Demob Happy: «Η νέα επανάσταση δεν θα συμβεί ταΐζοντας τον κόσμο "σκατά" pop»

Ο Matt, frontman των Demob Happy, σε μια απολαυστική συνέντευξη, μιλά για την μπάντα, τον νέο δίσκο, τους Queens Of The Stone Age, τους Nirvana και τα όνειρα του

Από τον Άλκη Κοροβέση, 05/10/2016 @ 12:29

Ζει και αναπνέει για τη μουσική. Τα φέρνει βόλτα ώστε να μπορεί να κάνει αυτό για το οποίο γεννήθηκε. Με τον πρώτο δίσκο των Demob Happy, έκανε πραγματικότητα ένα μέρος των ονείρων του. Η alternative rock μπάντα με εκφραστή της τον μπασίστα και τραγουδιστή, Matt, απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις μας σχετικά με το "Dream Soda", τις επιρρόες τους, αλλά και γιατί οι Demob Happy είναι και pop μπάντα.

Demob Happy

Καλησπέρα Matt. Πώς τα πας;

Είμαι μια χαρά, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.

Καταρχάς, μια κλασική ερώτηση, τι σημαίνει Demob Happy; Το Google με παρέπεμψε σε έναν ορισμό σχετικά με την αποστράτευση. Δεν βγάζει και πολύ νόημα.

Περιγράφει την αίσθηση χαράς που βιώνει κάποιος όταν ξεμπερδεύει από μια άσχημη θητεία στο στρατό, αλλά πλέον αφορά σε οτιδήποτε δεν αρέσει στον κόσμο να κάνει. Για μας απλά ακουγόταν ωραίο, επιπλέον πρεσβεύει τις απόψεις μας για τον εναλλασσόμενο κόσμο - χαιρόμαστε που βλέπουμε τον παλιό κόσμο να τελειώνει.

Πες μας λίγα λόγια για σένα και την μπάντα.

Εγώ είμαι ο Matt, και αυτό που ήθελα να κάνω από πάντα στη ζωή μου ήταν να γράφω μουσική, από τότε που ξεκίνησα να παίζω πιάνο όταν ήμουν δώδεκα. Με τους υπόλοιπους γνωριστήκαμε στο σχολείο, πολλά χρόνια πριν, και ξεκινήσαμε σχεδόν αμέσως. Και να 'μαστε, δέκα χρόνια μετά.

Ποια είναι η καθημερινή ρουτίνα των Demob Happy;

Περνάω κάθε μέρα κάνοντας τα βαρετά πράγματα που όλοι μας πρέπει να κάνουμε, αλλά έχω ανοιχτά τα μάτια μου και τα αυτιά μου σε κάθε πηγή έμπνευσης κάθε στιγμή, και φροντίζω να έχω κάτι να γράψω την ιδέα μου ή να την ηχογραφήσω. Γράφω για τον κόσμο και τα περίεργα ψυχολογικά γνωρίσματα μας, οπότε πρέπει να εμβαθύνω σε κάθε πτυχή της ανθρωπότητας, λογική και μη, τρελή ή mainstream, ενδιαφέρουσα ή βαρετή, καλή ή κακή.

Ας πάμε στην πρόσφατη κυκλοφορία σας, το "Dream Soda". Συγχαρητήρια, καταφέρνει με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο να συνδυάσει τη νέα εναλλακτική rock εποχή με μια ιδιαίτερα γνώριμη παλιά. Ελπίζετε στην αναβίωση του grunge;

Ευελπιστούμε για μια mainstream αναβίωση της σωστής μουσικής, που δεν θα λαδώνει απλά τα ανούσια γρανάζια της καθημερινής ζωής και των «τελετουργικών» σαββατοκύριακων των ανθρώπων, αλλά θα τους κάνει να σταματήσουν και να σκεφτούν. Η επόμενη επανάσταση θα είναι συνειδητή, και δεν θα συμβεί ταΐζοντας τον κόσμο με αυτήν τη «σκατά» pop μουσική.

