Oceandvst

Floating

Self Released (2021)
Από τον Αντώνη Μαρίνη, 24/06/2021
Το λένε pop-punk και είναι απλό
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ήταν μια φορά κι έναν καιρό το "Riot!". Ναι, των Paramore, που κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Ανάμεσα σε όλους τους δίσκους που κατά καιρούς έχουν ειπωθεί πως άλλαξαν τον κόσμο, ο συγκεκριμένος θα αναφερθεί σπάνια, έως περίπου ποτέ. Είναι η ευχή και η κατάρα του να παίζεις εμπορικά στη σκληρή μουσική; Ή οι γυρισμένες πλάτες εκείνων που «μεγάλωσαν, ωρίμασαν και ξεπέρασαν» τις ομορφιές και τις νεανικές αλήθειες που φώναζε τότε η Hayley Williams; Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία του άλμπουμ έχει γραφτεί στα βιβλία της ιστορίας, κι αυτό δεν αλλάζει.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τους Oceandvst ρωτάς και δεν αδικώ πάρα πολύ την απορία σου. Ακόμα κι αν παρακολουθείς τα όσα συμβαίνουν στον μοντέρνο εναλλακτικό ήχο, δεν είναι ό,τι πιο παράλογο να σου έχει ξεφύγει το όνομα της μπάντας. Σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, η συναυλιακή παρουσία (τότε που γίνονταν αυτά) και τα singles που κυκλοφορούν τακτικά τα τελευταία χρόνια θα ήταν αρκετά για να τους δώσουν μία θέση πολύ ψηλά στη λίστα των ανερχόμενων ονομάτων στον εγχώριο μικρόκοσμο. Στο εδώ και το τώρα, αυτό μάλλον έχει συμβεί μόνο για εκείνους που ασχολούνται πολύ ενεργά με τη σκηνή.

Η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά του σχήματος από τη Θεσσαλονίκη προσθέτει κάμποσα θαυμαστικά στην κατάσταση. Έχει έναν αέρα που θυμίζει έντονα τις εποχές που τα ροκ ραδιόφωνα έλιωναν για πάνκικους ρυθμούς και τεράστιες μελωδίες, αλλά πατάει γερά στο σήμερα. Το μπάσιμο με τα 'wo-oah' στο "The Risk" σε πιάνει από το χέρι και το ρεφραίν σε πετάει στην πίστα. Το "After All These Years" με τα απέριττα 'I don't fucking need you!' και τη γέφυρα με το τούπα-τούπα δεδομένα θα απογειώνεται με φωνές σε ζωντανό πλαίσιο. Οι εναλλαγές των "All Yours" και "Minor" φέρνουν στο μυαλό την παρέα της Jenna McDougall με την καλύτερη δυνατή έννοια.

Το "Floating" είναι ένα κοκτέιλ ενέργειας και κεφιού. Δεν αφήνει χώρο για φθήνιες και ηλίθιες συμπεριφορές. Φοράει τις επιρροές του σαν παράσημα, χωρίς να δίνει σημασία σε εκείνους που θα ξινίσουν χωρίς να ακούσουν νότα. Δίπλα στα χαμόγελα και τις λοξές ματιές, οι Oceandvst έχουν αρχίσει να φτιάχνουν μία δική τους φωνή, κι αυτή είναι η σημαντικότερη νίκη τους. Το αναπάντεχα explicit "The Lies Will Give You What You Need", το ροκάδικο "Again" και το περιπετειώδες "Great Escape" είναι εκεί για όσους ανοίξουν τα αυτιά τους. Ακούγεται ιδανικά με γυαλιά ηλίου, ψηλό ποτήρι με παγάκια και ό,τι τραβάει η όρεξή σου για περιεχόμενο.

  • SHARE
  • TWEET