Heave Blood & Die

Burnout Codes

Fysisk Format Records (2024)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 24/04/2024
Ένα από τα καλύτερα κρυμμένα post-punk μυστικά της χρονιάς αποκαλύπτεται μπροστά μας
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Είναι μερικές κυκλοφορίες που τραβάνε μονομιάς το βλέμμα. Η Fysisk Format είναι ένα label γεμάτο εναλλακτικά και πειραματικά καλούδια που πολλάκις μας έχει προσφέρει συγκινήσεις με μουσικές ανακαλύψεις. Οι Νορβηγοί Heave Blood & Die είναι ένα καλά κρυμμένο μυστικό της τοπικής post-punk σκηνής. Τι εννοείς αν υπάρχει; Να σου θυμίσω τους Mirror Of Haze; Με τρία άλμπουμ, και μια υποψηφιότητα για Νορβηγικό Grammy, το συγκρότημα έχει ανέλθει ως ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα alternative σχήματα της περιοχής του, εκκινώντας όμως από ένα post/stoner/sludge υπόβαθρο. Στο τέταρτο άλμπουμ τους, "Burnout Codes", οι Heave Blood & Die σε αναγκάζουν να τους μάθεις και να τους ακούσεις.

Ηχητικά, για ακόμη μια φορά οι Νορβηγοί συνδυάζουν shoegaze, post-rock και κυρίως post-punk. Οι metal καταβολές τους έχουν μείνει στο παρελθόν, αν και εκπροσωπούνται από τον Killing Joke - ικό ήχο στις κιθάρες και την παραγωγή. Όσον αφορά τη συνύπαρξη τυμπάνων και drum machine, θα θυμίσει μαζί με τις ατμόσφαιρες των synths, την προσέγγιση καλλιτεχνών τύπου Pertubator (και ειδικά του Final Light project του), και σε μικρότερο βαθμό underground ηρώων όπως οι Crime Of Passing. Το promo ανέφερε και ως επιρροή σχήματα σαν τους Viagra Boys και τους Idles, και ομολογουμένως, όσο εύκολο και αν είναι ένα τέτοιο namedrop, έχει ουσία αν ψάξεις τα ρυθμικά μέρη, τα θορυβώδη κιθαριστικά τσιτώματα, και κυρίως τη βραχνή χροιά και τις φωνητικές γραμμές του τραγουδιστή, συνυπολογίζοντας και την εκτίμηση της μπάντας στο προ εικοσαετίας Νεοϋορκέζικο post-punk revival.

Το "Burnout Codes" για μισή ώρα ηχεί μεγαλύτερο και επιβλητικότερο των επιμέρους του. Οι φιλτραρισμένες επιρροές και τα συνθετικά κόλπα, σαφή και κατανοητά αλλά όχι απλοϊκά, στιβάζονται σε οκτώ συνθέσεις που έχουν αέρα συλλογής best-of. Επιπρόσθετα, η επιθετική και συχνά δυσοίωνη ατμόσφαιρα, εφάμιλλη της αισθητικής συνύπαρξης των post-punk και post-metal όταν αυτά αγγίζουν τις παρυφές τους που συνορεύουν, εμποτίζει το άλμπουμ με ένα αέρα ζωτικής κρισιμότητας. Το εναρκτήριο, κοινωνικά ευαίσθητο "Dog Days" σε αρπάζει μονομιάς, και η συνέχεια με το παραμορφωμένο μα τόσο ανανεωτικά ‘90s "Men Like You" δεν σε αφήνει με τίποτα. Οι Heave Blood & Die έχουν δομήσει εξαιρετικά το tracklist τους και δικαιώνονται, αφού οι ακροάσεις δεν εξασθενούν τον ενθουσιασμό ή την επιμονή του ακροατηρίου στο να δεθεί με τις ατμόσφαιρες της μπάντας.

Από το εξώφυλλο μέχρι το σχεδόν darkwave doomer σβήσιμο του δίσκου με το "Seen It All" το "Burnout Codes" διακατέχεται από μια εντελώς γλυκιά και νοσταλγική αύρα. Κρύβει όμως και ένα βαθύ σκοτάδι, αφού ο μπασίστας Eivind Iminge αυτοκτόνησε προς το τέλος των ηχογραφήσεων. Δέσμιο των επιρροών και των αισθητικών επιλογών και φαντασιακών του, που όμως το δικαιώνουν σε κομμάτια όπως το φτιαγμένο για συναυλίες "Stress City" ή το "HEATWAVE 3000" που βουτά στην gothic παράδοση των ‘80s, το τέταρτο άλμπουμ της μπάντας είναιένα βήμα προς νέα πελάγη, αυτά της μελαγχολίας και της βραδύκαυστης οργής και εσωτερικής αγανάκτησης.

Σε παρόντα χρόνο, αποτελεί ένα ψυχρό όσο και οικείο, post-punk άλμπουμ που αποφεύγει έντεχνα αρκετές από τις παγίδες που υφίστανται στα μονοπάτια που κινείται. Κυρίως όμως, οι Heave Blood & Die αποτυπώνουν ιδανικά και ανά στιγμές εντυπωσιακά όσα σκιαγράφησαν, ακόμα και αν ένα σκληρό παιχνίδι της μοίρας τα έκανε όλα πιο έντονα. Μην διστάσεις λοιπόν, γιατί εδώ έχουμε ένα από τα post-punk «υπόγεια» διαμαντάκια (sic) που δεν θα του δοθούν μαζικά όσες ευκαιριες του αξίζει. Μάντεψε γιατί.

Bandcamp
Spotify

  • SHARE
  • TWEET