Συνέντευξη: The Gathering

Από τον Γιάννη Βόλκα, 31/03/2007 @ 04:20
Δεν υπάρχει κανένας μουσικός με τον οποίον θα ήθελα να συνομιλήσω περισσότερο απ' ότι με την Anneke Van Giersbergen. Δυστυχώς η έλλειψη χρόνου της Anneke μετέτρεψε τις επιμέρους συνεντεύξεις σε... press conference, αφού πραγματοποιήθηκαν τρεις συνεντεύξεις σε μία. Παρακάτω θα βρείτε το μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας μας με την Anneke (με "*" οι ερωτήσεις του rocking.gr).Ας αρχίσουμε από την περιοδεία σας. Πως πάει μέχρι στιγμής;
Anneke: Πολύ καλά. Είναι αρκετά μεγάλη περιοδεία. Παίξαμε αρκετά στην Ολλανδία, η οποία όπως ξέρετε είναι μια μικρή χώρα, όπου είναι απίστευτο το πόσος κόσμος ήρθε να μας δει. Θα συνεχίσουμε μέχρι και τα καλοκαιρινά φεστιβάλ.

Metal φεστιβάλ...
Ναι, μου αρέσουν τα metal φεστιβάλ. Τα πάμε πολύ καλά με τη metal σκηνή αλλά και με την gothic σκηνή. Έτσι έχουμε και metal και gothic και mainstream φεστιβάλ. Το metal κοινό δείχνει μεγάλο σεβασμό στη μουσική μας και γι’αυτό μας αρέσει.

* Δεν περίμενα να περιοδεύσετε τόσο πολύ τώρα που και εσύ και ο Hans έχετε παιδιά. Δεν είναι πρόβλημα;
Όλοι πρέπει να δουλέψουμε. Αυτή είναι η δουλειά μας, αυτό που μας αρέσει να κάνουμε. Δεν είναι φυσικά το ίδιο με το να έχεις μια δουλειά γραφείου, αλλά καταφέρνουμε να τα συνδυάζουμε. Αυτός είναι και ένας λόγος που περιοδεύουμε τόσο πολύ στην Ολλανδία. Κάνουμε τη συναυλία και το βράδυ είμαστε σπίτι μας.

Πριν την κυκλοφορία του “Home” αλλάξατε μπασίστα/στρια και γεννήθηκε το παιδί σου. Πόσο επηρρέασαν αυτά την δουλεία σας;
Όλα όσα περνάς στη ζωή σε διαμορφώνουν ως προσωπικότητα και φυσικά επηρεάζουν την μπάντα. Κάποιες εμπειρίες είναι ευχάριστες, άλλες όχι. Για κάθε πόρτα που κλείνει όμως ανοίγει μια άλλη. Όσον αφορά στην Marjolein (Kooijman) είναι πάρα πολύ καλή και πολύ ταλαντούχα.Ο τελευταίος σας δίσκος είναι ο πιο συναισθηματικός και ο πιο σκοτεινός.
Πραγματικά είναι πολύ αλήθινος και βγήκε μέσα από την καρδιά μας. Τον ηχογραφήσαμε σε μια μικρή εκκλησία στην Ολλανδία και βρισκόμασταν συνέχεια εκεί. Εκεί κοιμόμασταν, εκεί τρώγαμε. Νιώθαμε σαν στο σπίτι μας.

Σημαντικό ρόλο θα έπαιξε και ο θάνατος του Henk (Rutten, πατέρας του Hans και Rene).
Σίγουρα αυτό το γεγονός έβαλε τη σφραγίδα του στον δίσκο. Ο δίσκος ήταν σχεδόν έτοιμος όταν συνέβη, ήμασταν στην μίξη τότε. Το τέλος του άλμπουμ είναι αποκλειστικά για αυτόν, για τα συναισθήματα που όλοι, και ιδιαίτερα τα αδέρφια Rutten, είχαμε. Ήταν μια πολύ βαριά και δύσκολη περίοδος για μας.

Περίμενα μετά από αυτό το γεγονός το σετ σας να είναι πιο συναισθηματικό, αλλά συνέβη το αντίθετο. Πως προέκυψε αυτό;
We felt like rocking (αμετάφραστο…). Μετά από μια μεγάλη περιoδεία για το ημιακουστικό άλμπουμ, θέλαμε να παίξουμε τα πιο βαριά κομμάτια μας. Στον κόσμο αρέσουν ακόμα τα παλία μας κομμάτια. Είδατε για παράδειγμα τις αντιδράσεις του κοινού στο “Eleanor”.

