγούδι, στην πραγματικότητα ήταν πολύ περίπλοκο.

Τα τραγούδια των Kiss φαίνονται εύκολα, αλλά δεν παίζονται πολύ εύκολα.

Αυτό συγκεκριμένα, δεν είναι καθόλου εύκολο. Έχει πολλούς διαφορετικούς κανόνες μέσα του, αλλά τελικά διασκεδάσαμε πολύ παίζοντας το. Νομίζω μάλιστα ότι η φωνή μου είχε ένα καλό Paul Stanley feel στην εκτέλεσή μας.

Η αποχώρηση του Paul από τις ζωντανές εμφανίσεις δεν ήταν έκπληξη, σκεφτόταν να το κάνει εδώ και μερικά χρόνια και το είχαμε συζητήσει

Ο Paul Quinn θα συνεχίσει να δουλεύει μαζί σας στο στούντιο;

Ναι, θα συνεχίσει, θα κάνουμε ορισμένες δουλειές μαζί στο στούντιο. Μπορεί και ο Brian (σ.σ. Tatler) να είναι μαζί μας σε μερικά τραγούδια, θα το δούμε αυτό.

Saxon

Ο Paul πρόκειται να ξαναπαίξει μαζί σας ζωντανά; Ίσως σε κάποιες εμφανίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο; Είναι κάτι τέτοιο μέρος του σχεδίου σας;

Ίσως παίξει μαζί μας, ναι, μπορεί να το κάνει. Νομίζω ότι θα παίξει μαζί μας σε κάποια φεστιβάλ που έχουμε τώρα στην Ισπανία. Στο μέλλον ενδεχομένως κάποιες φορές να έχουμε ακόμα και τρεις κιθαρίστες στη σκηνή, να το κάνουμε κι εμείς σαν τους Iron Maiden.

Είχατε συζητήσει ποτέ την αποχώρησή του ή ήταν κάτι απότομο, που σας εξέπληξε; Ήσασταν προετοιμασμένοι για αυτό;

Δεν ήταν απότομο, όχι. Είχαμε μιλήσει σχετικά κάποιες φορές, ο Paul το σκεφτόταν να αποχωρήσει εδώ και λίγα χρόνια. Δεν ήταν λοιπόν κάποια έκπληξη στην πραγματικότητα όταν αποχώρησε, αν και όταν ήρθε η ώρα να το κάνει, ήταν διαφορετικά από όταν απλώς συζητούσαμε ότι θα το έκανε.

Πράγματι, άλλο να λέμε κάτι κι άλλο να το κάνουμε. Πώς προέκυψε ο Brian Tatler; Κάνατε κάποια οντισιόν, τον αναζητήσατε συγκεκριμένα, σας αναζήτησε αυτός; Πώς συνέβη;

Όχι, δεν κάναμε καμία οντισιόν, ξέραμε ήδη πόσο καλός είναι ο Brian. Δεν μπορείς να αντικαταστήσεις τον Paul Quinn, γιατί είναι μοναδικός. Ξέρεις λοιπόν ότι πρέπει να βρεις κάποιον που να έχει τη δική του μοναδικότητα και που οι οπαδοί μας θα τον δεχτούν. Ο Brian ήταν μια τέλεια επιλογή γιατί προέρχεται κι αυτός από τα '80s. Στην Αθήνα θα δώσει την πρώτη του συναυλία μαζί μας, οπότε θα είστε οι πρώτοι που θα μάθετε πώς θα πάει!

Προσωπικά θεωρώ πολύ ειλικρινή κίνηση το να αντικαταστήσετε τον κιθαρίστα σας για τις ζωντανές εμφανίσεις με έναν γνωστό και καταξιωμένο μουσικό. Τώρα θα σε πάω λίγο στο παρελθόν. Πώς νιώθετε που ήσασταν από αυτούς που διαμόρφωσαν τη σκηνή του βρετανικού heavy metal; Που ήσασταν εκεί από την αρχή;

Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα. Νιώθουμε ότι επηρεάσαμε πολλά συγκροτήματα σε όλο τον κόσμο τη δεκαετία του ’80 και ότι έχουμε πολλούς θαυμαστές στη μουσική βιομηχανία και στον κόσμο της μουσικής γενικότερα. Μας αρέσει που είμαστε μέρος ενός πράγματος που αναπτύχθηκε, που έκανε τον γύρο του κόσμου, που πλέον νεότερες μπάντες το έχουν αναλάβει. Οπότε ναι, είναι ένα καλό συναίσθημα.

