Skull & Dawn: «Η ελληνική σχολή black metal, από τις βασικές του πλανήτη»

Λίγο πριν την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου τους, οι :Skull & Dawn: μας μίλησαν για αυτόν, για την αλλαγή μουσικής κατεύθυνσης και την απήχησή τους στον κόσμο

Από τον Άλκη Κοροβέση, 25/02/2016 @ 10:01

Τους γνωρίσαμε ως Defile Des Ames με το "Lust N Stone" το 2008. Μια εσωστρεφής, ατμοσφαιρική και ιδιαίτερα σκοτεινή neofolk δημιουργία που κέντρισε το ενδιαφέρον αρκετού πλήθους στην εγχώρια σκηνή, η οποία δεν είχε συνηθίσει σε τέτοιες μουσικές. Η ανάγκη για κάτι νέο οδήγησε στην αλλαγή ονόματος σε :Skull & Dawn: και την μεταπήδηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όσον αφορά τη μουσική κατεύθυνση της μπάντας, διατηρώντας όμως τα στοιχεία που τη χαρακτήριζαν και στο "Lust N Stone". Με αφορμή, λοιπόν, τον ντεμπούτο δίσκο τους, "Zombie Horses", και την επερχόμενη εμφάνισή τους την Παρασκευή, επικοινωνήσαμε μαζί τους και είχαμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνομιλία.

Χαίρετε, είμαι ο Άλκης από το Rocking.gr. Αρχικά πάμε στο όνομα της μπάντας :Skull & Dawn:. Πώς προέκυψε;

Γεια σου Άλκη. Το όνομα προέκυψε όταν προέκυψε και η ανάγκη για νέο όνομα με το κλείσιμο του κύκλου των Defile Des Ames και με την μουσική μας μεταφορά στον Αμερικάνικο Νότο. To όνομα κατά βάση παρουσιάζει μια εικόνα. Ένα κρανίο σε μια έρημο που φωτίζεται απ' το πρώτο φως της αυγής. Και εκφράζει τη διττότητα της ύπαρξης, που βρίσκεται μετέωρη μεταξύ θανάτου και ζωής.

Κάντε μας μια αναδρομή στην ιστορία της μπάντας και μια μικρή εισαγωγή στα μέλη.

Θα ξεκινήσω ανάποδα. Η μπάντα αποτελείται από τους Μάνος 6, Άλεξ Ταμπακάκης, Στάμος και Χρήστος Αμπάτης. Με τον Άλεξ και το Στάμο είμαστε μαζί μουσικά από το 1999, φτιάχνοντας τότε τους Trick or Treat?, μια μπάντα που κινούταν σε avant-garde / post-industrial ύφος και με τον πυρήνα σταθερό αλλά και την προσθήκη νέων μελών δημιουργήθηκαν οι Defile Des Ames, σε πιο neofolk διαδρομές για να μας οδηγήσει τελικά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τους :Skull & Dawn:.

Πώς θα περιγράφατε τη μουσική του "Zombie Horses" και κατ'επέκταση της μπάντας; Spaghetti western rock είναι ένας μάλλον αδόκιμος όρος που μου ήρθε στο μυαλό, country ένας ίσως πιο γενικός και πιο ταιριαστός; Δεν χρειάζεται να είναι ταμπέλα τύπου «black metal», μπορεί απλά να είναι μια πρόταση.

Ενώ εμπεριέχει όλα τα στοιχεία που προείπες παραπάνω χωρίς αυτά να καθορίζουν τη μουσική μας, ακόμα και το black metal (γέλια) και όσο περισσότερο ακούς ένα είδος μουσικής, τόσο μπορείς να το υποδιαιρέσεις. Ένας άνθρωπος που ίσως δεν ακούει country μπορεί να πει ότι αυτός ο δίσκος είναι country, για μας όμως που έχουμε εμβαθύνει σ' αυτή τη μουσική κουλτούρα θα αδικούσαμε το "Zombie Horses" αν το αποκαλούσαμε έναν αμιγώς country ή Americana δίσκο.

Πείτε μου λίγα λόγια για τον δίσκο. Πόσο καιρό σας πήρε η δημιουργία του; Ήταν συνολική δουλειά; Η παραγωγή που έγινε; Πολύ καλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα.

