Συνέντευξη Φανταστικοί Ήχοι

«Δεν έχει τόση σημασία το μέσο, αλλά η έμπνευση και οι ιδέες»

Από τον Πάνο Κατσούρη, 30/01/2013 @ 12:16
Φανταστικοί Ήχοι. Δυο λέξεις που μπορούν να εξηγήσουν τα πάντα γύρω από το project του Άγγελου Μπαλτά, αλλά ταυτόχρονα έχουν την ικανότητα να κρύψουν με τόση ευκολία τα διαφορετικά επίπεδα της μουσικής του. Ανοίξαμε κουβέντα μαζί του, μάθαμε για την μουσική, τις rock επιρροές του και αναλύσαμε την πρόσφατη πολύ καλή κυκλοφορία που μας πρόσφερε.

Γεια σου Άγγελε. Πριν ξεκινήσουμε, πες μας δυο πράγματα για τον εαυτό σου έτσι ώστε να σε γνωρίσουμε καλύτερα.
Μένω στην Αθήνα και ασχολούμαι με την μουσική παραγωγή από το 2005. Το 2008 κυκλοφόρησα ιντερνετικά το πρώτο μου άλμπουμ σαν Φανταστικοί Ήχοι. Πριν ένα μήνα κυκλοφόρησε το δεύτερο, από την Inner Ear.

Κατά γενική ομολογία παίζεις ηλεκτρονική μουσική, παρόλα αυτά μιας και μιλάς σε ένα site που δίνει βάρος στην rock και την metal σκηνή, πιστεύεις πως ο ήχος σου μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον ακροατών αντίστοιχων μουσικών προτιμήσεων;
Η μουσική μου έχει αρκετά ηλεκτρονικά στοιχεία, μερικές φορές είναι ηλεκτρονική και μόνο, αλλά γενικά έχει γερά rock θεμέλια τα οποία ξεκινούν από την ψυχεδέλεια των sixties, περνούν από το krautrock και τους Hawkwind και καταλήγουν σε μπάντες όπως οι Killing Joke. Νομίζω ότι ειδικά αυτό το album έχει αρκετά μεγάλη crossover δυναμική, η οποία οφείλεται κυρίως σε αυτές τις ετερόκλητες μουσικές επιρροές.

Φανταστικοί ΉχοιΜε ποιές λέξεις θα χαρακτήριζες τον ήχο σου; Οι επιρροές 60s 70s ψυχεδέλειας και krautrock πως προέκυψαν;
Space rock, ψυχεδέλεια, κάποια στοιχεία από kraut. Αυτά ήταν τα πρώτα μου ακούσματα στο γυμνάσιο, μαζί με μερικές punk μπάντες.

Τι μηχανήματα χρησιμοποιείς; Κάποιο συγκεκριμένο DAW (digital audio workstation software);
Δεν έχει τόση σημασία το μέσο, αλλά η έμπνευση και οι ιδέες.

Τα samples; Είναι δύσκολη η επεξεργασία τους; Πώς τα βρίσκεις;
Σαν τεχνική διαδικασία είναι σχετικά απλή, το sampling είναι λαϊκή τέχνη. Το δύσκολο είναι να εκφραστείς δημιουργικά μέσα από αυτό το sample και να δημιουργήσεις κάτι καινούριο μέσα από το ήδη υπάρχον. Τα βρίσκω ακούγοντας μουσική από όλο τον κόσμο, καθημερινά και για πολλές ώρες.