Από την αρχή της καριέρας σας, περίπου κάθε δυο χρόνια, βγάζετε δίσκο. Πώς μπορείτε να διατηρείτε αυτόν τον ρυθμό;

Νομίζω μεγάλο ρόλο παίζει το γεγονός ότι όλοι μας γράφουμε μουσική. Είμαστε songwriters και απλώς συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό το πράγμα συνέχεια, δε σταματάμε. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο επιβιώνουμε για να φτιάχνουμε δίσκους και μετά να περιοδεύουμε για να τους υποστηρίζουμε. Αυτό είναι το μυστικό, το να κρατάς τα πάντα φρέσκα.

Οι Saxon σήμερα είναι τόσο δημοφιλείς όσο δεν ήταν τα προηγούμενα 20 χρόνια

Στις μέρες μας μπορούμε ακόμα να βρούμε καινύργια συγκροτήματα που έχουν ήχο NWOBHM. Πώς εξηγείτε τη διαρκή δημοτικότητα και των Saxon, αλλά και της heavy metal μουσικής;

Σχετικά με τους Saxon, οι δίσκοι που βγάζουμε αυτή την εποχή φαίνεται ότι έχουν απήχηση τόσο στο παλαιότερο κοινό μας, όσο και σε ένα νεότερο κοινό. Νομίζω ότι αυτό μας κρατάει σχετικούς, μας κρατάει σε εγρήγορση. Το μυστικό λοιπόν είναι να συνεχίσουμε να βγάζουμε δίσκους ελπίζοντας ότι θα αρέσουν στον κόσμο! Αυτό που βλέπουμε πάντως είναι ότι οι Saxon σήμερα είναι τόσο δημοφιλείς όσο δεν ήταν τα προηγούμενα 20 χρόνια.

Saxon

Μετά από τόσους δίσκους και τόσα τραγούδια, πώς διαλέγετε το setlist όταν βγαίνετε σε περιοδεία;

Αν περιοδεύουμε για να προωθήσουμε έναν νέο δίσκο, τότε προφανώς μας αρέσει να παίζουμε πολλά νέα τραγούδια από αυτόν. Σε τέτοιες περιπτώσεις πιθανότατα παίζουμε έξι ή επτά νέα τραγούδια, κάτι που είναι αρκετά ασυνήθιστο, μιας και τα περισσότερα συγκροτήματα σαν εμάς παίζουν ένα ή δύο. Γενικώς προσπαθούμε να παίζουμε όσο πιο πολλή ώρα μπορούμε, αλλά στα φεστιβάλ ο χρόνος είναι περιορισμένος. Έτσι, τα περισσότερα φεστιβάλ τείνουν να έχουν πολλές από τις μεγάλες επιτυχίες μας από τη δεκαετία του '80, αλλά προσπαθούμε και να κάνουμε μια μίξη μεταξύ νέων και παλιών. Για την Αθήνς πάντως δεν έχουμε οριστικοποιήσει ακόμα το setlist, οπότε δεν ξέρουμε ούτε εμείς ακριβώς τι θα παίξουμε για εσάς!

Σας αρέσει κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι να παίζετε ζωντανά, παρά το γεγονός ότι μπορεί να το έχετε παίξει εκατοντάδες φορές;

Όχι, νομίζω ότι κάθε τραγούδι είναι ξεχωριστό. Επίσης, ξέρουμε ότι μέσα στο κοινό κάθε πόλης που παίζουμε, ο καθένας έχει το δικό του αγαπημένο τραγούδι και άρα δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους. Απλώς προσπαθείς να ευχαριστήσεις όσο περισσότερους ανθρώπους μπορείς. Θα παίξουμε σίγουρα ορισμένα τραγούδια από το "Carpe Diem", γιατί δεν έχουμε έρθει στην Αθήνα από τότε που το βγάλαμε. Σκοπεύουμε επίσης να παίξουμε και το "Thunderbolt", γιατί είναι ένα τραγούδι που αφορά την Ελλάδα, μιλάει για τους Έλληνες θεούς και τον Όλυμπο. Από εκεί και πέρα μάλλον θα έχουμε κομμάτια από αρκετούς διαφορετικούς δίσκους, θα τα ανακατέψουμε λίγο. Στην Αθήνα θα έχουμε περίπου μια ώρα στη διάθεσή μας, που δεν είναι και πάρα πολύ.

