Vapors Of Morphine: «Μαζεύεις τα κομμάτια, επιβιώνεις και παίζεις μουσική»

Λίγο πριν την πρώτη συναυλία τους στη χώρα μας, ο ιδρυτής της πιο cool μπάντας των '90s, Dana Colley, μας μιλάει για την τύχη που νιώθουν παίζοντας απλά μουσική

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 17/11/2016 @ 11:51

Πίσω στα '90s, οι Morphine, είναι απλά ξεχωριστοί. Μπάσο, σαξόφωνο και ντραμς. Παίζουν αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν 'low rock' με στοιχεία blues, jazz και rock, κερδίζοντας φανατικούς φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και τον άτυπο τίτλο της πιο cool μπάντας! Από το 1989 έως το 1999 δείχνουν ικανοί πως μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα πράγματα.

Όμως, τον Ιούλιο του 1999, ο frontman τους Mark Sandman πέφτει νεκρός πάνω στη σκηνή από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια συναυλίας στην Ιταλία, βάζοντας έτσι ένα απότομο τέλος στην ανοδική πορεία τους.

Λίγες μέρες πριν έρθουν στην Αθήνα για πρώτη φορά, μιλήσαμε με τον ιδρυτή και σαξοφωνίστα τους, Dana Colley, που - το 2009- μαζί με τον ντράμερ Jerome Deupree και τον blues μουσικό / τραγουδιστή Jeremy Lyons, δημιούργησαν τους Vapors Of Morphine, συνεχίζοντας τον μύθο μιας εξαιρετικής μπάντας.

Ο Dana στα 55 του ακούγεται σίγουρος, λιτός και αισιόδοξος σαν να σου λέει «ζήσε τα πάντα, κάνε αυτό που σου αρέσει, η ζωή είναι σκληρή». Η φωνή του άλλαξε όταν μιλήσαμε για το τραγικό παρελθόν, αλλά πλέον αντιμετωπίζει τη μουσική όχι ως ένα μέσο διαφυγής από μια σκληρή πραγματικότητα, αλλά ως κάτι εξαιρετικό που του έτυχε. Να ταξιδεύει και να προσφέρει τη μουσική του σε όσους θα είναι εκεί για να την ακούσουν!

Dana Colley

Tι ήταν αυτό που σας έκανε να αποφασίσετε να συνεχίσετε, μετά από όλα αυτά τα χρόνια απουσίας;

Η αγάπη μας για τη μουσική. Αυτό, και τίποτε άλλο.

Έχετε περάσει δύσκολες στιγμές ως μπάντα. Κι όμως βρήκατε τη δύναμη να βρείτε έναν νέο δρόμο...

Απλά μαζεύεις τα κομμάτια, και προσπαθείς να επιβιώσεις. Σαν τον φίλο του πατέρα σου που έχασε τη δουλειά του, συνεχίζεις, δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Είμαστε τυχεροί που έχουμε οικογένειες που μας αγαπούν, μας στηρίζουν και καταλαβαίνουν αυτό που κάνουμε. Είμαστε μουσικοί, ζούμε για να βγαίνουμε και να παίζουμε. Και ελπίζουμε να αρέσει αυτό σε κάποιους.

Ακούγοντας κάποιος για πρώτη φορά τους Vapors of Morphine, ποια συναισθήματα θα θέλατε να έχει;

Αυτό που σίγουρα θέλουμε να μεταδώσουμε είναι η αίσθηση ότι κάνει μας ενώνει. Και αυτό βέβαια είναι η μουσική. Να καταλάβουμε εκείνη τη στιγμή, είτε σε μια συναυλία είτε απλά ακούγοντας τα τραγούδια, πως σαν άνθρωποι έχουμε μια παρόμοια αντίληψη για τη μουσική που μας αρέσει. Υπάρχει σίγουρα κάτι απλό αλλά και την ίδια στιγμή βαθύ σε αυτό.

Ξεκινήσατε στα τέλη των '80s και συνεχίζετε το 2016. Ποιες είναι οι διαφορές;

Οι διαφορές είναι πάρα πολλές. Οι βασικές, βέβαια, και οι πιο σημαντικές, είναι το πώς ακούμε τη μουσική και το πώς πλέον μπορεί να διανεμηθεί. Και το πώς λειτουργούν σήμερα οι «φανατικοί» μουσικόφιλοι. Στα '90s, μόλις ανακαλύφθηκε το CD, ο κόσμος αγόραζε πολλή μουσική, ήθελε να εξερευνήσει το νέο μέσο. Με κάποιον τρόπο, λογικό βέβαια, το CD δημιούργησε μια ορμή να το ανακαλύψεις, μια «φούρια».

