Γιάννης Σπάθας, Άκης Τουρκογιώργης & The Blue Airways @ Κύτταρο, 24/03/15

Η εισαγωγή του "Mountains" ("Phos"), ανατάραξε τον ουρανό του Κυττάρου, κι όσοι βρέθηκαν εκεί μέσα, δεν σταμάτησαν να τραγουδούν, σ' αυτό το ξέφρενο psych-blues-prog-hard rock soirée

Από την Κέρη Καραλή, 27/03/2015 @ 14:23
Τόσα χρόνια μετά, κι ένα -προ μηνός και κάτι- sold out live (στις 06/02/15) δεν κατεστάθησαν αρκετά ώστε να περικλείσουν την αύρα της δεκαετίας του '70, που και η Ελλάδα παρήγαγε και εξήγαγε μουσική. Οπότε οι Άκης Τουρκογιώργης & The Blues Airways και Γιάννης Σπάθας ανανέωσαν το ραντεβού, στον ίδιο χώρο, στο Κύτταρο, την Τρίτη το βράδυ, 24 Μαρτίου 2015.

Έτσι όπως κοίταζα τον κόσμο, με τα μάτια της φαντασίας, να εισέρχεται στο ιστορικό λαϊβάδικο, αναρωτήθηκα πώς, καίτοι στο διάβα των 40 και πλέον ετών, ετούτη η μουσική παραμένει άσβεστη φλογίτσα σε άκρια μελωδικών κεριών; Πώς ο πόθος του ακροατή γι' αυτό το άκουσμα του παρελθόντος παραμένει ζωντανός; Πώς όσοι έζησαν τότε, κι όσοι θα ήθελαν να είχαν -τότε- ζήσει, μαζεύτηκαν, πνιχτικά ο ένας δίπλα στον άλλο, για να θυμηθούν και να γιορτάσουν;

Γιάννης Σπάθας, Άκης Τουρκογιώργης & The Blue Airways

Απάντηση σε τούτα μου τα ερωτήματα δεν έλαβα, και αρκέστηκα στη ρητορεία της στιγμής και της βραδινής περιπλάνησης. Ίσως τελικά, αυτή να ήταν και η απάντηση που έψαχνα. Το ότι δηλαδή η μνήμη, «κύριο όνομα (...), ενικού αριθμού, μόνον ενικού αριθμού και άκλιτη» («Πληθυντικός αριθμός» της Κικής Δημουλά), παραμένει πυρακτωμένη και βαθιά ηλεκτρισμένη εις τους αιώνας των αιώνων.

Και πώς άλλως, αφού ηλεκτρισμένα καθαγιάστηκε ο αέρας της νύχτας χάριν στους δύο κιθαρίστες, Σπάθα (Socrates) - Τουρκογιώργη, που έχουν αφήσει το δεξιοτεχνικό και συνθετικό τους αποτύπωμα στην ιστορία της εγχώριας σκηνής. Από την αρχή είχα την εντύπωση πως όσοι βρίσκονταν εκεί, ανέμεναν τους Socrates Drank The Conium, γύρω στο 1971-1972, να εμφανιστούν μέσα από ψυχεδελικούς καπνούς και ουρλιαχτά. Μια σταγόνα από το κώνειο εκείνης της πρώτης ηχογράφησης του ομώνυμου άλμπουμ ήταν και το "Starvation" (Polygram, 1972), το οποίο είχε επανηχογραφηθεί για το τέταρτο άλμπουμ τους, "Phos" (Vertigo, 1976), και αποτελεί την πιο προσφιλή στο κοινό εκτέλεση.

Γιάννης Σπάθας, Άκης Τουρκογιώργης & The Blue Airways

Η εισαγωγή του "Mountains" ("Phos"), ανατάραξε τον ουρανό του Κυττάρου, κι όσοι βρέθηκαν εκεί μέσα, δεν σταμάτησαν να τραγουδούν, σ' αυτό το ξέφρενο psych-blues-prog-hard rock soirée. Ενώ δεν έλλειψε το καθιερωμένο -εδώ και δεκαετίες- tribute στον Jimi Hendrix, με διασκευές στα "Foxy Lady", "Little Wing", "Purple Haze", και στους Jethro Tull ("Thick As A Brick"), Dire Straits ("Down To The Waterline"), Thin Lizzy ("Bad Reputation"), Taste ("What's Going On").

Την ατμόσφαιρα πλημμύρισαν -μεταξύ άλλων- τα "Distruction" ("On The Wings", Polygram, 1973), "The Bride" / "Queen Of The Universe" ("Phos"), "Born Again" / "Fallen Angel" ("Breaking Through", Minos, 1981), που αφιέρωσαν στον Αντώνη Τουρκογιώργη (αδελφό του Άκη και ιδρυτικό μέλος των Socrates). Η Μαρκέλλα Παναγιώτου, που έχει μπει στο σχήμα από την περίοδο της επανασύνδεσης (1999), παρούσα και το βράδυ της Τρίτης, διέρρηξε με την γυναικεία blues rock φωνή της τα τείχη της ανδροπρέπειας. Όπως επίσης, ο εξαιρετικός Μάκης Γιούλης, από τους καλύτερους αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα drummer, και γιος του Αντώνη Γιούλη, κιθαρίστα των Idols, ζωντάνευε το κοινό σε κάθε break και χτύπημα της «κάσας».

Γιάννης Σπάθας, Άκης Τουρκογιώργης & The Blue Airways

Αυτή η βραδιά απέδειξε περίτρανα πως το άρμα των Socrates, κινούμενο μέσα στους χρόνους, παραμένει τόσο ζωογόνο, μυστήριο και καλά επανδρωμένο. Μας θυμίζει πως η ιστορία του, που γράφεται με την ψυχή των ανθρώπων, δεν εκπνέει, μήτε ξεχνιέται, αλλά κατακτιέται και μοιράζεται κάθε στιγμή, την κάθε ημέρα. Κι αυτή τους η ιστορία παραμένει πάντοτε μια γνήσια και ροκ ανάμνηση, την οποία -ακόμα- μοιράζονται μαζί μας.

Γιάννης Σπάθας, Άκης Τουρκογιώργης & The Blue Airways

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com


*Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από την προηγούμενη εμφάνιση των Γιάννη Σπάθα, Άκη Τουρκογιώργη & The Blue Airways στο Κύτταρο (06/02/15).
  • SHARE
  • TWEET