Το "Dream Soda" είναι ο πρώτος σας δίσκος. Πόσο μακριά σκοπεύετε να το πάτε; Σκέφτεστε να εγκαταλείψετε τα πάντα και να γίνεται οι νέοι Royal Blood; Ή το βλέπετε σαν χόμπι περισσότερο;

Δεν υπάρχει τίποτα που να έχω ανακαλύψει στη ζωή που θα προτιμούσα να κάνω. Έχω πάθει εμμονή με τη μουσική, οπότε δεν πρόκειται να αλλάξει αυτό ποτέ. Αν έρθει η ώρα που θα αποφασίσω ότι δεν θέλω να γράφω ή να παίζω μουσική πλέον, θα είναι μάλλον η μέρα που θα πεθάνω.

Demob Happy

Ποιος στίχος από τον δίσκο είναι ο αγαπημένος σου;

Καλή ερώτηση. Δεν μπορώ να διαλέξω μόνο έναν, οπότε θα έλεγα από το "Junk DNA" το "Check out this Giza his eyes could light up a room. He took a wobbler cus of Mr Moon", από το "Summer Cash In" το "Cola you 're burning through my molar. Your cash is on payola from the guys at stick and cobra" και από το "Underneath Your Tree" το "Where you gonna be baby, where you gonna sleep. Where you gonna cook baby, how you gonna eat, I hope you fall asleep in the end".

Γιατί η φράση "Haat De Stank" (μτφ. "Hate The Stench") είναι στα ολλανδικά;

Χωρίς λόγο, απλά ακουγόταν καλύτερα εκφρασμένο αυτό το συναίσθημα στα ολλανδικά. Είναι ένας πιο κομψός, πιο επιθετικός ως προς το πώς ακούγεται τρόπος να το πεις απ' ό,τι στα αγγλικά.

Γιατί μετακομίσατε στο Brighton; Το Newcastle δεν είναι μέρος για μια ανερχόμενη μπάντα;

Το Newcastle είναι μια απίστευτη πόλη, αλλά εκείνη την εποχή δεν υπήρχε κανείς με τον οποίο να μπορούμε να παίξουμε. Όλες οι μπάντες ήταν emo, metal ή folk. Όχι ακριβώς το είδος μας...

Πιστεύω ότι είστε μεγάλοι οπαδοί του ήχου του Seattle και ιδιαίτερα των Nirvana. Ποιο άλμπουμ τους είναι το αγαπημένο σου και γιατί;

Προσωπικά, δεν τρελαίνομαι ιδιαίτερα για Nirvana, οπότε θα πω το "Nevermind". Είναι ο δίσκος που έχω ακούσει περισσότερο από αυτούς.

Υπάρχουν επίσης πολλά στοιχεία από Queens Of The Stone Age στον ήχο σας, ειδικά το "Man You 're Wrong" θα μπορούσε να είναι το "I Wanna Make It Wit Chu" σας. Είναι μια μεγάλη επιρροή για σας; Ποια η άποψη σου για τον Josh Homme;

Είναι μεγάλη επιρροή για μας, ανάμεσα σε άλλες μπάντες όπως οι Beatles, οι Pink Floyd, οι Sabbath, οι 10cc και άλλοι. Το "Songs For The Deaf" είναι στα τρία αγαπημένα μου άλμπουμ, αλλά θαυμάζουμε περισσότερο την αίσθηση του ήχου τους. Ο συνδυασμός από κιθάρες που ροκάρουν με έναν όμορφα διακριτικό τρόπο, με κολλητικές μελωδίες που κολλάνε στο μυαλό σου.

Είναι οι Demob Happy punk, grunge ή alternative μπάντα; Πώς θα περιέγραφες τη μουσική σας;

Νομίζω θα μπορούσες να πεις ότι είμαστε alt rock, αλλά αρκετά από τα στοιχεία μας μεταφράζονται ως pop, με κατάλληλη παραγωγή, και είμαι περήφανος γι' αυτό. Όχι μοντέρνα pop, αλλά υπό την έννοια που οι Beatles και οι Supertramp θεωρούνται. Πίσω από το πιο «δύσκολο» death metal πρέπει να υπάρχει κάτι pop αλλιώς δεν θα άρεσε στον κόσμο - είναι κάτι αόρατο που επιθυμεί ο εγκέφαλος μας, σε οποιαδήποτε μορφή.

Demob Happy

Πόσο θα δυσκολέψει, πιστεύεις, το επερχόμενο Brexit για τους καλλιτέχνες να βγάλουν τη μουσική τους εκτός Ηνωμένου Βασιλείου; Εννοώντας με αυτό τις συναυλίες και τα φεστιβάλ, μιας που το Internet έχει κάνη την πρόσβαση στη μουσική τόσο εύκολη σε όλους.

Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει δραματικά. Είναι ήδη δύσκολο για μας να πάμε σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, και αρκετές μπάντες το κάνουν με επιτυχία, οπότε δεν θα κάνει τεράστια διαφορά. Σίγουρα ο χρόνος θα δείξει, μόλις η ηλίθια και στοχευμένη παραπλάνηση της τρομοθηρίας που ακολουθεί όλο αυτό καταλαγιάσει.

Υπάρχουν τόσες μπάντες εκεί έξω που κάνουν soundtrack για ταινίες και σειρές, εσύ, αν σου δινόταν η ευκαιρία, ποια θα επέλεγες και γιατί;

Θα ήθελα να γράψω μουσική για μια ταινία της Pixar. Μάλλον όχι η απάντηση που θα περίμενες, αλλά παίζω πιάνο για δεκατέσσερα χρόνια, οπότε έχω αρκετές ιδέες που θέλω να χρησιμοποιήσω.

Είστε μπάντα για περίπου επτά χρόνια τώρα; Και το line-up είναι ίδιο από την αρχή; Πόσο εύκολο είναι αυτό; Πιστεύεις ότι τα συγκροτήματα διαλύουν τις φιλίες όπως ο γάμος σκοτώνει τον έρωτα;

Άλλη μια καλή ερώτηση! Είμαστε ακόμα με το ίδιο line-up. Δεν νομίζω ότι η μπάντα σκοτώνει τη φιλία, απλά πρέπει όλοι να είναι ειδήμονες στην επικοινωνία και να αναπτύσσουν μεθόδους υποσυνείδητης επικοινωνίας. Το να μη λες αυτό που σκέφτεσαι είναι ο εχθρός μιας σχέσης, και αν ένα άτομο δεν μπορεί, όλοι σε αυτήν υποφέρουν.

Αυτά τα επτά χρόνια θα πρέπει να έχετε γράψει αρκετά κομμάτια. Έχετε υλικό έτοιμο για τον επόμενο δίσκο;

Έχουμε ΠΟΛΛΑ κομμάτια. Εύχομαι να ζούσαμε στην εποχή που οι μπάντες μπορούσαν να κυκλοφορήσουν δύο δίσκους τον χρόνο, και ζούσαν μέσα στο στούντιο, επειδή τότε θα είχαμε βγάλει ήδη έναν δίσκο ακόμα από το "Dream Soda" και θα δουλεύαμε στον τρίτο. Αλλά δυστυχώς, δεν γίνεται.

Διάβασα κάπου για μια καφετέρια που έχετε με το στούντιο σας στο υπόγειο του; Ακούγεται φανταστικό και όνειρο για κάποιους. Πώς προέκυψε αυτό;

Είναι ένα προβάδικο κάτω από μια καφετέρια που ανήκει στον αδερφό μου. Μπορούμε να το μετατρέψουμε σε στούντιο δανειζόμενοι εξοπλισμό. Θέλαμε να έχουμε τον δικό μας σταθερό χώρο, και την ίδια στιγμή ο αδερφός μου έψαχνε να ανοίξει το δικό του μαγαζί, οπότε οι δυο ιδέες έδεσαν με έναν όμορφο τρόπο. Κάνουμε συναυλίες εκεί, και οι περισσότεροι φίλοι μας είτε αράζουν εκεί, είτε δουλεύουν εκεί. Είναι ένα όμορφο μέρος.

Πλησιάζοντας στο τέλος, φαίνεται ότι είστε χωμένοι στην DIY κίνηση. Τι θα συμβεί αν έρθει μια πραγματικά μεγάλη δισκογραφική και σας κάνει μια τεράστια προσφορά για τον επόμενο δίσκο σας;

Είμαστε σε μια ανεξάρτητη δισκογραφική και είναι η καλύτερη! Μας υποστηρίζουν και πιστεύουν σε αυτό που κάνουμε. Αν ήμασταν σε μια πολύ μεγάλη δισκογραφική τώρα θα είχαμε θαφτεί, οπότε χαίρομαι που δεν είμαστε.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου.

Ευχαριστώ για τις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις!

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "Dream Soda" από τον Άλκη Κοροβέση.

  • SHARE
  • TWEET