Circus Train: «Rock N’ Roll είναι να μένεις ελεύθερος από αυτά που σε δένουν»

Ο τραγουδιστής και συνθέτης Βασίλης Δημητρακόπουλος μας παρουσιάζει τη φιλοσοφία του νέου hard rock συγκροτήματος από την Αθήνα

Από τον Αντώνη Μουστάκα, 10/03/2017 @ 12:57

Δεν είναι πολύς καιρός που ο αδερφικός μου φίλος και μπασίστας των Circus Train μου εμπιστεύθηκε την ακρόαση των πρώτων δειγμάτων από τη δουλειά του συγκροτήματος στο οποίο μόλις είχε προσχωρήσει. Εντελώς τυχαία και ο ντράμερ του σχήματος είναι αγαπημένος φίλος. Και να μην ήθελα δηλαδή, μια προσοχή θα την έδινα.
Από τότε έχει κυλήσει αρκετό νερό στο στενό αγγλόφωνο hard rock αυλάκι που ακολουθούν.

Ένα ΕP, μια συλλογή και αρκετές ζωντανές εμφανίσεις μετά, ανέκρινα τον Βασίλη Δημητρακόπουλο, βασικό συνθέτη και τραγουδιστή, για να μου αναλύσει το σκεπτικό του πάνω στη μουσική, να γνωρίσουμε μέσα από την κουβέντα το συγκρότημα και να δούμε τι σημαίνει πραγματικά να ξεκινάς ένα hard rock συγκρότημα το 2015 στην Ελλάδα.

Μίλησε μου για το πώς σχηματίστηκε το συγκρότημα.

Κάπου στο 2012 ξεκινήσαμε ως ένα συγκρότημα διασκευών με εμένα (κιθάρα, φωνή) και τον Γρηγόρη (Περίκο - ντραμς), μιας και είχαμε πολλά χρόνια να παίξουμε με άλλο κόσμο και ήταν μια ωραία ευκαιρία να μαζευτούμε διάφοροι φίλοι και γνωστοί, να κάνουμε την πλάκα μας, να διασκεδάσουμε παίζοντας μουσική και γενικά να περάσουμε ωραία πάνω απ' όλα. Ξεπερνώντας όλα τα πρώτα εμπόδια, κυρίως την έλλειψη χρόνου, χώρου αλλά και το ποιοι θα συμμετέχουν, ξεκινήσαμε παίζοντας Beatles, CCR, Hendrix, Dire Straits, Thin Lizzy κ.α. έως ότου κάποια στιγμή μπήκε και δικό μας υλικό στη συνάρτηση. Κάπου εκεί, κάτι ο στρατός, κάτι οι υποχρεώσεις, κάποιοι δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν, οπότε και είχαμε τις πρώτες αλλαγές μελών. Ήρθε ο Γιάννης (Γεγάκης) να αναλάβει χρέη κιθαρίστα, ενώ δεν αντικαταστήσαμε ποτέ τον κιμπορντίστα που είχαμε έως τότε.

Μπαίνοντας, λοιπόν, στη διαδικασία να δημιουργήσουμε δικό μας υλικό αφοσιωθήκαμε σε αυτό αφήνοντας πίσω τις διασκευές και δουλεύοντας σκληρά για αρκετό καιρό με σκοπό να παρουσιάσουμε κάτι ολοκληρωμένο. Σιγά, σιγά, βγήκαμε από το στούντιο κάνοντας κάποια μικρά live σε γνωστά bar της Αθήνας παίζοντας μόνο δικά μας κομμάτια, και οι αντιδράσεις που λάβαμε μας ώθησαν στο να μπούμε στο στούντιο και να ηχογραφήσουμε το υλικό μας. Εκεί είχαμε άλλη μια απώλεια, καθώς ο Γιώργος που είχε αναλάβει το μπάσο έως τότε αναγκάστηκε να φύγει. Αυτό μας πήγε λίγο πίσω, αλλά με τη βοήθεια του Θοδωρή ολοκληρώσαμε τα μέρη του μπάσου και συνεχίσαμε. Κι εκείνος, όμως, λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να μείνει και ύστερα από αρκετούς ανθρώπους που πέρασαν από τη θέση του μπασίστα, το Δεκέμβριο του 2015 καλωσορίσαμε τον Έκτορα (Κοσκινά) στο συγκρότημα.

Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε έχει ήδη κυκλοφορήσει από τον Μάιο του 2016 το πρώτο μας EP με τίτλο "Out Of My Cage", ενώ δουλεύουμε συνεχώς πάνω σε νέο υλικό με σκοπό να κυκλοφορήσουμε κάτι ακόμα στο άμεσο μέλλον.