Ακριβώς δεν μπορώ να σου πω πόσο καιρό μας πήρε η δημιουργία του, διότι αυτά τα κομμάτια ήταν η πρώτη απόπειρα της μπάντας σ' αυτό το είδος μουσικής και δηλαδή η προεργασία που χρειάστηκε είναι μάλλον όχι εύκολα προσδιορίσημη. Η δουλειά ήταν συνολική όπως και όλες μας οι δουλειές. Η ηχογράφηση και η μίξη έγινε στα Sierra Studios και το mastering στο Top Floor studio απ' τον αγαπητό φίλο Πάνο Τσεκούρα.

:Skull & Dawn:

Σε σχέση με τους Defile Des Ames, η μουσική σας προσέγγιση είναι πιο εξωστρεφής. Τι κοινό υπάρχει ανάμεσα στις δυο μπάντες, πέρα από τα μέλη;

Κυρίως, το σκότος.

Θα συνεχίσει κάποια στιγμή σαν μια άλλη καλλιτεχνική σας έκφανση ή είναι κάτι παρελθοντικό;

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι στο μυαλό μας όσον αφορά live εμφανίσεις αλλά επειδή υπάρχει αρκετό ακυκλοφόρητο υλικό, θα υπάρξουν κυκλοφορίες στο μέλλον μέσα από την 3 Shades of Black.

Ποιά ήταν η ανάγκη που σας οδήγησε στην δημιουργία μιας νέας μπάντας;

Κυρίως η αλλαγή μουσικού ύφους σε πιο αμερικάνικους δρόμους, μιας και είναι μάλλον άτοπο να παίζεις country με γαλλικό όνομα (γέλια). Αλλά κυριότερα καλό είναι όταν κλείνει ένας κύκλος να κλείνει και με τα σύμβολα που τον εκπροσωπούν.

Αν γράφατε μουσική για μια ταινία Tarantino, ποιά θα ήταν; Αν όχι Tarantino, γενικότερα. Απλά στο άκουσμα του δίσκου, μου ήρθαν στο μυαλό οι τελευταίες του ταινίες.

Αρχικά ο κινηματογράφος είναι σημαντικότατη επιρροή γι' αυτό που κάνουμε και θα ήταν πολύ μεγάλη πρόκληση να μας ζητηθεί να γράψουμε μουσική για ταινία, τώρα όσον αφορά τον Tarantino, δεν θα σου πω κάποια συγκεκριμένη ταινία, αλλά ποιός δεν θα ήθελε να είναι στη θέση των Tito And The Tarantula στο Titty Twister.

Στα live σας έχετε διασκευάσει από Rotting Christ και Venom μέχρι Violent Femmes. Ποιές όμως είναι οι μπάντες που αποτελούν τροφή για τους :Skull & Dawn:;

Θα σου παραθέσουμε κάποια ονόματα ως απλό δείγμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι καλύπτει πλήρως όλο το φάσμα των επιρροών μας.

Johnny Cash - Hank Williams (I,II,III) - Jay Munly - Nick Cave - Ghoultown - Venom - Sol Invictus και φυσικά οι πρώιμοι Black Sabbath κι οι Pentagram.

Πόσο μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί ο Johnny Cash για τη μπάντα; Διόρθωσε με αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι στα live σας εμφανίζεστε μαυροφορεμένοι και σεις. Είναι ένας φόρος τιμής;

Όχι, δεν είναι φόρος τιμής στον Johnny Cash, μαύρα βάλαμε μάλλον από τότε που φορέσαμε παντελόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τον τιμούμε διαρκώς και δεν αποτελεί ένα τεράστιο κεφάλαιο για την μπάντα. Από την άλλη κάποιοι απ' τους λόγους που φοράμε μαύρα είναι όντως κοινοί.

Αυτό που επιχειρείτε είναι νομίζω κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα. Ίσως οι Earthbound το έκαναν κατά κάποιο τρόπο παλιότερα. Τι απήχηση έχετε μέχρι στιγμής από τον κόσμο;

Οι :Skull & Dawn: έχουν μια σταθερή απήχηση με φίλους της μπάντας που τους βρίσκεις σε όλα τα μουσικά είδη και, αν περιμέναμε μόνο από country ή folk οπαδούς, η απήχηση θα ήταν περιορισμένη. Χωρίς να εξαρτώμεθα απόλυτα από αυτό, φυσικά και θα θέλαμε αυτή σταδιακά να διευρυνθεί για να ακουστεί αυτό το τόσο παρεξηγημένο είδος.

