Phoebe Bridgers: «Η μουσική του Eric Clapton είναι τρομερά μέτρια και ο ίδιος διάσημος ρατσιστής»

Η μουσικός εξηγεί τις στιχουργικές της αναφορές στον θρυλικό κιθαρίστα και τον John Lennon

17/08/2020 @ 10:43

Σε πρόσφατη συνέντευξή της η Phoebe Bridgers αναφέρθηκε, παρέχοντας εξηγήσεις, στην «επίθεση» που πραγματοποίησε εναντίον του Eric Clapton στους στίχους του "Moon Song".

Στο εν λόγω τραγούδι, που περιλαμβάνεται στον τελευταίο, εξαιρετικό της δίσκο "Punisher", συναντάται ο εξής στίχος:

"We hateTears In Heaven’/ But its sad that his baby died," που είναι σαφώς μια αναφορά στο τραγούδι του Clapton από το 1992, γραμμένο για τον θάνατο του τετράχρονου γιού του, Conor.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Double J, η Bridgers, αφού δήλωσε πως δεν έχει επικοινωνήσει κάποιος από τον κύκλο του μαζί της με αφορμή τους στίχους αυτούς, εξήγησε το σκεπτικό πίσω από τους στίχους:

«Ξέσπασα εναντίον του Eric Clapton γιατί πιστεύω πως η μουσική του είναι τρομερά μέτρια και ο ίδιος είναι ένας διάσημος ρατσιστής. Μερικές φορές, κάποιοι άνθρωποι είναι είτε πολύ προβληματικοί είτε σχετικά άσημοι και δεν ακυρώνονται.

Θέλω να πω πως, αν σήμερα έκανε μια ρατσιστική δήλωση ο Clapton, δεν νομίζω να αποτελούσε είδηση, σε αντίθεση με παρόμοιες περιστάσεις στα '60s και '70s».

Η Bridgers, στο σημείο αυτό, λογικά αναφέρεται σε μια συναυλία του Clapton στο Birmingham το 1976, όπου ο Clapton είχε πραγματοποιήσει ρατσιστικά σχόλια, που αργότερα είχε δηλώσει πως ήταν μέρος ενός ακραία χιουμοριστικού ξεσπάσματος.

«Αρχικά, οι στίχοι προορίζονταν ως "We hate Eric Clapton". Τώρα όμως, νιώθω πως είναι πιο τραγικό, αφού αναφέρομαι σε ένα τραγούδι για ένα νεκρό παιδί.

Το "Tears In Heaven" όμως είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια, κάτι που καθιστά τον στίχο ψευδή ουσιαστικά, του δίνει όμως μια πιο ποιητική ματιά».

Σε παλαιότερη συνέντευξη της, η Bridgers αναφερόμενη εκ νέου στον συγκεκριμένο στίχο, είχε αποκαλύψει πως ο παραγωγός του Punisher, Tony Berg, την είχε παρακαλέσει να μην επιτεθεί στον Clapton με εκείνη να δηλώνει ανένδοτη.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι δεν της αρέσει στη δισκογραφία του Clapton, η Bridgers σχολίασε πως:

«Είναι πολύ λευκή. Είχε δηλώσει δημόσια πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα μέρος για λευκούς και πως οι μαύροι πρέπει να εξαφανιστούν. Πιστεύω πως η μουσική του είναι βαρετή, το γεγονός όμως πως ήταν και κακός σαν άνθρωπος το κάνει χειρότερο».

Ο επόμενος στίχος του "Moon Song", αναφέρεται στον John Lennon, για την ακρίβεια:

"And we fought about John Lennon/ Until I cried".

Σε συνέντευξή της στο Boston Glove, η Bridgers εξήγησε πως με αυτή την αναφορά να δηλώσει την απέχθειά της προς τον άνθρωπο και όχι καλλιτέχνη Lennon, συγκεκριμένα το γεγονός πως ασκούσε βία ενάντια της πρώτης συζύγου του.

«Ήταν από τους πιο πλαστούς ακτιβιστές που έχουν υπάρξει», δήλωσε η νεαρή καλλιτέχνιδα, για να συνεχίσει:

«Δεν μπορείς να αγνοήσεις πως κάποιος δεν ήταν καλός άνθρωπος επειδή σου αρέσει η τέχνη του, όπως δεν μπορείς αντίστροφα να πεις πως αφού μισείς τον Eric Clapton άρα και η μουσική του δεν αξίζει, συχνά είναι το ίδιο άτομο».

Πρόσφατα, η Bridgers κυκλοφόρησε ένα ιδιαίτερο video για το "I Know The End", ενώ το "Punisher" αναδείχθηκε ως ο άτυπος δίσκος του μήνα Ιουλίου από την συντακτική ομάδα του site.

  • SHARE
  • TWEET