Autopsy: «Δεν ξέρω από πού προέρχεται η έμπνευση. Ίσως να πρέπει να ανησυχήσω!»

Ο Chris Reifert μας μιλά για τη φοβερή δισκογραφική επιστροφή των Αμερικανών death metal θρύλων και όχι μόνο

Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 07/11/2023 @ 13:30

 Μην τα ξαναλέμε. Οι Autopsy δεν χρειάζονται συστάσεις. Το μέγεθος και η επιρροή των Αμερικανών death metal θρύλων είναι τέτοια που συχνά «μιλούν» από μόνα τους. Όπως και οι κυκλοφορίες τους. Ένα χρόνο μετά το εξαιρετικό "Morbidity Triumphant", το συγκρότημα από τo Oakland επέστρεψε με το σαρωτικό "Ashes, Organs, Blood And Crypts", που περικλύει εντός του όλα τα στοιχεία που αγαπάμε σε αυτή τη μουσική. 

Συνεπώς, όταν δίνεται η αφορμή και η δυνατότητα, για μια επικοινωνία με τον ιθύνοντα νου, και μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σκηνής, Chris Reifert, δεν γίνεται να περάσουν ανεκμετάλλευτα. Ο μουσικός, με ειλικρίνεια, αμεσότητα και σπιρτάδα, απάντησε στις ερωτήσεις, προσφέροντας ένα παράθυρο στον ιδιαίτερο καλλιτεχνικό κόσμο των Autopsy. Με τη συζήτηση να επικεντρώνεται γύρω από το άκρως ενδιαφέρον παρόν, αλλά με προεκτάσεις και στο κλασικό παρελθόν και απρόβλεπτο μέλλον του συγκροτήματος, οι Autopsy μας αποκαλύπτονται στην κάτωθι συνέντευξη!

Ο κόσμος φαίνεται πως μέχρι στιγμής εκτιμά πολύ το νέο άλμπουμ. Αναρωτιέμαι αν συμβολεύτηκαν το ψυχίατρό τους για αυτό

Καλησπέρες, είμαι ο Αποστόλης και σε καλωσορίζω στο Rocking.gr! Συγχαρητήρια για το νέο σας άλμπουμ! Πώς είναι η ανταπόκριση μέχρι στιγμής;

Γεια σου Αποστόλη, ευχαριστώ για το καλωσόρισμα. Μέχρι τώρα όλα καλά στην ανταπόκριση. Ο κόσμος φαίνεται πως μέχρι στιγμής εκτιμά πολύ. Αναρωτιέμαι αν συμβολεύτηκαν το ψυχίατρό τους για αυτό. Μάλλον δεν θα ήταν καλή ιδέα.

Autopsy

Κυκλοφορείτε νέο δίσκο, σχεδόν ένα χρόνο μετά το "Morbidity Triumphant", το οποίο ήταν με τη σειρά του, ο πρώτος σας δίσκος έπειτα από οκτώ χρόνια. Τι άλλαξε στο ενδιάμεσο και πλέον είστε πιο παραγωγικοί;

Τίποτα δεν έχει αλλάξει, απλώς αισθανόμαστε δημιουργικοί. Επιπρόσθετα ήμασταν απασχολημένοι με άλλα πράγματα όπως όπωςκά mini-LPs, ένα live άλμπουμ και αρκετά ταξίδια για συναυλίες.

Πόσο εύκολο σας είναι να ξεκινήσετε να ηχογραφείτε νέο δίσκο; Θα ήθελες να μας ξεναγήσεις μέσα στη συνθετική διαδικασία των Autopsy;

Λοιπόν, θα έπρεπε πλέον να ξέρουμε τι κάνουμ. Χα χα! Οπότε όχι, δεν είναι δύσκολο. Ειλικρινά, αγαπάμε ολόκληρη τη διαδικασία. Το συνθετικό μέρος βασικά αποτελείται από εμάς να γράφουμε μουσική στο σπίτι ατομικά και έπειτα να την παρουσιάζουμε στην μπάντα για να εμβαθύνει στο προβάδικο. Πολύ απλό.

Ήταν ζήτημα το να βρούμε νέους τρόπους να εκφραστούμε ως Autopsy ενώ ακόμη ηχούμε ως Autopsy

Το  "Ashes, Organs, Blood And Crypts" ανά στιγμές ηχεί περισσότερο βασισμένο στο school heavy metal από ότι οι περισσότεροι δίσκοι σας. Υπήρχαν συγκεκριμένες επιρροές, μουσικές ή μη, που σας ενέπνευσαν να γράψετε αυτό το άλμπουμ;

Όχι, ήταν απλώς ένα ζήτημα του να βρούμε νέους τρόπους να εκφραστούμε ως Autopsy ενώ ακόμη ηχούμε ως Autopsy. Και βλέπεις, είναι όλα metal, οπότε δουλεύει!

Το doom metal, ήταν ανέκαθεν μέρος του ήχου σας. Τι σας ωθεί στο να συνεχίζετε να εξερευνάτε mid-tempo ατμόσφαιρες και μουσικά θέματα;

Κοίτα, αν παίζαμε μόνο γρήγορα θα καταντούσε πραγματικά βαρετό πολύ γρήγορα. Το ίδιο θα ήταν και αν παίζαμε αργά, θα ήταν τρομερά βαρετό. Οφείλεις να το κρατάς ενδιαφέρον!