Έχετε σχέδια για δικές σας συναυλίες στην Ελλάδα στο μέλλον ή όχι ακόμα;

Ο νέος δίσκος θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο, οπότε μετά θά περιοδεύσουμε σε όλον τον κόσμο, μέχρι και το 2024. Θα θέλαμε σίγουρα να έρθουμε στην Ελλάδα, όπως έχουμε έρθει πολλές φορές στο παρελθόν. Απλώς είναι πάντα δύσκολο όταν πετάς στην Ελλάδα για να κάνεις μια συναυλία, γιατί δεν μπορείς να φέρεις όλον τον εξοπλισμό σου μαζί στο αεροπλάνο – εκτός βέβαια αν έχεις το δικό σου αεροπλάνο, όπως οι Iron Maiden (σ.σ. νά 'τοι πάλι!). Καλό θα είναι να καταφέρουμε να έρθουμε με τα φορτηγά και τα λεωφορεία και να μπορέσουμε να κάνουμε μια σωστή, μεγάλη συναυλία στην Ελλάδα.

Την τελευταία φορά παίξατε το "Ride Like A Wind", ως request.

Ναι, φαίνεται ότι είναι αρκετά δημοφιλές στην Ελλάδα, σωστά; Νομίζω ότι οι οπαδοί θα αρχίσουν και φέτος να φωνάζουν να το παίξουμε, οπότε καλύτερα να σιγουρευτώ ότι θα περιλαμβάνεται στο setlist μας.

Ή τουλάχιστον ότι θα το έχετε προβάρει!

Καλά το λες. Πρέπει αυτή τη φορά να το έχουμε κάνει πρόβα τουλάχιστον. (σ.σ. την προηγούμενη δεν το είχαν κάνει, το έπαιξαν εντελώς αναπάντεχα!)

Την πρώτη φορά που ήρθαμε στην Ελλάδα, η συναυλία αναβλήθηκε λόγω βροχής και έγινε την επόμενη μέρα. Οι οπαδοί ενημερώθηκαν από το ραδιόφωνο

Έχεις κάποια ιδιαίτερη ανάμνηση που θα ήθελες να μοιραστείς από τις προηγούμενες συναυλίες σας εδώ στην Ελλάδα; Ξέρεις, παίξατε εδώ το 1986 και οι Saxon ήταν το πρώτο μεγάλο hard rock και metal σόου που έγινε στη χώρα μας.

Θυμάμαι ότι παίξαμε σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου (σ.σ. στη Ριζούπολη) και η σκηνή ήταν ικανοποιητική, αλλά δεν υπήρχε κάποια οροφή ή τέντα από πάνω της. Νομίζω ότι ήταν να παίξουμε ημέρα Σάββατο, αλλά έβρεχε πάρα πολύ άσχημα και τελικά, εξ’ αιτίας του ότι δεν υπήρχε κάτι να μας προστατεύσει, η συναυλία δεν έγινε εκείνη τη μέρα Είπαμε λοιπόν σε όλους μέσα από το ραδιόφωνο – δεν υπήρχε internet τότε – ότι έπρεπε να ακυρώσουμε τη συναυλία για εκείνη τη μέρα, αλλά ότι θα παίξουμε την επόμενη. Ήμασταν λοιπόν στην Αθήνα το βράδυ του Σαββάτου, το βράδυ της ακυρωμένης συναυλίας και ο χώρος ήταν γεμάτος από κόσμο που κοιμόταν, έτρωγε και έπινε, περιμένοντας την επόμενη μέρα. Είναι φανταστικό ότι εμείς δεν παίξαμε εκείνη τη μέρα, αλλά χιλιάδες άνθρωποι έμειναν για να μας δούνε την επόμενη μέρα. Παίξαμε λοιπόν την Κυριακή και όλος ο κόσμος επέστρεψε και ήταν εκεί.

Saxon

Ωραία ιστορία, για εμάς τους πιο μικρούς. Ένας φίλος ήταν εκεί, αλλά θυμάμαι πολύ αμυδρά να μου τη διηγείται. Μια τελευταία ερώτηση. Έχεις ακόμα χρόνο να ακούς νέα συγκροτήματα;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω και πολύ χρόνο για να ακούσω νέες μπάντες. Αν ακούσω κάποιο νέο συγκρότημα, θα είναι συνήθως κάποιοι που μου το προτείνουν άτομα που γνωρίζω. Σε γενικές γραμμές, αν κάποιο νέο συγκρότητα κάνει «σαματά», θα το ακούσω, αλλά φέτος πραγματικά δεν έχω ακούσει κάτι νέο.

Biff σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.

Όλα καλά. Ανυπομονούμε να έρθουμε στην Ελλάδα, θα είναι υπέροχα.

Ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε.

Οπωσδήποτε. Και μην ξεχνάς, ride like the wind!

Δεν ξεχνάω!

Αντίο!

  • SHARE
  • TWEET