:Skull & Dawn:

Πώς βλέπετε την ελληνική σκηνή, κυρίως στον χώρο του metal;

Θα σου μιλήσω σαν οπαδός σε συγκεκριμένο είδος metal και όχι γενικά για το metal. Το black metal, αν και έχει πολλή σαβούρα όπως όλα τα είδη μουσικής, στην Ελλάδα έχει πραγματικά σημαντικότατες μπάντες. Και ειδικά απ' τις αρχές του '90 που ασχολούμαι, έχει εξαιρετική εξέλιξη και έχει δημιουργήσει μάλλον μία απ’τις βασικές σχολές του στον πλανήτη. Και αυτό είναι ίσως από τα λίγα πράγματα που μπορούμε να είμαστε περήφανοι.

Προφανώς η μπάντα δεν είναι η κύρια απασχόλησή σας. Σωστά; Πόσο χρόνο σας τρώει από την καθημερινότητά σας;

Ναι, βέβαια ενώ δεν είναι η κύρια απασχόλησή μας, είναι η ζωτική μας απασχόληση. Και η ποσότητα χρόνου μάλλον αυξομειώνεται ανά περιόδους αναλόγως με το αν κάνουμε συναυλίες, ηχογραφούμε ή δουλεύουμε πάνω σε νέο υλικό.

Έχετε σκεφτεί ποτέ να ξεκινήσετε από την αρχή σε μια άλλη χώρα και να ζήσετε από τη μουσική; Όπως προσπάθησαν -δεν ξέρω αν τα έχουν καταφέρει ακόμα- οι Dirty Granny Tales στο Βερολίνο.

Το σκεφτόμασταν πολύ όταν ήμασταν νέοι και ειδικά με τα είδη μουσικής που ασχολιόμαστε αλλά τώρα πια φαντάζει μάλλον ως όνειρο. Τώρα πια το σκεφτόμαστε κυρίως όταν είμαστε μεθυσμένοι (γέλια). Δηλαδή συνέχεια. Δηλαδή ναι.

Τι σχέση έχουν οι :Skull & Dawn: με τη δημοσιότητα; Την επιζητούν; Απωθούνται από αυτή; Θυμάμαι ως Defile Des Ames ήσαστε πολύ low-profile.

Υπήρχε μια σχετική αναπηρία με τη δημοσιότητα η οποία χωρίς να παύει να υπάρχει, δεν είμαστε δηλαδή άνθρωποι που τους δυσκολεύει η προβολή του εαυτού τους, σιγά σιγά με την συμμετοχή αρμόδιων γι' αυτό, αλλάζει. Για να καταλάβεις, όμως, όταν δύο από τα τέσσερα μέλη δεν έχουν facebook το 2016, του ενός γιατί του το κλείνουν και του άλλου διότι ούτε κι εμείς ξέρουμε, είναι μάλλον δύσκολο οι ίδιοι να προωθούμε τον εαυτό μας.

Ακούτε νέες μουσικές; Πες μου 5 κατά προτίμηση καινούργιους δίσκους που άκουσες τελευταία.

Ακούμε και πολύ καινούργια πράγματα αλλά και πολύ παλιά πράγματα. Αλλά, μιας και δεν είναι όλοι παρόντες, ας μην σου πούμε μόνο γι' αυτά που ακούσαμε εμείς.

Στα πλαίσια προώθησης του "Zombie Horses" θα κάνετε περιοδεία σε όλη τη χώρα; Πότε να αναμένουμε να περάσετε από Πάτρα;

Θα πάμε σίγουρα σε αρκετές πόλεις, έχουμε ήδη ένα mini tour κανονισμένο για τη Μακεδονία και ο σκοπός είναι να παίξουμε σε όσες περισσότερες πόλεις αυτό είναι δυνατόν. Για πες, πότε θα μας καλέσετε στην Πάτρα; Δεχόμαστε πάντως προτάσεις στο booking@3shadesofblack.net.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Κλείστε τη συνέντευξη, όπως θέλετε.

Αρχικά σ' ευχαριστούμε πάρα πολύ γι' αυτή την πολύ ωραία συνέντευξη, ελπίζουμε να σας δούμε όλους την Παρασκευή στο Αn και θα κλείσω με μία φράση ενός πολυαγαπημένου μας φίλου, μουσικού και συνοδοιπόρου στη ζωή. Lucifer is the Light of the World.

  • SHARE
  • TWEET