Dee Snider

Leave A Scar

Napalm (2021)
Από τον Σπύρο Κούκα, 22/07/2021
Μια επιβεβαίωση ότι το πάθος για μουσική δεν κοιτάζει ηλικίες κι επιτεύγματα για να συνεχίσει να καίει
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πιάνοντας την κουβέντα για θρυλικά τοτέμ του σκληρού ήχου, ο Dee Snider αποτελεί μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες και σεβάσμιες μορφάρες αυτού, ένας frontman παλαιάς κοπής που έχει καπαρώσει ήδη τη θέση του στα κιτάπια της hard & heavy ιστορίας. Με όχημα τους Twisted Sister, ο εντυπωσιακός mainman τους έχει καταγράψει αμέτρητα μουσικά χιλιόμετρα, όντας υπεύθυνος για κάποιους από τους πιο τραγουδισμένους ύμνους του χώρου, αλλά και πρωταγωνιστής στη μάχη κατά της λογοκρισίας έκφρασης που ήθελε να επιβάλει η PMRC τότε, την περίοδο των '80s. Πλέον, με τέσσερις γεμάτες δεκαετίες δράσης στην πλάτη του, ο Dee συνεχίζει απτόητος να δισκογραφεί και να βρίσκεται με κάθε ευκαιρία πάνω στο αγαπημένο του σανίδι, με το "Leave A Scar" να είναι η πιο πρόσφατη απόδειξη επ’ αυτού, μια ακόμη επιβεβαίωση ότι το πάθος για δημιουργία δεν κοιτάζει ηλικίες κι επιτεύγματα για να συνεχίσει να καίει.

Ο διάδοχος του προ πενταετίας "For The Love Of Metal" έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη μουσική βιομηχανία, μια στιγμή που η τελευταία προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές που άφησε πίσω της η γνωστή πανδημία, με την πλειονότητα των καλλιτεχνών να παρεμποδίζονται εκφραστικά και δημιουργικά, χάνοντας ταυτόχρονα την άμεση επαφή με την οπαδική τους βάση. Υπό αυτό το πρίσμα, το εναρκτήριο "I Gotta Rock (Again)" δίνει το στίγμα της συνολικής κυκλοφορίας, με το δίστιχο "It's that time again/Did you think that it would end?" που σε πιάνει από τα μούτρα μεμιάς, να είναι ενδεικτικό των προθέσεων και της διάθεσης του αειθαλούς frontman.

Συνολικά, λοιπόν, το "Leave A Scar" είναι μια τίμια κυκλοφορία που προσπαθεί να είναι up to date με τις τριγύρω εξελίξεις του είδους που κινείται. Και πάλι με τον Jamey Jasta στη βασική σύνθεση και πίσω από την κονσόλα, να χαρίζει τη φρεσκάδα και τον απαιτούμενο «τσαμπουκά» ποικιλοτρόπως, το άλμπουμ έχει όλα τα καλά μιας σύγχρονης heavy metal κυκλοφορίας - αλλά, ταυτόχρονα, και τις περισσότερες από τις παθογένειες αυτών. Έτσι, ο Snider ακούγεται ανέγγιχτος από τα σημάδια του χρόνου, με τη χαρακτηριστική του φωνή, αναλλοίωτη, να κουμπώνει ιδανικά με το διαθέσιμο υλικό. Συγχρόνως, παραγωγή και μίξη σκοτώνουν, τα hooks των τραγουδιών πάνε κι έρχονται, ενώ τα κιθαριστικά leads φαντάζουν flashy κι εντυπωσιακά, ικανά να τραβήξουν από μόνα τους την προσοχή.

Ωστόσο, το πρόβλημα του δίσκου έγκειται στην αρκετά μεγάλη του έκταση, καθώς δώδεκα τραγούδια είναι παραπάνω από αρκετά, με τουλάχιστον τρία - τέσσερα από αυτά να φαντάζουν ως fillers που ακολουθούν μια πεπατημένη συνθετική μανιέρα χωρίς καμία απόκλιση. Δυστυχώς, η κατανομή τους δημιουργεί μια ξεκάθαρη «κοιλιά» στο μέσο του άλμπουμ, η οποία καταστρέφει τις θετικότατες εντυπώσεις που δημιουργεί η straightforward έναρξη του και το αδικεί στην τελική ετυμηγορία. Παρ’ όλα αυτά - και αναλογιζόμενοι ότι ο βετεράνος frontman βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη δύση της τεράστιας καριέρας του όσο περνούν τα χρόνια - το "Leave A Scar" μοιάζει ένας άξιος διάδοχος του "For The Love Of Metal", συνεχίζοντας στα ίδια μονοπάτια με εκείνο και χαρίζοντας μας και μια ιστορική συνεργασία του Snider με τον George "Corpsegrinder" Fisher των Cannibal Corpse, στο "Time To Choose".

  • SHARE
  • TWEET