The Brian Jonestown Massacre, The Velvoids @ Fuzz Club, 14/07/14

Πρώτη live εμφάνιση στην Ελλάδα για την επιδραστικότερη psych-rock μπάντα των τελευταίων δεκαετιών

Από την Κατερίνα Μυτιληναίου, 16/07/2014 @ 10:34
The Velvoids:

...όντως υπάρχει αθηναϊκό garage / rock 'n' roll εκεί έξω...

Με δεκαετή πλούσια παρουσία στις μουσικές σκηνές και το πρώτο τους (sic) LP* στην κυκλοφορία, οι Αθηναίοι The Velvoids άνοιξαν τη σημαντικότερη psych συναυλία των τελευταίων ετών στη χώρα μας και μάλλον τους άξιζε. Με lo-fi επίστρωση, μπλούζα Ramones -R.I.P. Tommy!- και πείρα στα opening, βγήκαν λίγο πριν τις 21:30 και γέμισαν τον χώρο με μουσικές, που σίγουρα κρύβουν περισσότερες και πλουσιότερες επιρροές απ' αυτές που φαίνονται με την πρώτη (ενν. Black Rebel). Με άρωμα γυναίκας στα (απλά και καθαρά αλά White Stripes) drums, συνοδεία φυσαρμόνικας σε σόλο κι έναν κιθαρίστα-showman, η μισή ώρα που βρέθηκαν κάτω από τους προβολείς του fuzz ήταν αρκετή για να δείξουν σε όλους μας περί τίνος πρόκειται. Αν όντως υπάρχει αθηναϊκό garage / rock 'n' roll εκεί έξω, κάπως έτσι θα 'ναι.

* Στον δίσκο "Polynesia Baby" (TBMr Records) περιέχονται τα τραγούδια "Moonlite Blender" και "Talk In Red" που ακούγονται στο αμερικάνικο ραδιόφωνο.

The Brian Jonestown Massacre:

Πρώτη live εμφάνιση στην Ελλάδα για την επιδραστικότερη psych-rock μπάντα των τελευταίων δεκαετιών

Η χώρα χορεύει σε ψυχεδελικούς ρυθμούς αρκετό καιρό τώρα και το κοινό τη Αθήνας κρίθηκε έτοιμο πια να υποδεχθεί τους Πατέρες 'τρομερών παιδιών' σαν τους The Black Angels, Black Rebel Motorcycle Club, Allah-las, Dead Meadow, Wooden Shjips, Crystal Stilts, Asteroid #4 και Black Lips, όπως πολύ εύστοχα ανέφερε και το δελτίο τύπου της συναυλίας. Ο Ricky Maymi επιστρέφει στους Brian Jonestown Massacre και ο Anton Newcombe φέρνει παρέα και τους Matt Hollywood, Joel Gion, Robert Campanella, Frankie Emerson, Collin Hegna και Dan Allaire, σε μια από τις πιο πολυαναμενόμενες συναυλίες των τελευταίων χρόνων!



Απωθημένο πολλών, η ανακοίνωση της εμφάνισης των Brian Jonestown Massacre στην Ελλάδα έφερε κύματα ενθουσιασμού στο κοινό, που τον απέδειξε και κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Ο κόσμος άρχισε να μαζεύεται από νωρίς και, όπως όλα έδειχναν, γέμισε ασφυκτικά (με όλη τη σημασία της ασφυξίας) τον κάτω χώρο του venue. Δεν ξέρω αν ο εξώστης έπαιρνε κανονικά αέρα, γιατί εμείς στην πλατεία σπάνια, αλλά αυτό είναι ένα θέμα που δεν θα κλείσει ποτέ με τις διοργανώσεις τέτοιων συναυλιών κατακαλόκαιρο σε κλειστούς χώρους. Τουλάχιστον ο ήχος ήταν απροσδόκητα ποιοτικός.



Η ώρα πήγε 22:30 και η σκηνή γέμισε μουσικούς, μαράκες, ντέφι, γυαλιά ηλίου και παντώς είδους χαϊμαλιά που μας έβαλαν απευθείας σε psych mode. Χθες το βράδυ μάθαμε πώς μπορούν να συντονιστούν άψογα οκτώ μουσικοί επί σκηνής, τουλάχιστον οι τέσσερις εξ' αυτών κιθαρίστες, και λέω «τουλάχιστον» γιατί και  ο κιμπορντίστας ενίοτε σήκωνε την κιθάρα του. Επίσης, είδαμε ένα άλλο -έκκεντρο- στήσιμο μπάντας, ένεκα η underground κληρονομιά, με τη μία φωνή να στέλνει παραμορφωμένα ηχητικά κύματα από τέρμα αριστερά, τον ντράμερ αρκετά προωθημένο και κεντρικό όργανο το ...ντέφι. Η αρχή στα υπόγεια του Σαν Φρανσίσκο τιμήθηκε δεόντως από την shoegaze αισθητική του intro και η καλιφορνέζικη ψυχεδέλεια δεν άργησε να εξαπλωθεί.



Τα διαλείμματα μεταξύ των τραγουδιών ήταν αρκετά και οι μουσικοί πότε αργόσυρτοι, πότε σχεδόν στατικοί, αλλά όλα αυτά τελικά προσέδωσαν έναν ακόμα πιο ταιριαστό αέρα στη βραδιά.



Η μπάντα -αν και δεν θα χαρακτηριζόταν επικοινωνιακή πέραν μιας μοναδικής απόπειρας χιούμορ σε αμερικανική αργκό- εμφανίστηκε πολύ ευχαριστημένη από την ανταπόκριση του κοινού, το οποίο και ευχαρίστησε αρκετές φορές. Η δίωρη διάρκεια του χορταστικού setlist είναι μια απόδειξη της σχέσης σεβασμού που χτίζει ο Newcombe με το κοινό του. Μέσα σ' αυτές τις δύο ώρες, πέρασαν τ' αυτιά μας από πολλά rock 'n' roll, folk, new wave, noise pop και garage κύματα, με τους Stones πανταχού παρόντες, κι όλα αυτά με τη μεγάλη συνθετική συνοχή που πετυχαίνουν οι Brian Jonestown Massacre.



Εξαιρετική και πολύ σημαντική βραδιά.

Αθήνα 2013-2014 = τύφλα να 'χει το Austin Psych Fest!
SETLIST

Whoever You Are
Who?
Wisdom
Jennifer
What You Isn't
Food For Clouds
Got My Eye On You
The Devil May Care (Mom And Dad Don't)
Prozac Vs. Heroin
Goodbye (Butterfly)
Anenome
No Come Down
Nevertheless
Not If You Were The Last Dandy On Earth
Days, Weeks And Moths
Whatever Hippie Bitch
Servo
Sailor
Yeah Yeah
Oh Lord
(David Bowie I Love You) Since I Was Six
That Girl Suicide
Down
When Jokers Attack

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com
  • SHARE
  • TWEET