Και στην προηγούμενή σας εταιρεία αρέσουν ακόμα τα παλιά κομμάτια...
Πρέπει να είναι περήφανοι για αυτά ε; Εμείς είμαστε!

* Αυτή η πιο βαριά κατεύθυνση στο σετ σας έχει να κάνει με την κυκλοφορία του επόμενου dvd σας;
Ναι, αυτά τα δυο πάνε μαζί. Θέλαμε το dvd να περιέχει τα βαρύτερα και πιο rock κομμάτια μας, επειδή θέλαμε να παίξουμε έτσι αυτή την περίοδο.

* Που θα γυριστεί το dvd;
Στη Χιλή. Είναι πάντα πολύ καλά στη Νότια Αμερική. Θέλουμε να δείξουμε την άλλη πλευρά του συγκροτήματος. Δείξαμε την πιο εσωτερική μας πλευρά και θέλουμε να δείξουμε την εκρηκτική τώρα, και το κοινό εκεί είναι πάρα πολύ καλό.

Νομίζω ότι κανένα συγκρότημα δεν έχει γυρίσει dvd στην Χιλή.
Κι εγώ έτσι νομίζω. Δεν γνωρίζω κάποιο που να έχει γυριστεί εκεί.

Πιστεύεις ότι η φωνή σου παίζει το σημαντικότερο ρόλο στον ήχο του συγκροτήματος;
Όλα τα μέλη παίζουν σημαντικό ρόλο. Φυσικά η φωνή είναι αυτή που βάζει τη σφραγίδα στον ήχο του συγκροτήματος, αλλά εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος της κιθάρας του Rene ή οι μελωδίες του Frank...

* Ακούστηκαν κάποιες άσχημες φήμες ότι θα διαλύστε. Πρέπει να ανησυχούμε;
Το να κάνεις ένα -μεγάλο μερικές φορές- διάλειμμα δεν είναι το ίδιο με το να διαλύσεις ένα συγκρότημα. Αυτά είναι απλά φήμες. Μας αρέσει αυτό που κάνουμε, τα πάμε καλά. Ok, τώρα που και ο Hans έχει παιδί ίσως κάποια στιγμή χρειαστεί να κάνουμε ένα διάλειμμα, αλλά ποτέ δεν σκεφτήκαμε να διαλύσουμε.

Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που έχεις ακούσει για τη μουσική σας;
Νομίζω το καλύτερο είναι όταν κάνουμε τους ανθρώπους να νιώσουν κάτι με τα τραγούδια μας. Όταν τους κάνουμε είτε να συγκινηθούν, είτε απλά να περάσουν καλά με αυτά.

Συμφωνείς ή διαφωνείς με το να κατεβάζει ο κόσμος τη μουσική σας από το διαδίκτυο;
Καταλαβαίνω ότι το διαδίκτυο είναι χρήσιμο για τη μουσική, αλλά πιστεύω ότι πρέπει κανείς να πληρώνει για αυτό που παίρνει. Σκέψου ότι και εμείς από αυτό ζούμε. Είναι σα να κλέβεις ψωμί από έναν φούρναρη.

Βλέπουμε ότι συμμετέχεις σε διάφορα projects, όπως για παράδειγμα στο άλμπουμ των Napalm Death. Πιστεύεις ότι οι Gathering δε σε καλύπτουν και χρειάζεσαι και άλλους τρόπους για να εκφραστείς;
Απλά μου αρέσει να παίζω και να δημιουργώ μουσική. Είναι τόσο απλό. Μου αρέσει να δουλεύω με άλλους μουσικούς. Για παράδειγμα οι Napalm Death είναι πολύ σοβαροί μουσικοί και πολύ καλοί άνθρωποι. Για εμένα αυτό είναι μια εμπειρία, μαθαίνεις από τους άλλους.

Μπορούμε να περιμένουμε πως στο μέλλον θα κυκλοφορήσουν τα τραγούδια που φτιάχνετε με τον Frank;
Ίσως...

Από την Psychonaut Records;
Ίσως. Δουλεύω και σε κάποια κομμάτια μόνη μου…* Υπάρχει περίπτωση να δούμε συμμετοχή από τον σύζυγο σου (Rob Snijders);
Ίσως! (Και με αυτό το τελεύταιο «ίσως» τελείωσε λίγο απότομα η συνέντευξη)

  • SHARE
  • TWEET