Crister Olsson: «Οι Metallica έπρεπε να τα είχαν παρατήσει πριν πολύ καιρό»

Ereb Altor και Isole έρχονται στο Doom Over Greece και ο Crister Olsson μας μίλησε για τις ερεβώδεις μουσικές τους

Από τον Μάνο Πατεράκη, 06/09/2016 @ 14:43

Οι Ereb Altor και οι Isole θα εμφανιστούν στο φετινό Doom Over Greece Festival, παρέα με November, Mourning Beloveth και άλλα σκοτεινά ονόματα της doom σκηνής. Πιάνοντας μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, μιλήσαμε με τον πολυοργανίστα Crister "Matts" Olsson, μέλος τόσο των Isole στους οποίους επιδίδεται σε παραδοσιακό doom metal υψηλής ποιοτικής στάθμής, όσο και των Ereb Altor, όπου οι μουσικές του μετατρέπονται σε λιτανείες προς τη Βαλχάλλα, εκεί που κατοικεί ο αείμνηστος Quorthon.

Isole

Και οι Isole και οι Ereb Altor έχουν στον πυρήνα τους πολύ σκοτάδι. Από πού πηγάζει αυτό;

Πιστεύω ότι η μελαγχολία και το σκοτάδι είναι πολύ όμορφα όταν γίνονται μουσικές και τραγούδια. Δεν μπορώ να με φανταστώ να γράφω χαρούμενες μελωδίες. Ίσως το κληρονομήσαμε από το σκοτάδι της Σκανδιναβίας, ειδικά τους χειμώνες όταν δεν φαίνεται ο ήλιος την περισσότερη ώρα. Επίσης, ο κόσμος της ανθρωπότητας ανέκαθεν ήταν ένα σκοτεινό και βάρβαρο μέρος...

Θα εμφανιστείτε στο Doom Over Greece σε λίγες ημέρες. Έχεις ακούσει τις μπάντες με τις οποίες θα μοιραστείτε τη σκηνή;

Το μόνο συγκρότημα που έχω ακούσει είναι οι Mourning Beloveth. Ωραίοι τύποι από το πανέμορφο νησί της Ιρλανδίας. Έχουμε ξαναπαίξει μαζί τους στο παρελθόν και είμαι σίγουρος ότι θα περάσουμε καλά μαζί.

Ποιο θα ήταν για σένα το υπέρτατο line up ενός doom metal φεστιβάλ;

Το υπέρτατο doom φεστιβάλ ε; Αυτό θα ήταν ένα ωραίο line up: Candlemass, King Witch, Black Sabbath, The 3rd And The Mortal, Solitude Aeturnus, Witchcraft, Memento Mori, Pentagram, While Heaven Wept και Shape Of Despair.

Έχετε βγάλει έξι δίσκους με τους Isole και άλλους τόσους με τους Ereb Altor. Έχετε κάνει μια σημαντική πορεία και μια καριέρα, δηλαδή, στο heavy metal στερέωμα. Παρ’ όλα αυτά, αναρωτιόμαστε, μπορεί άραγε η μουσική βιομηχανία να συντηρήσει καλλιτέχνες σαν εσάς;

Όλα τα παιδιά έχουν «κανονικές» δουλειές την ημέρα εκτός από μένα. Εγώ δουλεύω 25 ώρες τη βδομάδα στην «κανονική» μου δουλειά και τον υπόλοιπο χρόνο της εβδομάδας δουλεύω πάνω στη μουσική. Είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις τα προς το ζην από αυτό, ειδικά αν έχεις οικογένεια να στηρίξεις. Ωστόσο, ελπίζω κάποτε να μπορέσω να αφοσιωθώ 100% στη μουσική.

Ereb Altor

Μέσω των Ereb Altor αποτίεις φόρο τιμής στους μεγάλους Bathory. Πολλοί έχουν πει ότι μοιάζετε υπερβολικά και έρχεστε φέτος και βγάζετε ένα άλμπουμ διασκευών στους Bathory! Ήταν μια απάντηση σε αυτούς, μήπως;