Τι αντιπροσωπεύει το όνομα Circus Train;

Το πώς καταλήξαμε στο όνομα ήταν και λίγο θέμα συγκυριών και τύχης. Στα πρώτα μας βήματα είχαμε ένα παρόμοιο όνομα, Cirrus Train. Σε ένα live, λοιπόν, είχαμε δηλώσει κανονικά το όνομά μας αλλά ανακαλύψαμε κάποιες μέρες μετά ότι η ανακοίνωση έγραφε Circus Train, κάποιος άκουσε λάθος, κάποιος μπερδεύτηκε; Αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ. Το αποτέλεσμα, πάντως, ήταν να το υιοθετήσουμε μιας και μας φάνηκε πιο εύηχο αλλά και πιο κοντά σε αυτό που σκεφτόμασταν.

Αυτό που αντιπροσωπεύει για εμένα το τσίρκο στο μυαλό μου, είναι μια ομάδα ανθρώπων που ταξιδεύουν ανελλιπώς παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα, με σκοπό να ψυχαγωγήσουν ένα κοινό που είναι τόσο διαφορετικό από πόλη σε πόλη, από χώρα σε χώρα. Αυτό από μόνο του με ιντριγκάρει και είναι πολύ κοντά σε αυτό που κάθε συγκρότημα θα ήθελε να κάνει, να ταξιδέψει, να γνωρίσει διαφορετικούς ανθρώπους κι όλα αυτά παρουσιάζοντας τη μουσική του.

Το τρένο από την άλλη είναι το μέσο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για ένα τέτοιο σκοπό. Είναι ένα μέσο μεταφοράς με ρετρό αισθητική και rock χαρακτήρα. Έδεσε το ένα με το άλλο.

Από πού αντλείτε την έμπνευση για τα τραγούδια και γιατί επιλέξατε την αγγλική γλώσσα για τον στίχο;

Η έμπνευση μπορεί να έρθει από παντού, μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας σκέψης, μίας εικόνας, μίας κατάστασης. Πηγάζει από συναισθήματα, από αντιδράσεις, από ανθρώπους. Μπορεί να είναι το οτιδήποτε, αυτό που θα ξεκινήσει τη διαδικασία της δημιουργίας.

Σε αυτά τα πρώτα τραγούδια η μουσική ήρθε πραγματικά μόνη της χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, ήταν ιδέες που εύκολα μεταφράστηκαν σε μουσική. Όσον αφορά τους στίχους, όταν ξεκίνησα να γράφω, δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο concept αλλά περισσότερο μια ανάγκη να ντυθεί η μουσική.

Έχοντας ολοκληρώσει τα περισσότερα κομμάτια, όμως, άρχισε να φαίνεται ξεκάθαρα ότι δημιουργήθηκε ένας πυρήνας γύρω από τον οποίο κινήθηκαν όλα.

Ανακάλυψα ότι αν δεν πιέσεις να γράψεις προς μία κατεύθυνση, αν δεν βάλεις κάποιο στόχο, ή θεματολογία, το ασυνείδητο παίρνει θέση εκφράζοντας τα δικά του.

Η αγγλική γλώσσα ήταν δεδομένη από την αρχή, η μουσική που παίζουμε πιστεύω δύσκολα μπορεί να «δέσει» με κάποια άλλη γλώσσα. Έχοντας συγκεκριμένα ακούσματα  είναι πιο φυσικό και για εμάς να ακούσουμε αγγλικά παρά οτιδήποτε άλλο.

Circus Train

Ποιος είναι ο στόχος σας ως συγκρότημα; Σε ποιους απευθύνεστε και τι προσπαθείτε να πείτε ή να φτιάξετε με τη μουσική σας;

Παίζουμε μουσική πρώτα απ' όλα για εμάς! Είναι μια ανάγκη για έκφραση που πρέπει με κάποιον τρόπο να ικανοποιήσουμε. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι είμαστε οι επόμενοι Metallica, αλλά αυτό δεν πρόκειται και να μας σταματήσει από το να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και να ακουστούμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Έχουμε υλικό που πιστεύουμε ότι αξίζει να ακουστεί, αγαπάμε αυτό που κάνουμε και το στηρίζουμε 100%.