Tώρα όμως, η μουσική είναι ένα απλό προϊόν. Κάτι σαν τσάμπα καφές που προσφέρουν τα μαγαζιά.

Ίσως να είναι και αυτός ένας λόγος που δεν μπορούμε πια να απορροφήσουμε όσα θέλουμε, γιατί απλά είναι τόσο πολλά στο «πιάτο» μας;

Ναι, είναι και αυτός ένας λόγος, αλλά όχι ο μοναδικός. Περισσότερο ξύνουμε την επιφάνεια της μουσικής και όχι το βάθος της.

Ως μπάντα, αντιμετωπίζετε την κάθε συναυλία σας ως μια ευκαιρία να κερδίσετε, έστω έναν, νέο οπαδό;

Η αλήθεια είναι πως δεν το σκεφτόμαστε. Θα ήταν σκληρό και δύσκολο. Ως Morphine πάντα αισθανόμασταν ευτυχισμένοι μόνο και μόνο που ακουστήκαμε εκεί έξω. Υπάρχουν ένα σωρό καλλιτέχνες που πραγματικά αξίζουν και δεν έχουν καταφέρει να κάνουν τη μουσική τους να ακουστεί. Μόνο αυτό, να ακουστεί, τίποτα παραπάνω. Και από αυτήν την άποψη, είμαστε τυχεροί που καταφέραμε να μας μάθουν, όσοι μας έμαθαν -δεν έχει σημασία- σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Vapors Of Morphine

Είστε ευχαριστημένοι από την ευρωπαϊκή σας περιοδεία;

Σίγουρα ναι. Πολλοί θεατές έρχονται στις συναυλίες μας  χωρίς να ξέρουν κάτι για εμάς.  Απλά γνωρίζουν ανθρώπους που μας ξέρουν. Και είναι σημαντικό να θέλεις να μετέχεις σε μια νέα εμπειρία, να δώσεις την ευκαιρία σε κάτι νέο για σένα.

Υπάρχουν μπάντες και καλλιτέχνες που σου αρέσουν; Γνωρίζεις κάποιον από την Ελλάδα;

Για να σκεφτώ... Μου αρέσουν πολύ οι Tame Impala. Οσο για Έλληνες;  Ήμουν σίγουρος πως θα με ρωτούσες... Oχι, δεν ξέρω αλλά ελπίζω να με εκπαιδεύσετε όσο θα είμαι στην Αθήνα!

Είστε μπάντα που κάνετε σχέδια για το μέλλον σας;

Προσπαθώ να μην κάνω σχέδια. Αυτήν τη στιγμή το μόνο που σκεφτόμαστε, είναι να ανεβαίνουμε κάθε βράδυ στη σκηνή, να παρουσιάζουμε τη μουσική μας και αργότερα ξαναμπαίνουμε στο στούντιο, δοκιμάζουμε πράγματα. Είναι μια ρουτίνα μεν, αλλά μας αρέσει.

Με λίγα λόγια το σχέδιό μας είναι να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει, για όσο καιρό μπορούμε να το κάνουμε...

Τελειώνοντας ένα live, πώς μπορείς να καταλάβεις πως ήταν κάτι είτε καλό, είτε σπουδαίο;

Aπό πολλά πράγματα. Πρέπει ο ήχος να είναι εξαιρετικός. Το ίδιο και όλοι όσοι μετέχουν σε αυτό, εμείς, οι τεχνικοί, οι μηχανικοί ήχου. Και βέβαια ο κόσμος να μετέχει, να έχει την προσοχή του στη μουσική. Aν όλα αυτά συμβούν, τότε τα κομμάτια θα ενωθούν, και απλά θα προσεύχεσαι να καταλήξει σε μια βραδιά έμπνευσης και ικανοποίησης.

Ποιο είναι το καλύτερο που έχεις ακούσει για τη μουσική των Morphine;

Όταν κάποιος θα έρθει και θα σου πει πως τον βοήθησε σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του. Αυτό, αρκεί.

To Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016, oι Vapors of Morphine θα είναι στο Fuzz Live Music Club.
Ολες οι πληροφορίες από εδώ.

  • SHARE
  • TWEET