Hey Colossus

In Blood

Wrong Speed Records (2023)
Από τον Αντώνη Καλαμούτσο, 21/08/2023
Ο ιδανικός τρόπος να εορταστούν 20 χρόνια rock αριστείας
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Το 14ο studio άλμπουμ των Βρετανών rock μαστόρων έρχεται να σφραγίσει ιδανικά μια υπέροχη πορεία 20 ετών. Αρκετές φορές μέσα σε αυτό το διάστημα, κάποιοι από εμάς ξοδέψαμε μια κάποια ενέργεια για να σε πείσουμε ότι οι Hey Colossus είναι ένα θαυμάσιο και τρομερά υποτιμημένο γκρουπ. Τρία χρόνια έπειτα από το φανταστικό "Dances/Curses", θα επιχειρήσω ξανά το ίδιο.

Αν κι εξακολουθούν να συστήνονται στον έξω κόσμο ως noise rock σχήμα, η δύναμη των Hey Colossus πάντα βρισκόταν στο πόσο οικουμενικός και πολυδιάστατος είναι ο ήχος τους. Στοιχεία από ψυχεδέλεια, από κλασικό alternative/grunge ήχο ή από ακόμα κλασικότερο 80s new wave, μπορούν να ταυτοποιηθούν στο στυλ τους, χωρίς ποτέ αυτό το γκρουπ να φοβάται να πειραματιστεί ή να σηκώσει πολύ τα επίπεδα του θορύβου.

Αν θεωρήσουμε λοιπόν πως το μεγάλο τους ταλέντο βρίσκεται στο πως συμπυκνώνουν όλα αυτά τα στοιχεία σε σύντομες και ευκολοάκουστες συνθέσεις, το "In Blood" ίσως αποτελεί κι ένα από τα πιο επιτυχημένα τους άλμπουμ. Διότι εκεί που ο προκάτοχος του ήταν ένας διπλός δίσκος με μεγάλη στιλιστική ποικιλία, το νέο τους άλμπουμ χρειάζεται μόνο 8 συνθέσεις σε μόλις 40 λεπτά για να παρελάσουν ηχητικά όλα τα παραπάνω, με τρόπο εντυπωσιακά συμπαγή και συμπυκνωμένο.

Στιχουργικά, το "In Blood" εμπνέεται από θρύλους του μεσαιωνικού βρετανικού folklore, εμποτίζοντας στα τραγούδια μια παράξενη, σχετικά απόκοσμη ατμόσφαιρα. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού κινείται εξάλλου σε mid-tempo ρυθμούς, αφήνοντας αρκετό χώρο στην μουσική να απελευθερώσει την αύρα και τις δυναμικές της. Τα "My Name In Blood" και "Over Cedar Limb" ως αρχή και τέλος του άλμπουμ, επιβάλλουν την καλά μασκαρεμένη τους ψυχεδέλεια και κυριαρχούν στην επίγευση που αυτό αφήνει.

Ενδιάμεσα, παρά το γεγονός πως οι αυξομειώσεις δεν είναι και πολύ αισθητές - κοινώς, τα τραγούδια μοιάζουν πιο ομοιόμορφα απ' όσο πραγματικά είναι - υπάρχουν πολλά να θαυμάσει κανείς. Η υπόκωφη ποστ-πανκίλα του τρομερού "I Could Almost Care", το ατμοσφαιρικό "Avalon" ή το σούπερ fuzz-άρισμα του "Perle" αποτελούν στιγμές στις οποίες οι Hey Colossus επιδεικνύουν, χωρίς υπερβολές, την μεστότητα και την ποιότητα της τραγουδοποιίας τους. Τα πάντα μελωδικά φωνητικά του Paul Sykes - μόνο εμένα θυμίζουν κάτι από New Order; - επιβάλλουν χωρίς εξάρσεις την προσωπικότητα τους, ενώ οι κιθάρες επιδίδονται σε πολύχρωμα, ήπια παιχνιδίσματα.

Οι πληροφορίες λένε πως οι Hey Colossus είναι ένα γκρουπ που κατεξοχήν ξεχωρίζει σε ζωντανό περιβάλλον. Η πανδημία τους στέρησε την δυνατότητα να περιοδεύσουν για το, ως τότε, πιο επιτυχημένο τους άλμπουμ, ευχόμαστε όμως αυτή την φορά, έχοντας ως επιπλέον όπλο και τα οχτώ διαμαντάκια του "In Blood", να βρεθούν κάπου, κάπως κοντά στην πόλη μας. Θα ήταν υπέροχα να γιορτάσουμε μαζί τους μια εικοσαετία υποτιμημένου αλλά και αντιστρόφως ανάλογα ποιοτικού, πολυσυλλεκτικού rock. Ο νέος τους δίσκος μπορεί να αποτελέσει μια θαυμάσια εισαγωγή!

Bandcamp

  • SHARE
  • TWEET