Δεν έχουμε κάνει σχέδια για το τι θα ακολουθήσει, αλλά προσπαθούμε να είμαστε έτοιμοι για ό,τι μπορεί να παρουσιαστεί. Για εμένα ο επόμενος στόχος που έχω θέσει είναι μια μικρή περιοδεία στο εξωτερικό, είναι ένα όνειρο που θα ήθελα να πραγματοποιηθεί. Μακάρι, βέβαια, κάποια στιγμή να έρθουν έτσι τα πράγματα που να μπορούμε να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο και γιατί όχι, να μπορούμε να ζήσουμε κι από αυτό.

Η μουσική που παίζουμε δεν έχει σύνορα, ούτε απευθύνεται σε κάποια ελίτ.

Όποιος αγαπάει τη μουσική εν γένει και έχει κάποιου είδους rock ακούσματα, μπορεί να βρει ενδιαφέρον στη μουσική μας. Δεν προσπαθούμε να πούμε ή να δείξουμε κάτι που δεν είμαστε, θεωρώ ότι είμαστε πολύ τυχεροί που μπορούμε ακόμα κι αυτό το λίγο που κάνουμε να έχει μια θετική ανταπόκριση και να υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που μπορεί να δει κάτι από τον εαυτό του σε αυτό που κάνουμε. Είναι ένα εκπληκτικό συναίσθημα, να μπορείς να επικοινωνείς σε αυτό το επίπεδο.

Ειμαστε τυχεροί αν υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος που μπορεί να δει κάτι από τον εαυτό του σε αυτό που κάνουμε.

Ποιες είναι οι πρώτες αντιδράσεις στις ζωντανές σας εμφανίσεις; Νοιώθετε πως γίνεστε αποδεκτοί από το κοινό;

Οι αντιδράσεις που λαμβάνουμε είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και λειτουργεί και ως μια μορφή κινητήριας δύναμης. Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο να σε παρακολουθήσει κάποιος όταν δεν ξέρει τα κομμάτια ή τους στίχους, μιας και του είναι σχεδόν αδύνατον να συμμετέχει ενεργά. Παρ' όλα αυτά παρατηρούμε ότι οι περισσότεροι ψάχνουν έναν τρόπο να γίνουν μέρος αυτού. Φαντάζομαι πως με τον καιρό θα υπάρξει μεγαλύτερη οικειότητα και θα είναι πιο εύκολο η επικοινωνία να γίνει πιο διαδραστική.

Πώς βλέπετε τον εαυτό σας σε σχέση με την ελληνική rock σκηνή; Νοιώθετε πως υπάρχει ένα κενό στον χώρο του αγγλόφωνου rock μεταξύ της alternative σκηνής και του stoner το οποίο μπορείτε να καλύψετε;

Μου είναι δύσκολο να αναφερθώ σε ταμπέλες και μουσικά είδη. Δεν είμαι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να σου απαντήσει σε αυτό μιας και αυτό θα σήμαινε μια ουσιαστική γνώση της σκηνής και από πολλές πλευρές. Αυτό που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι πως πάντα υπάρχει χώρος για καλή μουσική και πάντα θα υπάρχουν ευκαιρίες γι' αυτούς που θα τολμήσουν να το πιστέψουν.

Έχω την αίσθηση ότι η ελληνική αγγλόφωνη rock (με την ευρύτερη έννοια) σκηνή βρίσκεται σε μεγάλη άνθιση και υπάρχουν πολλά και αξιόλογα σχήματα με σοβαρή αντιμετώπιση και εξαιρετικές δουλειές. Ίσως αυτό που λείπει είναι η σύμπνοια και η οργάνωση για το κάτι παραπάνω, μια ομαδικότητα με στόχο την ανάπτυξη της σκηνής προς όφελος όλων.

Υπάρχουν πολλά και αξιόλογα σχήματα με σοβαρή αντιμετώπιση και εξαιρετικές δουλειές στην ελληνική αγγλόφωνη rock.

Γιατί επιλέξατε την κυκλοφορία του EP "Out Of My Cage" ως πρώτη επαφή με το κοινό; Θεωρείτε πως δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ολοκληρωμένα άλμπουμ ή το βλέπετε ως μια δοκιμή των δυνάμεων σας;

Η απόφαση να κυκλοφορήσουμε πρώτα το EP πάρθηκε για δύο λόγους. Πρώτον, είχαμε τα κομμάτια έτοιμα και θέλαμε να δούμε τι αντιδράσεις θα έχουμε και πώς θα τα εκλάβει ο κόσμος. Μπορείς, λοιπόν, να το πεις και ανυπομονησία, αλλά ο κυριότερος λόγος ήταν ότι θέλαμε να βοηθήσουμε τον κόσμο και να του δώσουμε την ευκαιρία να ακούσει κάτι από την αρχή μέχρι το τέλος και για παραπάνω από μία φορές, να το οικειοποιηθεί.

