«10»: Ύμνοι των ΟΜ!

Προσευχή, κατάνυξη, έκσταση, διανόηση, ταξίδι

Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 10/05/2018 @ 11:27

Οι μουσικές των Om από τις πρώτες τους δουλειές μέχρι και πρόσφατα (δεν θα βρεις και τρομερές αλλαγές) είναι όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, κάτι μεταξύ Θιβετιανού και Βυζαντινού ύμνου. Από το όνομα τους αντιλαμβάνεσαι ότι πλησιάζουν Hindu φάσεις και εκστατικές ψυχικές καταστάσεις! Τα περισσότερα εξώφυλλα των δίσκων τους έχουν αγιογραφίες της Ορθόδοξης εκκλησίας!! 

Πάρα πολλά από την μουσική τους στηρίζονται στο μπάσο και την φωνή του Al Cisneros. Ναι αυτό το παλικάρι, ο εμβληματικός μπασίστας των Sleep. Η ρυθμική καμπούρα. Η μεγαλύτερη μορφή στον χώρο... Η αρχή ήταν αυτός και ο Chris Hakius στα τύμπανα. Με λίγα λόγια το rhythm section των Sleep. H αλλαγή στα τύμπανα, το 2008, έφερε τον Emil Amos (Grails, Holy Sons) και στην πορεία το ντουέτο έγινε τρίο με τον Lichens ή αλλιώς Robert Aiki Aubrey Lowe ο οποίος από το 2011 ασχολείται με ταμπούρα, φωνητικά, πλήκτρα, και διάφορα κρουστά.   

Με αφορμή την επερχόμενη εμφάνιση τους Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018 στο Piraeus Academy παραθέτω δώδεκα κομμάτια (δύο απο την δεκάδα είναι διπλά) που προφανώς και όλοι μας προσευχόμαστε να ακούσουμε ζωντανα. Μην ξεχνάτε ότι οι OM επέλεξαν τη χώρα μας ως τον έναν από τους ελάχιστους, εκτός ευρωπαϊκής περιοδείας, προορισμούς τους για το 2018!

