Bazooka: «Δεν είμαστε ρετρό. Παίζουμε απλά τη μουσική που μας αρέσει»

Ο Ξάνθος Παπανικολάου μας αναλύει τις ιστορίες που κρύβονται πίσω από τον καινούργιο δίσκο των Bazooka, "Zero Hits"

Από την Αθανασία Χρυσανθοπούλου, 28/01/2019 @ 13:14

Η "Βραδινή Βάρδια", η "Φυλακή" και το "Κενό" είναι η συνέχεια της "Άχρηστης Γενιάς" του συγκροτήματος που παίζει Bazook' and Roll και μέσα από αυτό βρίσκει διέξοδο για να εκφραστεί και να ευχαριστηθεί τη ζωή.

Πώς σας ήρθε η ιδέα για το όνομα της μπάντας και ποιο είναι το σύνθημα (motto) σας;

Το όνομα το πήραμε από το κομμάτι των Big Black, Bazooka Joe. Έπρεπε να βρούμε ένα όνομα για τα πρώτα μας live και θέλαμε κάτι που θα είναι εύκολο να το θυμηθεί κάποιος.

Είναι φανερό πως κάθε κυκλοφορία σας χαρακτηρίζεται από τα βιώματα σας. Πείτε μας λίγα λόγια για τα κομμάτια "Φυλακή" και "Βραδινή Βάρδια" που βρίσκουμε στον τελευταίο σας δίσκο.

Η "Φυλακή" ξεκίνησε από μια σκέψη που έκανα για το πώς αν και φαινομενικά είμαστε ελεύθεροι ο καθένας μας είναι με κάποιο τρόπο κλεισμένος στο κελί του. Φτιάχνουμε μία κόλαση για τους εαυτούς μας και ούτε καν το παίρνουμε χαμπάρι. Και δε φτάνει αυτό. Συνηθίζουμε και νομίζουμε ότι είναι και ωραία αυτή η κόλαση. Η "Βραδινή Βάρδια" είναι καθαρά βιωματικό κομμάτι και μιλάει για το πώς το rock 'n' roll μας έσωσε από τη βαρεμάρα μας όταν ήμασταν πιτσιρίκια. Mας έδωσε διέξοδο για να εκφραστούμε και να ευχαριστηθούμε τη ζωή.

Bazooka - Zero Hits

Μιλήστε μας για τη διαδικασία ηχογράφησης του "Zero Hits", ποια ήταν η αρχική ιδέα για τη δημιουργία αυτού του δίσκου; Είναι η συνέχεια του "Άχρηστη Γενιά"

Με το "Zero Hits" κλείνει ένας κύκλος που ξεκίνησε από την "Άχρηστη Γενιά" και είχε για ενδιάμεση στάση το EP Ζούγκλα και ανοίγει συγχρόνως ένας καινούργιος. Σε αντίθεση με την "Άχρηστη Γενιά" που έχει μία πιο αυστηρά punk αισθητική στο Zero Hits έχουμε αναδείξει της επιρροές μας από τα '60s, τα '70s, και το post-punk. Όχι μόνο σε επίπεδο σύνθεσης αλλά και σε επίπεδο ενορχήστρωσης των κομματιών. Υπάρχουν πολλά κρουστά, synthesizers, πλήκτρα, πνευστά. Όσο αφορά την ιδέα πίσω από το δίσκο η manager μας η Πέννυ Λιαρομάτη μας είπε το χειμώνα του 2017 ότι θέλει μέχρι το καλοκαίρι του 2018 να έχουμε έτοιμο υλικό για να μπούμε στο στούντιο και να ηχογραφήσουμε καινούργιο δίσκο. Μαζέψαμε κομμάτια που ήδη παίζαμε στις πρόβες, γράψαμε καινούργια και μόλις ήμασταν έτοιμοι μπήκαμε στο στούντιο. Ξεκινήσαμε τον περασμένο Ιούνιο στο Electric Highway Studio με τον drummer μας Γιάννη Βούλγαρη πίσω από τη κονσόλα και βοηθό τον Γιάννη Δαμιανό. Σε τέσσερις βδομάδες ολοκληρώσαμε την ηχογράφηση, μίξη και το mastering του δίσκου σχεδόν συνεχόμενα και παράλληλα δουλεύαμε ιδέες για το εξώφυλλο. Η παραγωγή και η ενορχήστρωση του δίσκου έγινε από τους Bazooka.

Στο κομμάτι "Οι Βλάκες Κάνουν Παρέλαση" αισθανόμαστε μια επίθεση και μια οργή; Σε ποιους αναφέρεται το κομμάτι και τί μήνυμα θέλετε να περάσετε μέσα από αυτό;

Το κομμάτι αναφέρεται σε όλους αυτούς που στήνονται στη σειρά και ακολουθούν αρχηγούς όπως τα πρόβατα ακολουθούν τον τσομπάνη τους. Αλλά δεν είναι επίθεση, είναι περισσότερο μία δήλωση.

Παρατηρείται μια ρετρό αισθητική στα τραγούδια σας, ποια στοιχεία σας τραβούν σε παλιότερες δεκαετίες;

Δεν ξέρω να σου πω την αλήθεια. Δεν νιώθω ότι είμαστε ρετρό. Παίζουμε απλά τη μουσική που μας αρέσει.