Υπάρχει ένας ατελείωτος συνδυασμός από μουσικές νότες και λέξεις που μπορούν να εξερευνηθούν

Οι Autopsy, από το ξεκίνημά τους, δημιουργούσαν διαρκώς τη δική τους εκδοχή του death metal. Πόσο δύσκολο είναι για εσάς, έπειτα από όλα αυτά τα χρόνια, να μην αντιγράψετε τους εαυτούς σας;

Όχι πολύ δύσκολο. Υπάρχει ένας ατελείωτος συνδυασμός από μουσικές νότες και λέξεις που μπορούν να εξερευνηθούν. Είναι απλά ζήτημα του να τα αρπάξεις από το κενό και να τα αξιοποιήσεις.

Autopsy

Κοιτώντας πίσω, έπειτα από 30 χρόνια, στην κυκλοφορία των "Severed Survival" και "Mental Funeral", πως νιώθεις για την επιρροή και την κληροομιά τους στη μυθολογία του extreme metal; 

Είμαι ευγνώμων που ο κόσμος ακόμη τα εκτιμά. Ποιος θα μπορούσε να το προβλέψει αυτό να συμβαίνει μετά από τόσο καιρό; Είναι αρκετά σουρεαλιστικό. Όσον αφορά την επιρροή ή κάτι τέτοιο, δεν επαφίεται σε εμάς να μιλήσουμε για αυτή. Η δουλειά μας είναι να γράψουμε αυτά τα άλμπουμ, να τα βγάλουμε στον έξω κόσμο, και τα υπόλοιπα είναι θέμα του κόσμου, να τα αγαπήσουν, να τα μισήσουν ή να τα αγνοήσουν. Από ένα σημείο και μετά είναι πέρα από τον έλεγχό μας.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε και να προσαρμοζόμαστε καθώς προχωράμε

Σε όλη σου την καριέρα, υπήρξε κάποια χρονική συγκυρία που θα ήθελες να είχε εξελιχθεί διαφορετικά; Θα άλλαζες τίποτα;

Δεν έχει σημασία αφού κανείς δεν μπορεί να δαμάσει τους νόμους του χρόνου ή του χώρου. Ότι έγινε έγινε, και ότι συμβεί είναι αναπόφευκτο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε και να προσαρμοζόμαστε καθώς προχωράμε.

Ανά τα χρόνια, το extreme metal έχει υποβληθεί σε πολλούς πειραματισμούς και μεταμορφώσεις. Παρ’ όλα αυτά, η παλαιομοδίτικη εκδοχή του, είναι διαρκώς παρούσα. Τι θεωρείς πως καθιστά αυτή τη μουσική ακόμα επίκαιρη;

Δεν ξέρω. Υποθέτω πως αγγίζει μια ευαίσθητη χορδή για όσο κόσμο το εκτιμά. Ότι ηχεί καλό θα παραμένει καλό, καταλαβαίνεις;

Πώς βλέπεις τη σημερινή σκηνή; Υπάρχουν νεότερες μπάντες που θα πρότεινες στο αναγνωστικό κοινό;

Μέχρι ενός σημείου ναι, αλλά δεν αναζητώ νέες death metal μπάντες. Παρ’ όλα αυτά, όταν έρχομαι αντιμέτωπος με μια που είναι cool και ανανεωτική πάντα το εκτιμώ.

Είστε ένα από τα εμβληματικά ονόματα του καταλόγου της Peaceville. Πώς ήταν η συνεργασία σου με τη θρυλική δισκογραφική ανά τα χρόνια;

Κοίτα, είμαστε ακόμη μαζί τους από το 1988, οπότε θα πρέπει να είναι καλά!

Autopsy

Πάντα ήθελα να σε ρωτήσω πώς συνεχίζεις να βρίσκεις στιχουργική έμπνευση στο γκροτέσκο και στο ανίερο δίχως να ξεμένεις.

Είναι απλώς ζήτημα του να ξεθάβω αυτά τα πράγματα από το κεφάλι μου και να τα αποτυπώνω σε χαρτί. Δεν ξέρω ειλικρινά από πού προέρχεται αυτή η έμπνευση. Πιθανώς να πρέπει να ανησυχήσω. Χα χα!

Επανενωθήκατε το 2009, και μέχρι σήμερα, αυτή η απόφαση θεωρώ πως έχει υπέρξει κάτι περισσότερο από επιτυχημένη. Παρόλα αυτά, έχεις ποτέ φανταστεί τις συνθήκες υπό τις οποίες οι Autopsy θα έβαζαν τέλος; Μακάρι αυτή η μέρα να μην έρθει ποτέ!

Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον οπότε θα πω απλά πως προχωράμε ακόμη ακμαίοι μέχρι σήμερα. Αυτό είναι αρκετά καλό για τώρα.

Τελευταία ερώτηση, και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για το χρόνο σου. Οι Autopsy ποτέ δεν ήταν μια "touring μπάντα", αν μου επιτρέπεται. Και όμως, υπάρχει πιθανότητα στο μέλλον να έρθετε στην Ελλάδα; Ο επίλογος δικός σου!

Αυτό θα ήταν φανταστικό, για να δούμε αν θα συμβεί κάποια ημέρα. Ποτέ δεν ξέρεις! Σε ευχαριστώ επίσης για το χρόνο και την υποστήριξή σου, καθώς και οποιοδήποτε διαβάσει αυτή τη συνέντευξη. Cheers!  

  • SHARE
  • TWEET