Μου ζητάνε να κάνω tribute δίσκο για τους Bathory ή να κάνω καμιά διασκευή για συλλογή διασκευών εδώ και πολλά χρόνια -τόσο οι οπαδοί όσο και τα μέσα. Απαντούσα πως όχι, οι Ereb Altor δεν θα κυκλοφορούσαν ποτέ δίσκο διασκευών. Κατά τη γνώμη μου, δεν είμαστε σε καμία περίπτωση μπάντα διασκευών, ούτε tribute συγκρότημα. Στεκόμαστε μόνοι μας, αν και δεν αρνούμαι πως οι Bathory υπήρξαν πάντα μια επιρροή και είναι το συγκρότημα που βρίσκεται πιο κοντά στην καρδιά μου από κάθε άλλο. Ωστόσο, οι «παραγγελιές» και οι ερωτήσεις μεγάλωσαν μέσα μου όλα αυτά τα χρόνια. Μετά από πέντε δίσκους σκέφτηκα ότι ίσως θα μπορούσαμε να ηχογραφήσουμε κάτι, να βάλουμε τα δυνατά μας και να δούμε πώς θα βγει. Το πιο σημαντικό ήταν να έβγαινε από την καρδιά μας. Έπρεπε να αισθάνομαι ότι δεν θα ήταν κάτι που θα λέρωνε την κληρονομιά του Quorthon.

Υποθέτω σου αρέσει το «επικό» στοιχείο. Ποιες σειρές ή ταινίες λατρεύετε;

Χαχαχα! Λοιπόν, βλέπω πού και πού καμιά σειρά αλλά βλέπω πολύ σπάνια ταινίες επειδή δεν έχω χρόνο. Οπότε, η αγαπημένη μου ταινία θα είναι κάποια παλιά. Πάντα λάτρευα την ταινία "The Doors", την είχα δει πολλές φορές όταν ήμουν νέος. Ο Jim είναι από τους καλύτερους frontmen όλων των εποχών. Από σειρές, απολαμβάνω πολύ το "The Walking Dead" και το "Dexter".

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την τελευταία δουλειά των Isole. Να περιμένουμε καινούργιο άλμπουμ σύντομα;

Δεν υπάρχουν πλάνα για να μπουν οι Isole στο στούντιο στο προσεχές μέλλον.

Ereb Altor

Έχω από ένα κομμάτι με την κάθε σου μπάντα που θεωρώ ανυπέρβλητο. Το "Forlorn" από τους Isole και το "By Honour" από τους Ereb Altor. Ποια είναι τα αντίστοιχα δικά σου;

Θα έλεγα το "Dead To Me" από τους Isole και το "Myrding" από τους Ereb Altor.

Πώς είναι η metal σκηνή στο Gavle; Υπάρχουν προοπτικές για τις νέες μπάντες; Υπάρχει κόσμος που ακούει old school metal πράγματα;

Έχουμε ένα μικρό metal club και ένα φεστιβάλ στο Gavle (Gefle Metal Festival). Νομίζω ότι η metal κοινότητα είναι καλή για τα δεδομένα μιας μικρής πόλης, υπάρχουν πολλοί νέοι που ξεκινούν νέα συγκροτήματα. Κάνουμε πάρα πολύ σπάνια συναυλίες στη Σουηδία, αλλά όταν κάνουμε η ανταπόκριση είναι καλή. Καθότι είμαστε λίγο old school, υποθέτω ότι θα αρέσει ακόμα στον κόσμο.

Πέρα από τη συναυλία, τι άλλο ανυπομονείτε να κάνετε όταν ξαναέρθετε στη χώρα μας;

Μακάρι να είχαμε χρόνο να δούμε τα μνημεία, αλλά πιθανότατα θα παίξουμε, θα πιούμε, θα κοιμηθούμε και θα μπούμε σε ένα βαν. Αυτό είναι όλο. Βέβαια, θα είναι ωραία να γνωρίσουμε τους Έλληνες οπαδούς και φίλους μας, έχει περάσει υπερβολικά πολύς καιρός από την τελευταία μας επίσκεψη.

Ποιο είναι το καλύτερο doom metal riff όλων των εποχών;

Το doomy riff του "Dazed And Confused" από τους Led Zeppelin.

Isole

Στον metal κόσμο όλοι μιλάνε για το νέο άλμπουμ των Metallica και το τραγούδι που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το άκουσες; Σου αρέσουν οι Metallica;

Οι Metallica ήταν μια αξιοπρεπής μπάντα πριν 25 χρόνια. Δεν με ενδιαφέρουν καθόλου πια. Δεν υπάρχει ελπίδα γι' αυτούς, έπρεπε να τα είχαν παρατήσει πριν πολύ καιρό. Το μόνο πράγμα που θαυμάζω σήμερα στους Metallica είναι το δεξί χέρι του Hetfield.

Τα τελευταία λόγια σου ανήκουν για να απευθυνθείς στους οπαδούς σας στην Ελλάδα.

Είναι τέλεια που θα επισκεφτούμε πάλι την Ελλάδα. Θα κρατήσουμε τη φλόγα ζωντανή μαζί, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τα λέμε εκεί!

  • SHARE
  • TWEET