Θεωρώ ότι αυτήν την περίοδο, μιλώντας για τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον, ο κόσμος δεν ακούει πραγματικά μουσική. Γίνονται όλα τόσο γρήγορα, και υπάρχει τόσο μεγάλη υπερπληροφόρηση όπου τα φίλτρα του καθενός έχουν μπουκώσει με αποτέλεσμα να είναι όλα συγκεχυμένα στο μυαλό μας, και φτάνοντας στο θέμα μας, να μη δίνει κάποιος εύκολα την ευκαιρία σε κάτι καινούργιο να τον κερδίσει. Η πιο περιορισμένη πληροφορία ίσως να είναι και πιο εύκολη από κάποιους να χωνευτεί. Φυσικά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, αλλά ο κανόνας νομίζω είναι κάπως έτσι.

Πιστεύω ότι ακόμα υπάρχει ενδιαφέρον για ολοκληρωμένα άλμπουμ και ελπίζω πως κάποια στιγμή θα ανατραπεί αυτή η κατάσταση και ο κόσμος θα ανακαλύψει ή θυμηθεί τη μαγεία της ακρόασης κάτι ολοκληρωμένου και θα καταλάβει ότι όσο χρόνο επενδύσει σε έναν καλό δίσκο σίγουρα θα έχει να κερδίσει και περισσότερα πράγματα από αυτό.

Ελπίζω πως κάποια στιγμή ο κόσμος θα ανακαλύψει ή θα θυμηθεί τη μαγεία της ακρόασης κάτι ολοκληρωμένου.

Θεωρείς πως η δουλειά και τα έξοδα που απαιτούνται για τη δημιουργία ενός δίσκου χωρίς υποστήριξη από δισκογραφική αξίζουν και προσφέρουν την ανταμοιβή που περιμένει ένας καλλιτέχνης;

Σίγουρα κανείς από εμάς δεν περιμένει ότι θα βγάλει χρήματα από αυτήν την προσπάθεια. Θα είμαστε τυχεροί αν καταφέρουμε να καλύψουμε μέρος των εξόδων, ώστε να μπορέσουμε να διαθέσουμε γρηγορότερα ένα ποσό για τις επόμενες ηχογραφήσεις και πάει λέγοντας. Γενικά τα έξοδα είναι πολλά, ηχογραφήσεις, πρόβες, εξοπλισμός κ.α. και ο μόνος λόγος που μπορεί κάποιος να θέλει να ασχοληθεί με αυτό είναι η αγάπη του για το αντικείμενο και η ανάγκη να εκφράσει κάποια πράγματα μέσα από αυτό.

Εξαρτάται, λοιπόν, πώς εκτιμά ο καθένας την ανταμοιβή, αν θα είναι χρηματική, ή αυτό που λένε η αποδοχή του κόσμου. Σίγουρα το ότι έχουμε κάτι απτό μας κάνει περήφανους για την όλη προσπάθεια που έχουμε κάνει, κι αν αυτό αρέσει και στον κόσμο τότε είμαστε κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι.

Circus Train

Πώς θα έπειθες έναν νέο φίλο της μουσικής να αγοράσει τον δίσκο σας αντί να τον κατεβάσει από κάποιον ιστότοπο ελεύθερης διακίνησης αρχείων;

Λόγω και της περιόδου που διανύουμε δεν θα προσπαθούσα να πείσω κανέναν να αγοράσει κάτι χωρίς να το έχει ακούσει πρώτα. Αυτό, όμως, που θα του έλεγα είναι πως αν κάτι του αρέσει και θεωρεί την τιμή τίμια σε σχέση με αυτό που του προσφέρεται, τότε καλό είναι να το αγοράσει και να ενισχύσει με αυτόν τον τρόπο το συγκρότημα. Τα χρήματα αυτά είναι το καύσιμο για τις επόμενες κινήσεις μίας μπάντας, είτε είναι ηχογραφήσεις, κάποιο βίντεο ή ακόμα και για να καλύψει ένα μέρος από τα κόστη των προβών.

Επίσης, άκουσα πρόσφατα από έναν φίλο μια ενδιαφέρουσα άποψη, ότι επειδή υπάρχει πληθώρα μουσικής που μπορεί κανείς να αποκτήσει δωρεάν, αλλιώς την εκτιμάει κάποιος αν την πληρώσει και αλλιώς αν την κατεβάσει χωρίς κάποιο κόστος.