Παλαιότερα είχατε δηλώσει πως φτιάχνεται τραγούδια με ελληνικό στίχο με σκοπό να γουστάρει ακόμη και κάποιος που δεν τη γνωρίζει; Ποιες ήταν λοιπόν οι αντιδράσεις του κοινού απέναντι στην αυθάδεια των κομματιών σας μετά την αλλαγή των στίχων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

Στην Ελλάδα υπάρχει μεγαλύτερη αμεσότητα με το κοινό αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο το ρίσκο για έναν δημιουργό γιατί μπορεί αυτός που θα ακούσει ένα τραγούδι στα ελληνικά να πει τι μας λέει αυτός τώρα. Ενώ με τις ελληνικές μπάντες που τραγουδάνε στα Αγγλικά ο κόσμος δεν πολυενδιαφέρεται να μάθει τι λένε. Στο εξωτερικό όπως έχουμε πει και άλλες φορές ο κόσμος γουστάρει και του κινεί και την περιέργεια ο ελληνικός στίχος. Το δύσκολο είναι να κάνεις το promotion για κάτι που είναι σε άλλη γλώσσα πέρα από τα αγγλικά.

Αναφέρετε μας μια παρόμοια ενέργεια με τη διεξαγωγή ενός live (π.χ. κορύφωση ενός μυθιστορήματος)

Η σεξουαλική πράξη.

Η σκηνική σας παρουσία στις συναυλίες μοιάζει σαν ένα punk συγκρότημα των '80s, εμπνέεστε με κάποια από αυτά και αν ναι, ποια ήταν τα αγαπημένα σας;

Γουστάρουμε πολλές μπάντες από τα '80s όπως Wipers, Dead Moon, Wire, Gun Club, Gang Of Four, Cure, The Fall, Sonic Youth, Joy Division, Clash, TV Personalities, B 52s, Devo, Dead Kennedys, Black Flag, Cramps, Big Black, Dinosaur Jr., Minutemen, Bad Brains και πολλά άλλα.

Bazooka

Τα τελευταία χρόνια ο κόσμος δεν έχει είτε το κουράγιο είτε την όρεξη να αντιδράσει απέναντι στην καθημερινή του καταπίεση και ένα μέρος αυτού βρίσκει διέξοδο στις συναυλίες. Ποια είναι η άποψη σας;

Γενικά από ότι φαίνεται τα τελευταία χρόνια το ροκ και όλα του τα υποπροιόντα έχουν μια άνθιση καθώς υπάρχουν πάρα πολλές μπάντες αλλά και αρκετοί χώροι για live και παράλληλα το ενδιαφέρον του κόσμου έχει μεγαλώσει για αυτά τα είδη καθώς υπάρχει και μία νέα γενιά που ανακαλύπτει αυτή τη μουσική. Αυτό συμβαίνει εδώ και κάποια χρόνια στο εξωτερικό και τελευταία το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Νομίζω ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από κάτι «αληθινό» αν μπορώ να το πω έτσι, κάτι που να μιλάει στη ψυχή του για αυτό έρχεται σε αυτά τα live.

Πώς θα περιγράφατε το ύφος του συγκροτήματός σας;

Bazook' and Roll

Πολλές φορές τα τραγούδια σας ευθυγραμμίζονται με τους έντονους ρυθμούς της πόλης τόσο πολύ μέχρι που στο ρεφρέν έχουμε την έκρηξη και την αγανάκτησή σας. Θα φεύγατε ποτέ από την Αθήνα για να πάτε σε έναν εντελώς διαφορετικό τόπο για να εμπνευστείτε και να χρωματίσετε τη μουσική σας με άλλου είδους μελωδίες;

Δεν ξέρω αν έχει τόσο σημασία το αστικό περιβάλλον της Αθήνας για τη μουσική που παίζουμε. Η μουσική μας απορρέει από μέσα μας, από τα ακούσματα που έχουμε και από τους μουσικούς που θαυμάζουμε. Και στην Καλαμπάκα να μέναμε έτσι θα παίζαμε. Αυτό ίσως που επηρεάζεται πιο πολύ από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε είναι οι στίχοι.

Τί θα συμβουλεύατε έναν νέο που όντως νομίζει πως ανήκει στην άχρηστη γενιά;

Ότι δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα.

Εκτός από το videoclip του "Έλα" έχετε ετοιμάσει κάτι άλλο για το "Zero Hits";

Έχουμε ετοιμάσει ένα videoclip για τη "Φυλακή" το οποίο θα ανέβει σε λίγες μέρες.

Ποιο είναι το τραγούδι που αισθάνεστε ως κομμάτι του εαυτού σας από το "Zero Hits";

Τη "Βραδινή Βάρδια".

Επόμενες live εμφανίσεις; Μελλοντικά σχέδια του συγκροτήματος;

Το επόμενο live θα είναι στο Gagarin στις 9 Φεβρουαρίου. Εκεί θα παίξουμε το υλικό του "Zero Hits" καθώς και κομμάτια από τις προηγούμενες κυκλοφορίες μας. Καλεσμένοι μας στο live θα είναι και οι Bonnie Nettles οι οποίοι θα ανοίξουν τη βραδιά. Άλλα σχέδια περιλαμβάνουν ευρωπαϊκή περιοδεία τον Απρίλιο που μας έρχεται και ένα ελληνικό τουρ αμέσως μετά το ευρωπαϊκό.

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "Zero Hits" από την Αθανασία Χρυσανθοπούλου.

  • SHARE
  • TWEET