Άγγελος Μπαλτάς (Φανταστικοί Ήχοι)Ωραία, ας προχωρήσουμε τώρα στα του νέου δίσκου σου. Είναι η δεύτερη κυκλοφορία σου κάτω από το όνομα Φανταστικοί Ήχοι, όμως εάν δεν κάνω λάθος είναι η πρώτη ολοκληρωμένη σου κάτω από κανονική δισκογραφική. Πώς αισθάνεσαι για αυτό μετά από τόσα χρόνια στον χώρο;
Πλέον, το να κυκλοφορήσεις μέσω δισκογραφικής δεν είναι απαραίτητο για να επικοινωνήσεις τις δημιουργικές σου ιδέες, μπορεί να γίνει διαδικτυακά και ανεξάρτητα, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Εξίσου σημαντικό όμως είναι το να παρουσιάζεται η δουλειά σου σωστά και να μπορεί κάποιος να την απολαμβάνει στο φορμάτ του βινυλίου. Είμαι πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα.

Φανταστικοί Ήχοι - Φανταστικοί ΉχοιΟ δίσκος έχει φτιαχτεί πάνω σε ένα καλούπι διπλού βινυλίου. Είναι χωρισμένος σε τέσσερις ενότητες. Αυτή η ιδέα πώς προέκυψε;
Σκεπτόμενος τους περιορισμούς του μέσου. Ακούγοντας ένα διπλό δίσκο, πρέπει να αλλάξεις τη πλευρά τρεις φορές, ίσως κάνεις κι ένα μικρό διάλλειμα ανάμεσα. Χώρισα θεματικά το υλικό εκμεταλλευόμενος αυτές τις παύσεις, και με τέτοιο τρόπο ώστε όσο προχωράει ο δίσκος η ατμόσφαιρα να αλλάζει, αλλά συγχρόνως να παραμένει δεμένο αισθητικά.

Ποιά ενότητα από τις τέσσερις προτιμάς περισσότερο;
Δεν το έχω σκεφτεί αυτό.

Εμφανέστατα υπάρχει μια αλλαγή στον ήχο σου σε σχέση με παλιότερα, π.χ. βλέπουμε πως τα samples είναι κρυμμένα πια. Θες να μας μιλήσεις για αυτή την αλλαγή;
Πλέον ρίχνω το βάρος στα δικά μου μουσικά θέματα, χρησιμοποιώντας το sampling σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Δεν είναι πια ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο κινείται η σύνθεση.

Άγγελος Μπαλτάς (Φανταστικοί Ήχοι)Τη μουσική σου στο μέλλον πώς την φαντάζεσαι;
Δεν θέλω να την φαντάζομαι, ούτε να προσχεδιάζω, μου αρέσουν οι εκπλήξεις. Το σίγουρο είναι ότι θα ηχογραφώ τελείως ετερόκλητα πράγματα, με πολλά διαφορετικά ονόματα.

Υπάρχει περίπτωση να ακούσουμε και κανονικά φωνητικά στα τραγούδια σου;
Δύσκολο, απολαμβάνω κυρίως την instrumental μουσική. Αλλά ποιός ξέρει;

Αγαπημένοι σύγχρονοι καλλιτέχνες; Με ποιόν θα ήταν το όνειρο σου να συνεργαστείς ή να δεις από κοντά πως δουλεύει;
Η μουσική των Boards Of Canada ηχεί το ίδιο συναρπαστική μετά από τόσα χρόνια. Επίσης, ο Actress κάνει κάτι πολύ προσωπικό και ιδιαίτερο.

Φανταστικοί ΉχοιΠώς βλέπεις την ηλεκτρονική μουσική στην Ελλάδα;
Σαν μικρούς δημιουργικούς πυρήνες από ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν.

Ασχολείσαι με κάτι άλλο αυτό τον καιρό πέρα του project των Φανταστικών Ήχων;
Με πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους μουσικά projects, αλλά όχι με κάτι άλλο εκτός από τη μουσική.

Για κλείσιμο θα με αφήσεις να σου ομολογήσω πως τα "Ascension Dance" και "Carina Nebula" έχουν γίνει προσωπικά μου αγαπημένα και να σου ευχηθώ τα καλύτερα για τις τωρινές και μελλοντικές δουλειές σου.
Ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια με το site σας.
  • SHARE
  • TWEET