Συνέντευξη Cathedral (Lee Dorrian)

«Σίγουρα θα επιστρέψουμε με μια άλλη μορφή, απλά δε θα 'ναι οι Cathedral»

Από τον Πάνο Παπάζογλου, 27/09/2011 @ 11:53
Οι Cathedral πήραν την απόφαση μετά από είκοσι χρόνια να φύγουν με το κεφάλι ψηλά, έχοντας στο δυναμικό τους καταπληκτικές κυκλοφορίες και ένα σημαντικό status που τους καθιερώνει ως μια από τις κορυφαίες doom -και όχι μόνο- μπάντες που ξεπήδησαν από τη Μεγάλη Βρετανία. Μιλήσαμε με τον Lee Dorrian, ηγέτη των Cathedral, γύρω από τους λόγους που οδήγησαν το συγκρότημα σε αυτή την απόφαση, το επερχόμενο άλμπουμ, φυσικά την περιοδεία, η οποία θα κάνει και μια στάση από την Ελλάδα, και άλλα ενδιαφέροντα. For Those About To... Metal, We Salute You!

Γεια σου Lee. Πρώτα απ' όλα, υπό ποιές συνθήκες οδηγηθήκατε στην απόφαση να σταματήσετε τους Cathedral; Νομίζεις ότι κατακτήσατε όλους τους στόχους που είχατε θέσει όταν ξεκινήσατε τη μπάντα;
Χμ, ναι. Νομίζω ότι ξεπεράσαμε κάθε στόχο που είχαμε μόλις ξεκινήσαμε πίσω στο 1990. Τότε δε σκεφτόμασταν καν ότι θα προχωρούσαμε πέρα από την ηχογράφηση ενός demo και δεν πιστεύαμε ότι θα άρεσε (το demo) σε πολύ κόσμο, μιας και τότε παίζαμε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ήταν δημοφιλές. Απλά φτάσαμε στο τέλος του δρόμου. Νομίζω ότι πολλές μπάντες συνεχίζουν για πάρα πολύ, χωρίς να έχουν αυτοσεβασμό και απλά το κάνουν για να το κάνουν. Εμείς οπωσδήποτε δε σκεφτήκαμε ότι οι Cathedral θα κρατούσαν πάνω από είκοσι χρόνια, οπότε θεωρώ ότι είναι στιγμή να φύγουμε με ψηλά το κεφάλι από το να συνεχίσουμε. Πραγματικά διασκεδάσαμε τα προηγούμενα χρόνια και αυτό ακριβώς θέλω να θυμάμαι από το χρόνο που διέθεσα στη μπάντα.

Πώς νιώθεις τώρα, μετά από ένα αριστούργημα σαν το "A Guessing Game", το οποίο κατά κάποιο τρόπο περιέχει όλα αυτά τα στοιχεία του «Cathedral ήχου», που θα πρέπει να επιστρέψετε με ένα ακόμα, τελευταίο άλμπουμ;
Ευχαριστώ που θεωρείς το άλμπουμ αριστούργημα. Δε θα 'λεγα ότι είναι πρόκληση, το "The Last Spire" θα είναι η τελευταία μας δήλωση και ελπίζω να περιλαμβάνει και αυτό κάτι από την ιστορία των Cathedral.

Θεωρώ ότι τώρα που μιλάμε δουλεύετε πάνω στο νέο άλμπουμ. Θα μπορούσες να μας πεις πώς ακούγεται; Θα είναι κάτι που συνεχίζει την προοδευτική πορεία της μπάντας μετά το προηγούμενο, ή νομίζεις ότι θα ήταν προτιμότερο να πείτε αντίο με κάτι σαν tribute στα παλιότερα άλμπουμ σας, σαν το "Ethereal Mirror";
Θα είναι απλά ακόμα ένα Cathedral άλμπουμ, όπως όλα τα υπόλοιπα. Δεν κάνουμε ακριβώς tribute στα παλιότερα άλμπουμ μας, μάς αρέσει να προσθέτουμε και κάτι διαφορετικό σε κάθε ένα από αυτά. Γενικά θα είναι λίγο πιο σκοτεινό από το "The Guessing Game", μόνο αυτό μπορώ να πω.

Οπότε το "The Last Spire" θα είναι σίγουρα το τελευταίο σας άλμπουμ, ε;
Ναι. Οπωσδήποτε.

Και μετά από αυτό; Υπάρχουν σχέδια για μελλοντικές συνεργασίες ή κάτι άλλο;
Ακόμα δεν υπάρχουν ακριβείς σκέψεις γύρω από αυτό, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα επιστρέψουμε με μια άλλη μορφή. Απλά δε θα 'ναι οι Cathedral.

