Michelle Gurevich @ Fuzz, 09/12/16

H Μichelle ξαναχάρισε τη μουσική της απλόχερα στο κοινό, που την κατάπινε αδηφάγα

13/12/2016 @ 14:25

«Έρχεται ξανά η Chinawoman στην Αθήνα!», θα ζητωκραυγάσουν οι σταθεροί φαν της Καναδής μουσικού, που την περιμένουν πώς και πώς κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα. «Αυτήν τη φορά στον τέταρτο δίσκο της "New Decadance" χρησιμοποιεί το κανονικό της όνομα, Michelle Gurevich», θα προσθέσει κάποιος πιο παρατηρητικός. Ίσως υπάρξει και η ερώτηση όμως «ποια είναι αυτή». Πολλές απαντήσεις μπορούν να δοθούν.

Μπορεί κανείς να μιλήσει για μία θηλυκή εκδοχή του Leonard Cohen (με τεράστια προσοχή και ταπεινότητα, αναφερόμενοι στον προσφάτως αποθανόντα), μπορεί κανείς να μιλήσει για τη βελούδινα στεντόρεια φωνή της, για τους στίχους της που χτυπάνε κατευθείαν τον στόχο τους, για το ιδιαίτερο στυλ της, που παρά τις όποιες επιρροές, έχει κάτι αυθεντικό στην ουσία του και γίνεται ολόδικό της. Ό,τι, όμως, κι αν ειπωθεί, δεν είναι αρκετό να εξηγήσει τι ακριβώς είναι η Michelle Gurevich, άμα δεν την ακούσει κανείς από κοντά να παίζει τη μουσική της και να τη μοιράζεται με το κοινό.

Michelle Gurevich

Το σχεδόν γεμάτο Fuzz Music Club υποδέχτηκε για μια ακόμη φορά, λοιπόν, στη σκηνή του την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου την τέως Chinawoman, νυν Michelle Gurevich για να παρουσιάσει με τον πιο λιτό και αυθεντικό τρόπο το τελευταίο της CD. Η τελευταία συναυλία της για το 2016, ξεκίνησε στις 22:30, με το "First Six Months Of Love", ένα νέο κομμάτι από τον φετινό της δίσκο, τραγουδώντας στον παραλήπτη του κομματιού να της δώσει τους πρώτους μήνες πάθους μίας σχέσης, πριν αρχίσει η φθορά και η ανία. Και τι πιο φυσικό να συνεχίσει με το "To Be With Others" κλείνοντας προκλητικά το μάτι, προφέροντας τις λέξεις που συνήθως δεν τολμούμε να πούμε, ακόμα κι αν τις σκεφτόμαστε.

Michelle Gurevich

Η μουσική της δινόταν απλόχερα στο κοινό, που την κατάπινε αδηφάγα. "Show me the face of the one I’ll love", ζητούσε. Και η απάντηση δόθηκε με δύο νέα της κομμάτια, το "Behind Closed Doors" και το "Russian Romance". Ξαναθύμισε τα "Good Times Don’t Carry Over", "Lovers Are Strangers" και πως κάποτε έκανε "Vacation From Love" για να καταλήξει να μιλάει για το οικείο ανοίκειό του έρωτα με το "My Familiar Unfamiliar", παραδεχόμενη πως έγραψε κι ένα κομμάτι αγάπης επιτέλους. To "Kiss In Taksim Square" γνωστό κι αγαπημένο -θα τόλμαγε να πει κανείς κι επίκαιρα αναγκαίο.

Η συναυλία όδευε σιγά σιγά προς το τέλος της. Στο μεταξύ, βέβαια, η Gurevich δεν αμέλησε να πει όλα όσα λένε οι καλλιτέχνες που επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος· πόσο χαίρεται που επιστρέφει στην Αθήνα και μερικές λέξεις στα ελληνικά. Έκανε κι ένα αστείο, που κάποιοι το έπιασαν, οι περισσότεροι όχι, κι εκείνη ακομπλεξάριστη είπε απλά «Νόμιζα πως θα το βρίσκατε αστείο» και σηκώνοντας απλά τον ώμο συνέχισε με τα επόμενα κομμάτια της.

Michelle Gurevich

Η λίστα ολοκληρώθηκε με "What Was said", "Blue Eyes Unchanged", "End Of An Era" -επίσης νέο κομμάτι- καταλήγοντας στο αγαπημένο "Party Girl", λέγοντάς μας και την ιστορία του. Κάποιο βράδυ άκουσε μια ιστορία για μία 40άρα που αποφάσισε να κάνει επιτέλους ναρκωτικά, μην έχοντας κάνει ποτέ ξανά στη ζωή της για να νιώσει τι θα πει να είσαι party girl. Οπότε το ίδιο βράδυ, η Michelle, γύρισε σπίτι της, κι έκατσε να γράψει κάτι γι' αυτήν τη γυναίκα που ήταν η στιγμιαία της έμπνευση.

Έτσι, η συναυλία της -που έμοιαζε περισσότερο με μία μεγάλη μάζωξη φίλων και γνωστών από τα παλιά που τα ξαναλένε- τελείωσε. Η Gurevich και οι δύο μουσικοί που την πλαισίωναν (Lisa Bregneager -η οποία μάλιστα πάτησε και το 'κλικ' της φωτογραφίας στο εξώφυλλο του "New Decadance", και Robin Thomson) χαιρέτησαν και έκαναν μεταβολή κι έφυγαν από τη σκηνή. Το χειροκρότημα, όμως, ήταν τόσο δυνατό που το encore ήταν απαραίτητο. «Σιγά που θα σας άφηνα ανικανοποίητους» είπε η Gurevich στο κοινό που την χειροκροτούσε όσο έπιανε ξανά την κιθάρα της και την κούρδιζε για το "Drugs Saved My Life". Η αυλαία έπεσε φυσικά με το "Russian Ballerina", οι μουσικοί παρουσιάστηκαν, οι τρεις τους υποκλίθηκαν και λέγοντάς μας ένα απλό bye γνέφοντας με το χέρι, έφυγε στα παρασκήνια.

Michelle Gurevich

Απλή μα όχι απλοϊκή, ταλαντούχα, χωρίς να το παίζει σούπερ σταρ. Είναι και κάποιοι άνθρωποι που δεν αναλώνονται στα πολλά λόγια μα αφήνουν τη δουλειά τους να μιλήσει για τους ίδιους και όταν βρίσκουμε τέτοιους ανθρώπους, πρέπει συνωμοτικά να τους κλείνουμε το μάτι! Έρχονται, παίζουν και φεύγουν. Κάπου στο μέσο γίνονται ένα με το κοινό τους και κρατούν ταυτόχρονα την ορατή θέση τους. Τι αφήνουν πίσω; Μα μια ανεξίτηλη ανάμνηση μιας πολύ καλής συναυλίας! Chapeau, Michelle Gurevich! Σου κλείνουμε το μάτι και σε περιμένουμε ξανά σύντομα!

Χριστίνα Καλογεροπούλου

Φωτογραφίες: Αφροδίτη Ζαγγανά

SETLIST

First Six Months Of Love
To Be With Others
Show Me The Face
Behind Closed Doors
Russian Romance /
Good Times Don't Carry Over
Lovers Are Strangers
Vacation From love
My Familiar Unfamiliar
Kiss In Taksim Square
What Was Said
Blue Eyes Unchaged
End Of An Era
Party Girl

Encore:

Drugs Saved My Life
Russian Ballerina

  • SHARE
  • TWEET