Αλλιώς εκτιμάει κάποιος τη μουσική αν την πληρώσει και αλλιώς αν την κατεβάσει χωρίς κάποιο κόστος.

Αν φτιάχνατε τη σύνθεση ενός φεστιβάλ ποια ονόματα θα επιλέγατε να παίξουν ώστε να δημιουργηθεί η απόλυτη εμπειρία για εσάς πρώτα από όλα;

Θα σου αναφέρω κάποια συγκροτήματα/καλλιτέχνες που είναι απωθημένο όπως οι Pink Floyd, Beatles, Led Zeppelin, Jethro Tull, Neil Young, Black Sabbath, Queen, Guns Ν’ Roses, Pearl Jam, Soundgarden, Foo Fighters αλλά και κάποια σχετικά νεότερα που θα ήθελα πολύ να δω live αυτήν την περίοδο όπως οι Rival Sons, Blackberry Smoke, Temperance Movement, και Jack White.

Circus Train

Πιστεύετε πως η τακτική ζωντανή παρουσία είναι ο ισχυρότερος παράγοντας (πέρα από τη δύναμη των τραγουδιών) για την επιτυχία ενός σχήματος αυτήν την εποχή;

Η ζωντανή παρουσία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην επιτυχία ενός συγκροτήματος. Αυτό θα πρέπει να γίνεται σε ρυθμούς ανάλογους της θέσης που βρίσκεται κάθε μπάντα. Για παράδειγμα θεωρώ ότι στα πρώτα βήματα κάθε συγκρότημα χρειάζεται να εμφανίζεται όπου του δίνεται η ευκαιρία προβάλλοντας τη μουσική του σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, ενώ αργότερα και περνώντας σε επόμενο στάδιο οι εμφανίσεις θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένες.

Γενικά, η συχνή παρουσία είναι προαπαιτούμενο για την επιτυχία οποιαδήποτε είδους καλλιτεχνικής δραστηριότητας, και μιλώντας για μουσική, οι ζωντανές εμφανίσεις είναι οι πιο σημαντικές.

Η συναυλία ως είδος διασκέδασης είναι κάτι που παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις του κόσμου ή φθίνει χάνοντας έδαφος από νέους τρόπους ή συνδυαστικούς τρόπους ψυχαγωγίας και εκτόνωσης;

Πιστεύω ότι πάντα η συναυλία θα είναι ένα είδος διασκέδασης ιδιαίτερα δημοφιλές. Η ζωντανή εμπειρία είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την ακρόαση ενός δίσκου.

Η επικοινωνία που μπορείς να έχεις μέσα από ένα live με το συγκρότημα και τον κόσμο γύρω σου είναι κάτι μοναδικό και δεν αντικαθίσταται.

Ποιος καλλιτέχνης αντιπροσωπεύει για σένα την έννοια rock n' roll;

Πολλοί θα μπορούσαν να είναι αυτοί. Για εμένα οποιοσδήποτε ζει όπως ακριβώς νιώθει και καταφέρνει να διατηρεί την ελευθερία του απ' όλα αυτά που προσπαθούν να μας «δέσουν» είναι rock n' roll.

Oποιοσδήποτε ζει όπως ακριβώς νιώθει και καταφέρνει να διατηρεί την ελευθερία του απ' όλα αυτά που προσπαθούν να μας «δέσουν» είναι rock n' roll.

Είναι το rock ανάγκη, τρόπος ζωής ή ανεκπλήρωτη επιθυμία;

Μάλλον είναι λίγο κι από τα τρία. Είναι η ανάγκη για έκφραση, η ελευθερία που αποκτάς μέσα από αυτόν τον τρόπο ζωής, και η επιθυμία να βιώσεις πράγματα πέρα από τα τετριμμένα.

Δώσε έναν λόγο να επενδύσει στη μουσική σας ο αναγνώστης αυτής της συνέντευξης που δεν σας έχει γνωρίσει ως τώρα.

Μέσα στη μουσική μας μπορεί κανείς να ακούσει πολλά πράγματα μέσα από ένα νέο πρίσμα. Είναι φρέσκια heavy rock μουσική, ρυθμική με πολλές μελωδίες, και δυνατά riff, που δεν θα τον απογοητεύσει.

Σε ευχαριστώ πολύ Βασίλη.

Εγώ σε ευχαριστώ.

*Περισσότερα για τους Circus Train μπορείτε να βρείτε στο site τους.

Διαβάστε εδώ την κριτική του δίσκου "Out Of My Cage" EP από τον Κώστα Πολύζο.

  • SHARE
  • TWEET