Νομίζω όμως ό,τι κι αν προκύψει, θα έχει κάτι από το «prog» άγγιγμα της obscure '70s σκηνής, που τόσο λατρεύεις.
Όσο και να λατρεύω αυτή τη σκηνή, δε νομίζω ότι με ενδιαφέρει να προσπαθήσω να ακουστώ σαν κάτι τέτοιο. Αν κάνω κάτι βέβαια, ενδέχεται να είναι εμπνευσμένο από τις μπάντες εκείνης της εποχής, αλλά ελπίζω να έχει και κάτι με πιο προσωπικό ήχο. Αλλά, όπως σου είπα, δεν υπάρχει κάτι βέβαιο προς στιγμήν.

Ωραία. Θα 'θελες να μας κάνεις μια σύνοψη με τα καλά και τα άσχημα των Cathedral όλα αυτά τα χρόνια;
Υπέροχα. Σίγουρα είχαμε και τα πάνω μας και τα κάτω μας και σίγουρα δεν κάναμε κάτι με τον εύκολο τρόπο. Δε νομίζω ότι ο κόσμος θα καταλάβει τι ακριβώς σήμαινε ή μπάντα ή τα πράγματα που προσπαθήσαμε να κάνουμε, μέχρι να τελειώσουν όλα, όταν όλοι θα έχουν το χρόνο να κοιτάξουν πίσω και να κάνουν αυτή τη σύνοψη. Ωστόσο, μέχρι τότε θα είναι αργά.

Έχεις κάποιο προσωπικό αγαπημένο; Ξέρεις ότι οι οπαδοί σας βρίσκονται κάπου μεταξύ του "Ethereal Mirror" και του "Carnival Bizarre" σε γενικές γραμμές. Ακόμα και το "The Guessing Game" νομίζω θα μπορούσε να σταθεί μεταξύ των κορυφαίων σας δίσκων.
Το προσωπικό αγαπημένο πάντα ήταν το "Forest Of Equilibrium", το δεύτερο σίγουρα το "Carnival Bizzarre", ενώ μετά πάει το "The Guessing Game".

Έχεις κάποιες ιδιαίτερες προσδοκίες για την επερχόμενη περιοδεία; Και ειδικά για την τελευταία συναυλία; Φαίνεται ότι θα είναι κάτι ιδιαίτερο και για σας και για τους οπαδούς.
Όχι ιδιαίτερες προσδοκίες, απλά θέλουμε όλοι να περάσουν καλά. Θα είναι επίσης υπέροχα να παίξουμε και πάλι στην Ελλάδα, καθώς περνούσαμε φανταστικά κάθε φορά που παίζαμε εκεί. Το τελευταίο μας show θα είναι λίγο στενάχωρο, αλλά θα θέλαμε να το δει ο κόσμος σα μια γιορτή.

Πολύ ωραία. Να πούμε όμως και για τις συνεχόμενες καταπληκτικές κυκλοφορίες της Rise Above, με φανταστικές μπάντες σαν τους Astra ή τους Diagonal. Το "The Weirding" από μόνο του είναι ένα αριστούργημα!
Η Rise Above για μένα γίνεται ολοένα και πιο ευχάριστη όσο περνάει ο καιρός. Ναι, συμφωνώ. Το "The Weirding" είναι αριστούργημα, αλλά περίμενε να ακούσεις και το "The Black Hord" (σ.σ.: επερχόμενο άλμπουμ των Astra)!

Εννοείται, αυτό το συγκρότημα έχει αφήσει πολλές προσδοκίες. Και για να επιστρέψουμε, πώς θέλεις να θυμάται ο κόσμος τους Cathedral; Ως μια κλασική doom μπάντα ή κάτι που απλά ξεφεύγει όλων αυτών των βαρετών «συνόρων»; Γιατί βέβαια κάθε δίσκος σας είναι και κάτι παραπάνω από απλά doom.
Καταρχάς δε με απασχολούν οι ταμπέλες, ποτέ δε με απασχολούσαν. Αυτές και οι κατηγοριοποιήσεις είναι για συγκροτήματα που θέλουν να υπάρχουν μέσα σε ένα πλαίσιο. Εμείς ποτέ δε νιώσαμε άνετα με τις ταμπέλες, τις οποίες δίνει ο κόσμος ώστε να εξηγήσουν κάτι. Απλά φτιάξαμε τη μουσική που θέλαμε και μάς άρεσε. Κάπως έτσι θα θέλαμε να μας θυμούνται.

Τι να περιμένουμε στις συναυλίες στην Ελλάδα; Έχετε προγραμματίσει τίποτα ιδιαίτερο;
Απλά μια υπέροχη συναυλία, ως συνήθως, απλά για τελευταία φορά.

Lee σε ευχαριστώ, νομίζω ότι θα έχεις την ευκαιρία να συνεχίσεις να γράφεις όμορφη μουσική και να διατηρήσεις το μύθο των Cathedral και στο μέλλον.
Εγώ ευχαριστώ και ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης στους Έλληνες οπαδούς μας όλα αυτά τα χρόνια. Είστε καταπληκτικοί και έχετε μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Stay heavy!

Πάνος Παπάζογλου
  • SHARE
  • TWEET