Nala Sinephro

Space 1.8

Warp Records (2021)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 14/10/2021
Θαυμάσια ηχητική ομορφιά και φυσική καινοτομία που δρα σαν φάρμακο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η με έδρα το Λονδίνο και ρίζες στην Καραϊβική (Μαρτινίκη) και το Βέλγιο συνθέτης και αρπίστρια παρουσιάζει την πρώτη ολοκληρωμένη της προσωπική δουλειά. Αυτή η κυκλοφορία έρχεται να κοντράρει στα ίσα το "Promises" των Floating Points, Pharoah Sanders και LSO όσο αφορά τον ας πούμε ambient jazz ήχο της εποχής. Η καλλιτέχνης είναι ενεργό μέλος και έχει συνδράμει σε εξαιρετικές δουλειές της ανερχόμενης σκηνής της πόλης. Είναι φυσικός. Έχει εργαστεί ως μηχανικός. Έχει εντρυφήσει στις συχνότητες και την επίδραση τους στον ήχο.

Αυτό το θεραπευτικό ηχητικό χάδι κατέχει ψυχαναλυτικές ικανότητες, γνώσεις αντιμετώπισης κρίσεων και παίζει κομψά με το μυαλό σου και το σώμα σου. Φτιάχτηκε πριν δύο-τρία χρόνια όταν η Nala ανάρρωνε από σοβαρή ασθένεια. Η ίδια το περιγράφει σαν ιατρικό! Συνδυάζει ζωντανά τα όργανα και κρουστά, πλήκτρα, έγχορδα και πνευστά δημιουργούν μια χαλαρή και απαλή, αλλά πολυεπίπεδη ηχητική παλέτα. Η αρπα ακούγεται μόνο στις συνθέσεις 5 και 8. H Nala επικεντρώνεται σε synths και αξίζει να σημειώσουμε ότι στις συνθέσεις της ακούμε τους εξαιρετικούς Nubya Garcia, Ahnansé, Rudi Creswick και Edward Wakili-Hick. Επιπλέον δεν μπορώ να μην αναφέρω και τους Jake Long, James Mollison, Lyle Barton, Shirley Tetteh, Wonky Logic και Twm Dylan. Οι ήχοι είναι ατμοσφαιρικοί. Πλήκτρα από τον ουρανό. Νιώθεις οτι ακούς τον ήχο του διαλογισμού. Ολα ακούγονται σαν να είσαι στη φύση. Παλμοί, αέρας, τοπία που έρχονται σε αντίθεση με την ενέργεια που μεταδίδουν σαξόφωνο, μπάσο και τύμπανα όπου εμφανίζονται.

Χαλαρωτικά και επαναλαμβάνω θεραπευτικά vibes. Ο δίσκος θα κάνει εντύπωση για αυτό που σε κάνει να νιώθεις. Δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκος ή πολύπλοκος, άλλα τα ευαίσθητα πλήκτρα δημιουργούν έναν μοναδικό και ατρόμητο ήχο. Μυστικισμός σε ένα όμορφο έργο τέχνης. Μια συνειδητή μικρότητα και μια ευπρόσδεκτη απλότητα που εστιάζουν στον εσωτερικό σου κόσμο. Ενα οδηγούμενο από synths χαλαρό ambient jazz δημιούργημα. Σταθερό, απλό και σίγουρο όσο μια αναπνοή.

Spotify
Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET