[7]: Να πάρει ή να μην πάρει Oscar το "Bohemian Rhapsody" και ο Rami Malek;

Τα υπέρ, τα κατά και η ετυμηγορία

Από τον Θοδωρή Ξουρίδα, 22/02/2019 @ 15:29

Εάν έγινε πολύς ντόρος για το "Bohemian Rhapsody" πριν την κυκλοφορία του, δικαίως έγινε πολύ περισσότερος κατόπιν και συνεχίζεται, καθώς βρισκόμαστε στο παραπέντε των βραβείων Oscar, με την βιογραφική ταινία για τους Queen και τον Freddie Mercury να διεκδικεί πέντε αγαλματίδια, καλύτερης ταινίας, πρώτου ανδρικού ρόλου και τρία ακόμη σε τεχνικές κατηγορίες. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η κριτική, ειδικά από πολλούς φίλους του συγκροτήματος, και σε αντιδιαστολή η τεράστια εισπρακτική επιτυχία.

Από την μία σίγουρα δεν πρόκειται για ντοκιμαντέρ, από την άλλη όμως, εφόσον πρόκειται για βιογραφική ταινία, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί εύκολα ο λειψός ρεαλισμός που την χαρακτηρίζει, ή για να είμαστε ακριβείς, φαίνεται πως οι συντελεστές και οι αληθινοί πρωταγωνιστές φρόντισαν να πουν στο κοινό την ιστορία τους επιλέγοντας πολύ προσεκτικά τα λόγια που θα χρησιμοποιούσαν. Το σίγουρο είναι πως οι Queen και ο Freddie Mercury αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο στην βιομηχανία του θεάματος και της ψυχαγωγίας, όπως επιβεβαιώνεται πανηγυρικά.

Τα κατά

1) Ιστορικές ανακρίβειες

Πολύς λόγος έχει γίνει για τις ιστορικές ανακρίβειες, οι οποίες δεν είναι δυο και τρεις, αλλά αρκετά περισσότερες, αν καθίσει κανείς και το ψάξει. Το χειρότερο σε αυτή την περίπτωση είναι πως υποτιθέμενα εξυπηρετούν την κατά τα άλλα ενδιαφέρουσα ροή, για όποιον όμως έχει στοιχειώδη γνώση της ιστορίας του συγκροτήματος, δεν προκύπτουν ουσιαστικοί λόγοι, παρά μόνο σκοπιμότητα. Κάπως έτσι δημιουργούνται οι υποψίες πως η πραγματικότητα που παρουσιάζεται είναι προσαρμοσμένη, ούτως ώστε να μην πληγεί η εικόνα των άμεσα ενδιαφερομένων.

2) Προσέγγιση

Μια τεράστια μπάντα όπως οι Queen, και ένας ανεπανάληπτος καλλιτέχνης όπως ο Freddie Mercury, δεν είναι καθόλου εύκολο να χωρέσουν στον περιορισμένο χρόνο μιας ταινίας. Κατανοητό είναι επίσης πως η πολυσχιδής προσωπικότητα του κορυφαίου ερμηνευτή είναι δύσκολο να παρουσιαστεί ολοκληρωμένα. Ενώ όμως ο θεατής είναι σε θέση να κατανοήσει, τουλάχιστον σε έναν βαθμό, τον βασικό χαρακτήρα, η συνολική προσέγγιση δεν απέχει πολύ από εκείνη ενός "best of", που μπορεί να λατρευτεί από την μάζα, αλλά δύσκολα θα κατακτήσει τους μύστες.

3) Ατολμία και γοητεία

Δυσάρεστη εντύπωση προκαλούν τα όχι και λίγα υπονοούμενα με την μορφή των αποκαλυπτικών σκηνών που μοιάζουν να έχουν κοπεί εντέχνως στο μοντάζ, και δικαίως συνεπάγονται συνειρμούς, αν αναλογιστεί κανείς τους συντελεστές που θυσιάστηκαν κατά την δημιουργία. Από την άλλη, η γοητεία και η συγκίνηση που προκαλείται στον θεατή, σε σκοτεινές και λαμπερές στιγμές, είναι αναπόφευκτη και επιθυμητή, τα συναισθήματα όμως εν τέλει δεν φαίνονται ικανά να κατακλύσουν και να καθηλώσουν τον θεατή.

Τα υπέρ

4) Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Οι σοβαρές ενστάσεις δεν αναιρούν το γεγονός ότι από τεχνικής άποψης το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Η σκηνοθεσία και ειδικότερα η εναλλαγή των σκηνών διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον, η μεταφορά στην εκάστοτε εποχή φαίνεται πειστική και ρεαλιστική, ενώ το casting και οι ερμηνείες δεν επιδέχονται ιδιαίτερης κριτικής. Σε στιγμές μάλιστα δημιουργείται η εντύπωση πως δεν πρόκειται για μυθοπλασία αλλά ντοκιμαντέρ, με χαρακτηριστική την εκπληκτική ομοιότητα του Gwilym Lee με τον Brian May, ενώ προφανώς ξεχωρίζει...

5) Η ερμηνεία του Rami Malek

Παρά τα όσα αρνητικά μπορεί να προσάψει κανείς, δεν είμαι σίγουρος πόσοι θα προτιμούσαν μία σαφώς βελτιωμένη ως προς τις ατέλειες της ταινίας με έναν ανεπαρκή πρωταγωνιστή. Προφανώς δεν είναι μόνο η εξωτερική εμφάνιση και η προγενέστερη ή επίπλαστη ομοιότητα που παίζει ρόλο, αλλά η ικανότητα του ηθοποιού να  φορέσει τα παπούτσια και τα ρούχα του Freddie Merury. Όσο υπερβολική, με την καλή έννοια, ήταν η περσόνα του, τόσο φυσική και αβίαστη φαίνεται η ερμηνεία του 37χρονου Αμερικανού που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.

6) Η μουσική

Ακόμη και αν όλα ήταν βρίσκονταν υπό αμφισβήτηση πριν την δημιουργία της ταινίας, το σίγουρο ήταν ότι θα περιελάμβανε πολλή και καλή μουσική. Η προσομοίωση των πρώτων ημερών είναι αποκαλυπτική για τον οπαδό, ακόμη και σε φαντασιακό επίπεδο, από την στιγμή που δεν υπάρχει πρόσβαση σε πρωτότυπο υλικό, η στιγμή που το τραγούδι "Bohemian Rhapsody" περνάει από το στούντιο στο live είναι συγκινητική και ενδεικτική της δυναμικής, ενώ το τελείωμα με την εξαιρετική μεταφορά της εμφάνισης των Queen στο Live Aid κρίνεται αν μη τι άλλο ιδανικό.

Η ετυμηγορία

7) Γιατί να πάρει Oscar;

Μπορεί σε αυστηρούς όρους η ταινία να απέχει από το να χαρακτηριστεί αριστουργηματική, με την τρομερή ερμηνεία του Malek, την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει σε τεχνικό επίπεδο και κυρίως την μουσική των Queen και την προσωπικότητα του Freddie Mercury σε πρώτο πλάνο, το "Bohemian Rhapsody" δικαίως βρίσκεται στον κόσμο των Oscar, και τηρουμένων των αναλογιών, η επιβράβευση μπορεί να στοιχειοθετηθεί. Περισσότερο σημαντικό είναι ότι η ροκ μουσική και ειδικά η χρυσή εποχή της βγαίνει επιτέλους στις αγορές, ο Elton John με το "Rocket Man" ήδη έχει πάρει σειρά και ως μουσικόφιλοι δικαιούμαστε να περιμένουμε περισσότερα.

  • SHARE
  • TWEET