Rocking Spotify OM List

1
On Τhe Mountain At Dawn
"Variations On A Theme"
Om - Variations On A Theme
Μιλάμε για πάνω από είκοσι λεπτά κομμάτι. Είναι από το ντεμπούτο τους και ένα από τα πρώτα τους κομμάτια. Έτσι ξεκινήσαν και αυτό είναι η περίληψη της ιστορίας τους. Απολαυστική σύνθεση που κρατάει όλες τις σταθερές της μπάντας. Αυτό δείχνει πόσο σταθεροί παραμένουν ακόμα και επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα για το σημάδι του ήχου τους.
2
At Giza & Flight Of The Eagle
"Conference Of The Birds"
Om - Conference Of The Birds
Δεν γίνεται να διαχωρίσουμε αυτά τα δύο κομμάτια, που ουσιαστικά πρόκειται για τον δεύτερο δίσκο τους ολόκληρο. Η ατμόσφαιρα και τα φωνητικά σε ταξιδεύουν πάνω σε καμήλες μέσα σε τεράστιους αμμόλοφους. Μιλάμε για απίθανο ταξίδι. Σε αυτές τις συνθέσεις μπορείς να καταλάβεις τα πάντα για την μπάντα. Είναι ο καλύτερος δίσκος για να μπεις στο νόημα.
3
Rays Of The Sun/To The Shrinebuilder
"Inerrant Rays Οf Infallible Sun" (Blackship Shrinebuilder) [Split with Current 93]
Om - Inerrant Rays Οf Infallible Sun
Πολύ ιδιαίτερη κυκλοφορία μαζί με μια εξαιρετική μπάντα. Το κομμάτι κρατάει όλα τα καλά των Sleep και μπολιάζει ολη την ατμόσφαιρα των ΟΜ. Δεν μπορεις να μην κουνηθείς σιγά σιγά στον ρυθμό του. Πιο βρομικο απο το συνολο των συνθέσεων του συγκροτήματος και ενδεχωμένως λιγο πιο πειραματικό, το καθιστούνν ξεχωριστό και σάπια ωραίο.
4
Bhima's Theme
"Pilgrimage"
Om - Pilgrimage
Για μένα είναι από τα πιο βαριά τους κομμάτια. Γενικά ότι προήλθε από αυτό τον δίσκο ήταν αρκετά πιο βαρύ και stoner από τα βασικά τους. Άλλη μια ψαλμωδία θορύβου, βρομιάς, σκόνης και βάθους. Όταν ρίχνει ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς γίνεται απίθανο και ασήκωτο.
5
Gebel Barkal
"Gebel Barkal" (Single)
Om - Gebel Barkal
To πρώτο δείγμα γραφής με τον Emil Amos πίσω από τα τύμπανα. Θα καταλάβεις την συμβολή του στον ήχο και κυρίως στην ατμόσφαιρα από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα. Ένα Αιγυπτιακό ταξίδι από τις πυραμίδες μέχρι το δέλτα του Νείλου. Υπνωτικό και χαλαρωτικό όσο αντέχεις.
6
Cremation Ghat I & II
"God Is Good"
Om - God Is Good
Είναι δύο κομμάτια αλλά δεν μπορώ να τα διαχωρίσω. Ουσιαστικά ακούγονται σαν ένα. Δεν υπάρχει λόγος να τα σπάσεις. Ερωτικό και εντελώς συναισθηματικό. Ανατριχιάζεις, ερεθίζεσαι, χαλαρώνεις και μετά εκστασιάζεσαι. Είναι ασύλληπτα τρομερές συνθέσεις.
7
Om - God Is Good
Το πραναϊμικο έδαφος, το ασκητικό στήριγμα θα ανέλθει.Μας καλεί να μεταβούμε στο θανάσιμο έδαφος. Η ανώτερη συνείδηση είναι κυριολεκτικά μια κατάσταση του νου που ενδεχωμένως τετοιοι υμνοι να μας βοηθάνε να φτάσουμε. Τα τύμπανα ειναι σε άλλο επίπεδο. Δωστε προσοχή. Παρτε μαθήματα.
8
Sinai
"Advaitic Songs"
Om - Advaitic Songs
Ταξίδι προς το Λίβανο και την Ερυθρά Θάλασσα. Περιέχει πραγματικές προσευχές μέσα. Ισλάμ. Αραβικά. Εβραικα. Είναι το κομμάτι που νομίζω θα ήθελα να ακούσω για αρχή σε κάθε τους εμφάνιση. Μιλάμε για ακουστική εμπειρία.
9
State Of Non-Return
"Advaitic Songs"
Om - Advaitic Songs
Χωρίς κανέναν ιδιαίτερο ή πολύ συγκεκριμένο λόγο, αυτό είναι το αγαπημένο μου κομμάτι από αυτούς. Το βαρύ και τόσο μα τόσο σκατένιο μπάσιμο που κάνει εξ αρχής σου παίρνει τα μυαλά. Είναι ότι πιο ανελέητο έχουν συνθέσει. Προσκυνώ και δακρύζω μπροστά στο μεγαλείο του. Όταν τραγουδάει "Empathy release me - and the phoenix rise triumphant. And walks onto the certitude ground - the soul's submergence ends." ανατριχιάζω κάθε φορά.
10
Gethsemane
"Advaitic Songs"
Om - Advaitic Songs
Αυτό είναι η επιτομή της ψυχεδελικής μαστούρας, αν υπήρχε σαν μουσικό είδος. Ίσως το καλύτερο κλείσιμο σε κάθε τους live. Μπορείς να λιώνεις και να λιώνεις επί δέκα λεπτά που διαρκεί. Στο τέλος θα έχεις γίνει κρέμα, αφρός, υγρό...
  • SHARE
  • TWEET